skip to Main Content
Barcelona biedt zich aan om de “Aquarius” vluchtelingen op te nemen (UPDATE)
El País / Oscar Corral

Barcelona biedt zich aan om de “Aquarius” vluchtelingen op te nemen (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Barcelona wil gestrande vluchtelingen helpen

El País / Oscar Corral

BARCELONA – De gemeente Barcelona heeft zichzelf aangeboden om de 629 vluchtelingen die aan boord van de boot “Aquarius” die door zowel Italië alsook Malta geweigerd wordt op te nemen in de Catalaanse stad. Dat maakte de burgemeester Ada Colau bekend. Het is echter de Spaanse regering die de uiteindelijke beslissing moet nemen over het wel of niet accepteren van de Afrikaanse vluchtelingen.

De kersverse minister van Defensie Margarita Robles wist te melden dat de regering van de tevens kersverse minister-president Pedro Sánchez begonnen is om de zaak te onderzoeken en om te bekijken of opname van deze vluchtelingen haalbaar is of niet zonder een internationaal incident te veroorzaken. Daarnaast wil Robles graag zien dat de EU meer doet voor deze vluchtelingen.

Aan boord van de boot “Aquarius” verblijven nu meer dan 600 vluchtelingen waaronder ook zwangere vrouwen en kleine kinderen die door de Italiaanse autoriteiten geweigerd werden en gestuurd werden naar het eiland Malta die op haar beurt ook de vluchtelingen weigerde.

Afgelopen zaterdag op zondag werden 629 mensen op zee gered door SOS Mediterranean die op het Franse schip “Aquarius” tijdelijk onderdak hebben gevonden. Deze boot bevindt zich op dit moment ergens tussen Malta en Sicilië in afwachting van welk land bereid is om de vluchtelingen onderdak te bieden.

De politieke en sociale druk op Spanje begint toe te nemen en er dient snel een beslissing genomen te worden om een ergere situatie zoals de vluchtelingen nu aan boord hebben te voorkomen.
UPDATE: De Spaanse regering heeft aangegeven dat zij vanwege “humanitaire redenen” de boot met meer dan 600 vluchtelingen heeft geaccepteerd. De “Aquarius” mag naar de haven van Valencia gaan waar de vluchtelingen worden opgevangen door het Rode Kruis en de politie en de regioregering van de Comunidad Valenciana de coördinatie met de reddingsmedewerkers verder moet afhandelen.

UPDATE2: Vanwege de afstand en moeilijkheden die de “Aquarius” heeft om naar Valencia te varen, heeft de Spaanse regering ook de haven van Palma op Mallorca aangeboden. De boot bevindt zich nu op 27 mijl van Malta, 34 mijl van Italië maar 700 mijl van Valencia.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Wat Spanje nu doet is m.i niet verstandig. De kans bestaat dat andere landen nu gaan handelen zoals Italië wetende dat die ‘vluchtelingen’ toch in Spanje terecht kunnen.
  De meest voor de hand liggende oplossing is het oprichten van opvangcentra in een Noord-Afrikaans land (Libië, Tunesië, Marokko,…) en alle ‘geredde’ vluchtelingen daar onder te brengen tot na de afhandeling van een legaal migratiedossier. Dit zou toelaten de échte vluchtelingen te onderscheiden van de economische gelukzoekers en wat laatstgenoemden betreft enkel een selectieve migratie toe te staan in functie van de Europese noden. ‘t Zou me verbazen als die ‘vluchtelingenstroom’ niet snel zou opdrogen. De handelswijze van Spanje maakt dit echter onmogelijk.

 2. Het zijn geen vluchtelingen. Het zijn migranten. Sommigen oo zoek naar een beter leven, veelal parasieten die gehoord hebben in Europa alles te krijgen en niks te hoeven doen. Aanpassen? Ho maar. Criminaliteit blijft stijgen. En er staan er nog 70 miljoen te wachten. Hoe moet Europa dat in hemelsnaam bekostigen? Maak de borst maar nat alles gaat veel duurder worden. Het moet ergens vandaan komen natuurlijk. Ik ben er helemaal klaar mee. Diegenen die zo graag helpen, nemen ze maar in huis. En ervoor betalen moeten ze er ook maar zelf doen.

 3. Economische vluchtelingen? Dit zouden ze moeten afschaffen. In mijn ogen zijn het allemaal lamzakken, te lui om hun eigen land op te bouwen en daarom maar uitwijken naar de landen van melk en honing. Is iedereen vergeten dat Europa na WOII in puin lag? De toenmalige vaders omgekomen en hun kinderen (de oorlogskinderen) erfden een continent dat zij terug moesten opbouwen voor de latere generaties (wij dus!). Zijn zij met zijn allen “geëmigreerd” naar een land met betere omstandigheden? Neen ze hebben dit continent weder opgebouwd tot wat het nu is. Wat de wereld wél kan/moet doen is de leefomstandigheden in die landen mee helpen verbeteren zodat deze mensen geen “reden” hebben om naar hier te komen. Er zou een wereld-omvattend controleorgaan moeten zijn die de macht heeft om eventueel te zorgen dat de geldstroom wel degelijk voor HONDERD PROCENT op zijn plaats komt. Een soort “artikel 155” als het ware.
  Wat betreft oorlogsvluchtelingen: deze profiteurs misbruiken hun status om in Europa binnen te raken. Mij maak je niet wijs dat je naar Europa komt omdat je leven in gevaar is als je eerst door een tiental veilige landen gewandeld bent.
  Ben ik nu raccist? Nee, ook ik ben realist.

 4. Dit zijn GEEN vluchtelingen maar profiteurs die van ons gratis geld en gratis alles komen profiteren. En om ons te komen islamiseren. Ze blijven echt niet in Spanje maar zullen naar het noorden komen omdat daar alles, voor hun dan, gratis is. Stop met het importeren van nog meer islam om het in Europa leefbaar te houden!

   1. Lekker Paul overal waar ze binnenkomen gaat de criminaliteit stug omhoog, worden er ineens vrouwen en meisjes verkracht. Ik wil hun omstandigheden niet eens weten zolang ze hun poten niet thuis kunnen houden.

 5. Hopelijk wordt Spanje niet zo gek als de andere miskleun landen van de unie die de gelukzoekers met open armen ontvangen en natuurlijk niet op hun kosten maar op de kap van hun werkende bevolking

   1. Willy, wil je mooi weer en toch Spaans kunnen spreken, dan kun je beter naar Zuid-Amerika gaan emigreren hoor….zoek een stabiel land uit, die zijn er zeker.
    Of midden-Amerika….
    Zat landen waar het goed toeven is, aardige mensen en geen gedoe met vluchtelingen en het opdringen van een andere religie of levenswijze.

    Wij gaan deze zomer verder op onderzoek uit waar we voor het moment alleen iets voor de vakanties willen kopen, maar wel met de gedachte om indien nodig heel snel heen kunnen gaan als het hier in Europa allemaal zo door gaat.

 6. Het zijn geen vluchtelingen maar mensen op zoek naar betere omstandigheden. Kan Spanje dat aanbieden? Lijkt me wederom stug. De hoge werkeloosheid, de almaar minder wordende sociale zekerheden, wat kan Spanje deze mensen bieden? Weet je wat er gaat gebeuren? Deze mensen krijgen weinig of niets in Spanje maar weten dat ze in west Europa wel in de watten gelegd worden. Dus vertrekken ze richting het noorden en hebben de lokale Spaanse politici een puntje gescoord, hopen ze. We moeten deze mensen in de eigen regio helpen. Wat is er overigens met al die miljarden aan ontwikkelingshulp gebeurd? Waarom die armoede daar in Afrika? Moet die ellende daarginds nu opgelost worden door heel Afrika naar noord Europa te laten komen? Mensen wat een achterlijke (emotionele) waanzin.

  1. je hebt helemaal gelijk kees maar dat zijn ze snel vergeten…..toen was toen…
   en vergeet niet hoe de 27 eu-landen functioneert ..wie arm was is nu nog armer..kijk maar naar spanje ..portugal en italie..en al die ellende van die afrikaanse landen krijgen ze ook nog op hun dak!!!!!

 7. Allemaal heel erg voor de vluchtigen. De landen vergeten alleen 1 ding en dat is toch wel dat de meeste zeer getraumatiseerd zijn en de consequenties zijn dan voor de burgers????? Ook hier in almere weer een voorval met vluchtingen en het azc… aanrandingen… inbraken in juweliers en ja dat waren vluchtingen… vooral binnen halen…. top plan…. NOT

 8. Ho, ho, ho …..Geef Italië eens ongelijk. Dat land is de voorgaande jaren overspoeld met bootvluchtelingen en meermalen heeft dat land er bij Brussel op aangedrongen hulp te krijgen. Brussel blijft op zijn krent zitten en vindt het allemaal wel best zo. Zo laat je trouwens zien dat de EU niets maar dan ook niets voorstelt. Spanje daar en tegen heeft toegezegd een (geloof ik) 16.000 vluchtelingen op te nemen. Tot nu toe hebben alleen de ‘goede voetballers met hun gezin’ een plekje gekregen (waanzin ten top) in Madrid. Spanje heeft de boot zo lang mogelijk afgehouden. Dus wordt het tijd dat Spanje eindelijk iets doet om zijn afspraken na te gaan komen. Dat dit nou net gebeurt nadat Rajoy is opgestapt laat zien dat de huidige regering meer te vertrouwen is dan de vorige. Inderdaad mogen er dus nog 25 volle boten volgen.

  1. Wat een kletskoek man.
   Spanje heeft 2 plaatsen in Noord-Afrika, weet je hoeveel mensen daar dagelijks aankomeen en binnenkomen?
   Spanje heeft echt al veel meer vluchtelingen opgevangen dan jij doet voorkomen!
   Ik mag de uitdrukking in dit verband niet gebruiken, maar jij maakt er wel een heel gekleurde reactie van.

   Zeer veel landen in de EU en in de rest van Europa zijn het zat dat ze telkens maar mensen uit de zee moeten vissen. Begrijp me goed, ik begrijp dat mensen op zoek zijn naar een beter bestaan en als er echt oorlogen zijn of andere ellende, dan hebben ze mijn zegen, maar aangezien die bootvluchtelingen allemaal reizen via ¨handelaars¨ hebben ze daar veel geld voor betaald, als je echt het slecht hebt, heb je geen geld voor de overtocht.

   Men zou het voorbeeld van Denemarken moeten volgen, de mensen mee laten betalen aan hun eigen opvang. Zo kan je snel het kaf van het koren onderscheiden en waarom zouden wij met ons allen wel moeten betalen en betalen ze zelf niets??

   Ja ja, ik hoor het al weer, ik ben een racist…neen, ik ben een realist, de meeste mensen die aankomen, hebben alleen maar economische redenen en niets meer. De echte mensen die het slecht hebben zitten nog altijd gewoon in hun eigen land, daar waar wij ze laten verrotten omdat we nog altijd niet doorhebben dat onze duur betaalde hulp in de zakken gaat van de zogenaamde humanitaire organisaties.

   Kijk naar Haiti, slechts 10% van het geld kwam bij de bevolking terecht, de rest ging in de zakken van organisaties en de regering lui…

   En ja, ik heb recht van spreken, een deel van mijn bedrijven is dag in dag uit alleen maar bezig met gelden en investeringen op te halen voor humanitaire projecten. Ons grote verschil, we zoeken op voorhand lokale partners uit die bewezen hebben dat ze er voor hun eigen bevolking zijn en ook echt een verschil maken!
   Als een relatief klein bedrijf dat kan, waarom kunnen overheden dat dan niet?
   Simpel, het is een enorme business waarin teveel mensen teveel geld verdienen en de echte slachtoffers zijn de mensen ter plekke!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken