skip to Main Content
Handige informatie voor diegene die met de auto op vakantie gaan naar Spanje

Handige informatie voor diegene die met de auto op vakantie gaan naar Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Over het algemeen gaan de meeste vakantiegangers tegenwoordig met het vliegtuig naar Spanje op vakantie, mede vanwege het feit dat de vluchten steeds goedkoper lijken te worden, de afstand voor velen net iets te groot is en de tolwegen in Frankrijk (en Spanje) steeds duurder worden. Ga je toch met de eigen auto op vakantie naar Spanje dan is het onderstaande wel eens makkelijk om te weten.

Over het algemeen is het rondrijden in Spanje een aangename maar soms ook gevaarlijke situatie. Op de wegen is op de meeste plaatsen niets aan te merken maar het weggebruik en andere manieren van het autorijden van de Spanjaarden kunnen weleens voor gevaarlijke situaties zorgen. Jaarlijks overlijden er nog steeds meer dan 1.160 mensen in het verkeer en in 2016 stierven er gedurende de zomermaanden 253 weggebruikers in Spanje. Daarom is het wel makkelijk om het volgende eens te lezen (ook voor diegene die in Spanje wonen).

autorijden-tolwegen

Tolwegen

In Spanje heeft men geen vignet zoals in bijvoorbeeld Zwitserland maar ze kennen wel de tolwegen waar voor het gebruik van bepaalde stukken weg betaald moet worden. Zo beginnen de tolwegen al meteen na het passeren van de Spaanse grens in de provincie Girona, bekend van de Costa Brava. De meeste autorijders hebben deze regio als eindbestemming of men rijdt nog een stuk verder naar Barcelona, de Costa Dorada, Costa Blanca of zelfs de Costa del Sol, helemaal in het zuiden.

De tolwegen zijn niet de goedkoopste van Europa en het gebruik hiervan kan flink oplopen. Het betalen van de tolwegen kan met credit card gebeuren of met gepast geld. Spanjaarden hebben een systeem wat Teletac heet en niet meer is dan een apparaatje wat je op de vooruit plakt en waarmee je zo kunt doorrijden. De Teletac gebruikers zijn de enigen die gebruik mogen maken van de ingangen van de tolpoorten waar de weg blauw (of groen) is geverfd. Betaal je met een credit card dan mag je daar wel inrijden maar kun je niet betalen aangezien de slagboom niet open zal gaan. Dit zal voor veel ergernis zorgen bij de Teletac gebruikers want die kunnen zo niet doorrijden.

De laatste jaren zijn de alternatieve wegen naast de tolwegen steeds beter geworden en liggen ze daarnaast vaak letterlijk naast de tolweg. Heb je geen zin om tol te betalen dan kun je altijd gratis gebruik maken van de nationale wegen. Let echter wel op dat het hier vaak drukker is, er minder snel gereden wordt en er meer opstoppingen zullen zijn. Op veel plaatsen kan het in de zomermaanden heel erg druk zijn (ook met vrachtverkeer) waardoor er files kunnen ontstaan, met name langs de badplaatsen waar iedereen in de auto stapt om naar het strand te gaan, net zoals in Nederland en België.

autorijden-files

Files en verkeersdrukte

Spanje is een erg groot land waar het soms wel lijkt of je in een niemandsland bent want er rijdt verder helemaal niemand. Wegen zijn soms aangelegd in woestijnachtige gebieden of in bergachtige streken. Aan asfalt heeft men in Spanje geen gebrek en eigenlijk liggen overal wel meerdere wegen, sommigen heel oud en onverzorgd en anderen weer extreem modern. Het kan dus voorkomen als je bijvoorbeeld in de deelstaat Aragon rijdt dat je niemand tegen komt en dat kan heel prettig zijn.

Aan de andere kant, rijdt je langs de middellandse zeekust, bij de steden Girona, Barcelona, Tarragona, Valencia en Alicante dan kan het erg druk zijn, zeker in de maand augustus wanneer heel Spanje in de auto stapt op weg naar de verkoelende kust. Houdt hier dus rekening met eventuele vertragingen en files met daarnaast moeilijk te vinden parkeerplaatsen. Met name bij de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol kan het gedurende de zomer erg druk zijn op de wegen.

autorijden-radar

Boetes

Houdt je van te hard rijden, let dan op in Spanje. Overal in het land staan flitspalen die weliswaar aan worden gegeven met borden maar die echter niet altijd opvallen. Er zijn flitskasten langs de kant van de weg, palen met daarop camera’s en camera’s die verstopt hangen achter de bewegwijzeringsborden boven de wegen. Daarnaast zijn er diverse tunnels waarbij gekeken wordt naar de snelheden door middel van het aantal minuten dat je in een tunnel rijd. Ook heeft men mobiele flitskasten die men soms erg opvallend langs de wegen zet, wordt je dan toch geflitst dan moet je misschien een bril hebben want ze vallen heel erg op. Op sommige plaatsen staan politieauto’s met een camera erin langs de kant van de weg, meestal Renaults, Seats of Opels, waarna er een stuk verder politieagenten staan die je aanhouden mocht je gepakt zijn voor te hard rijden.

Over het algemeen mag je overal op de snelwegen 120 km per uur rijden tenzij er borden staan van 100 km, 80 km of zelfs 60 km per uur. Op sommige wegen hebben ze digitale borden waarop de snelheden veranderen naar gelang de verkeersdrukte. Op de regionale wegen mag je overal 100 km, 80 km of 60 km per uur rijden terwijl die snelheden binnen de bebouwde kom verlaagd zijn naar 50 km of 30 km per uur. Let echter wel op want het zijn meestal de regionale en lokale wegen waar de meeste verkeersongevallen plaatsvinden in Spanje, met name die hele lange, rechte en ogenschijnlijk overzichtelijke wegen die uiteindelijk erg gevaarlijk kunnen zijn. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat men op de regionale wegen of autowegen met een fiets mag rijden, dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Ook ontbreken er op veel plaatsen speciale fietspaden waardoor fietsers op de wegen moeten rijden. Ook rijden er overal meer scooters rond die overal tussen door schieten.

Heb je een boete gekregen, dan kun je die meteen betalen of later via de bank of met een credit card. Doe je dit binnen 20 dagen dan betaal je maar 50% van de boete, dit kan ook eventueel via internet gebeuren maar dan moet je een credit card hebben. Boetes van de Spaanse politie komen sinds enkele jaren ook aan in Nederland aangezien de politie uit beide landen (ook België) samenwerken wat betreft bekeuringen. Vroeger gebeurde dat niet en dat was soms wel prettig. Krijg je een boete terwijl je in een huurauto rondrijdt dan kun je er vanuit gaan dat je deze toch zult gaan betalen, dit wordt van je credit card afgehaald.

autorijden-tanken

Tanken

Overal in Spanje staan tankstations, van Repsol, Shell, Cepsa en vele andere merken. Er zijn ook zogenaamde witte pompen met de meest rare namen maar ook benzinepompen bij de supermarkten zoals Eroski, Carrefour of Esclat in Catalonië. Brandstof bij deze witte pompen is meestal goedkoper dan bij de tankstations van bekende merken. Tankstations langs de snelwegen zijn altijd duurder dan die op andere plaatsen. Tanken kun je met contant geld of met een credit card (met of zonder pin). Bij de witte pompen gaat dat vaak automatisch maar dan moet je een credit card hebben met pin of je moet een handtekening zetten en je paspoort of ID laten zien. Bij veel tankstations hebben ze ook nog zoals vroeger personeel lopen die voor jou tanken, dat is een leuke service.

Als je Diesel moet tanken moet je er rekening mee houden dat deze anders heet, namelijk Gasoil. Op veel plaatsen heeft men twee verschillende Gasoils, een dure en een normale. In Spanje wordt over het algemeen meer diesel getankt dan benzine en de prijzen zijn nog steeds iets lager dan in Nederland of België maar het verschil wordt steeds kleiner (de wegenbelastingen echter niet). In Spanje rijdt bijna niemand met gas dus heb je een LPG dan kun je niet overal terecht om te tanken. Ook elektrische auto’s hebben het moeilijker want bijna nergens staan oplaadpunten.

autorijden-ongeval

Pech en ongevallen

Sta je met pech langs de kant van de weg dan moet er een sleepwagen komen om je auto naar een garage te brengen, net zoals in Frankrijk. Dit wordt meestal geregeld door je eigen verzekeringsmaatschappij dus daar hoef je zelf niet veel voor te doen, alleen bellen en wachten. Heb je een aanrijding gehad dan moet je wachten op de politie en dien je een internationaal schadeformulier in te vullen. Blijf daarbij vooral rustig want Spanjaarden kunnen nogal theatraal doen op zo’n moment.

Hopelijk ben je nu iets meer te weten gekomen over het autorijden in Spanje en wensen wij iedereen een prettige maar vooral veilige autovakantie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 36 reacties
 1. Sorry lees rechterbanden en niet rechterhanden. PS sedert ligt er een lege handtas in de auto ttz met enkel snoepjes, haarborstel, hondenpoepzakjes, ….. Sleutels, papieren en bankkaarten draag ik in kledij.p

 2. Wij zijn ‘bijna’ overvallen op snelweg tegen Madrid. Enkele gasten reden plots naast ons en toonden een “politiebadge” door hun raam en deden teken dat we hen moesten volgen. Wij bleven braaf achter hen rijden en de eerstvolgende afslag deden ze teken dat we ook moesten afrijden. We hebben knipperlicht opgezet en gedaan alsof we ook gingen afslaan, we reden met de rechterhanden even mee over de lijn en op het allerlaatste moment reden we terug de snelweg op en waren we weg. We zojn ervan overtuigd dat ze ons zouden beroofd hebben moesten we hen gevolgd hebben. Het was een gewone wagen met 4 mannen in gewone kledij.

 3. Als aanvulling op het BIP&GO verhaal vond ik dit nog op het internet…
  BESTEL DE BIP&GO VOOR SLECHTS €1 IN DE MAAND JUNI :
  Ga direct naar de nederlandstalige website van Bip&Go en bestel je badge online.
  Vul bij de bestelling de volgende Promocode in: FRANKJUN17 en er wordt €9 korting toegepast op de kosten van de badge (€ 10). Let op: daarbij komt nog wel de verzendkosten!
  We blijven Hollanders 🙂

 4. LPG vind men in spanje bijna overal wel. Ik rij hier al jaren met LPG en vind overal wel een tankstation. Er zijn er hier volgens mij zelfs meer dan in Belgie. Op de website http://www.mylpg.eu vind ge trouwens alle tankstations die LPG verkopen (is GPS compatibel)

 5. Een flinke waarschuwing voor de snelwegbendes zou ook erg op z,n plaats zijn. Op de AP-7 zijn we op sluwe wijze beroofd van vrijwel alle persoonlijke bezittingen door een (waarschijnlijk roemeense) roversbende. Op een parkeerplaats is de R. achterband lekgestoken, en toen we daarna door een hulpvaardige automobilist werden “” geholpen “” om de band te verwisselen had deze een handlanger die ondertussen 2 tassen uit onze auto stal met vrijwel alle belangrijke bezittingen. Vrijwel zeker zijn we al daarvóór bespioneerd door deze lieden.

  1. Bij ons was het ook de rechter achterband waardoor we eerst bijna een ongeval hadden . Het ergste zijn alle papieren die opnieuw moeten aangevraagd worden . Regelmatig worden benden opgerold maar ik denk onmiddellijk vervangen door nieuwe ( ook waarschijnlijk Roemeense ) .

 6. Ik vind de wegen in Spanje super. Met name de wegen in de bergen.
  En Spanje vandaag………….super leuk nog steeds om elke dag weer wat te lezen van ons geliefde vakantieland. En die taalfouten……….ach wat, we weten wat er wordt bedoeld.

  1. Ja met een hoofdletter, maar dat weet Piet niet. Hij stoort zich alleen aan taalfouten.

 7. Piet ruyssinck,
  Omdat ik nogal eens kritiek uitte op taalfouten, wat me niet altijd in dank werd afgenomen door sommige lezers, heb ik onlangs een zelfde advies aan de redactie geschreven met als conclusie “probleem opgelost”. Men vond het geen goed idee, dus sukkelen ze gewoon door. ‘Hoe dom kan je zijn’ dacht ik toen ik hun reactie kreeg.

  1. Moreno, schei toch eens uit met je vreselijk arrogante opmerkingen.

 8. Fietsers en wielrenners moet je op minstens 1,5 meter passeren. Is bij wet bepaald en wordt geleerd tijdens het lessen. Vandaar dus.

 9. In Spanje heb je bij overdreven snelheid geen tolerantie-marge zoals in België. Eén kilometer sneller dan aangegeven betekent boete.
  Wie naar de Costa del Sol of zelfs de Costa Almeria wil, rijdt best over Bordeaux, Irun, Burgos en Madrid (volg daar de zeer rustige M50). Bijna geen tol en (voorlopig) ook veel minder overvallen dan langs de kustautosnelweg.

  1. als je ,je in Spanje aan de opgelegde snelheid houdt dan rijdt (vliegt) iedereen voorbij.
   In de steden ook aanpassen…dubbel parkeren,half op de straat ,het kan allemaal. Voor de kleinste vertraging toeteren en misbaar….ik ben maar een GUIRI en dat zien ze aan de nummerplaat

 10. Waarom jullie artikels niet eens (laten) nalezen alvorens ze te publiceren ? Nu staan ze keer op keer vol schrijf- en taalfouten ; dat leest absoluut niet vlot.

  1. Beste Piet,
   De spaties voor het vraagteken en de puntkomma horen niet…..

  2. Voor Piet kunnen wij dit ook in het Spaans, Frans, Engels, Arabisch, Maleis of gewoon in pigin doen, dan is hij tevreden. Ik zeg proficiat aan de redactie en ga zo verder …

  3. Goed artikel!
   Jammer weer een (nieuwe?) taaldetective zo nodig moest zeuren.

  4. Heb je het begrepen? Is die ergenis zo verschrikkelijk groot dat je er helemaal niets van begrijpt? Wellicht staat het niet zo netjes (dat geven we toe) maar anders hebben jullie niets meer om over te zeuren (grapje).

 11. Het is je misschien nog niet opgevallen maar de pechstroken in Spanje zijn maar halve pechstroken.In geval van pech staat men half op de snelweg.

 12. Ik vind dat op “het weggebruik en andere manieren van het autorijden van de Spanjaarden” weinig is aan te merken. Als je bv. met het opgefokte rijgedrag van Italianen bekend bent, is het rijden in Spanje een verademing. En als fietser of voetganger vallen je nog meer dingen op: Spaanse automobilisten passeren fietsers op heel ruime afstand. En als je vanaf de stoep alleen maar kijkt naar een zebrapad (en daar zijn er heel veel van) stopt het verkeer al voor je. Daar kan men in Nederland nog wat van leren…

  1. Enige irritatie die ik heb, na 10 jaar in Spanje wonend, is dat zeker 50% van de Spanjaarden op de 3 baans autopistas op de middenbaan blijven rijden. Terwijl dat officieel verboden is.

 13. De nieuwe versie van het Franse tolkastje (bip and go) werkt ook op de Spaanse tolpoortjes. Erg handig, voiral als je met een caravan rijdt en dáárdoor als bestuurder niet je creditcard in het zuiltje kunt steken.

   1. Gerrit & Sonja,
    kan je ook in Portugal gebruiken. Heel gemakkelijk nergens aanschuiven aan de tol poorten.
    Je krijgt maandelijk de afrekening en wordt automatisch van je bankrekening gehaald.

    Op deze website vind je al de info ook in het engels.
    http://www.bipdrive.com

    1. Kijk, dat is nog eens handig nieuws! Ik heb een badge van ANWB/AREA, maar die is alleen voor Frankrijk. Tijd om over te stappen dus..
     Voor het overige vind ik dat in Spanje (Costa Blanca) best netjes gereden wordt. Ik rij zelf meestal iets boven het maximum en wordt echt maar heel zelden door iemand ingehaald. Wel wennen dat (in de stad) verkeer van rechts nooit voorrang krijgt…

   2. Men kan het kopen op de internetsite van bip and go ook in het nederlands

 14. Waar je zeker moet opletten is , de parking en tankstations langs de autosnelwegen . Wij zijn daar ook al beroofd en geloof me dit valt meer voor als je denkt .Zeker de regio van Girona en Barcelona .

  1. Kan best zijn van die overvallen. Maar één overval wordt zo dikwijls doorverteld dat er precies 1000 overvallen zijn per jaar. Ik rijd sinds 2000 elk jaar naar Spanje, ben gelukkig nog nooit overvallen, maar ik heb wel al veel verhalen hierover gehoord!

  2. Helemaal eens met Jean Delabie voor routes naar Andalusie met haar mooie steden. Sterker nog: als je even oplet via welke snelwegen je rijdt, dan hoef je helemaal geen tol te betalen in Spanje, terwijl Costa Brava-liefhebbers ed. zich blauw moeten betalen. In Frankrijk neem ik altijd zoveel mogelijk de snelweg N 10. Die is ook tolloos. Bovendien meestal rustiger…..

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken