skip to Main Content
Tienduizenden Basken vormen menselijke keten voor het recht op kiezen
El País

Tienduizenden Basken vormen menselijke keten voor het recht op kiezen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Menselijke keten in Baskenland Spanje

El País

BILBAO – Volgens de organisatie zijn er meer dan 175.000 inwoners van het País Vasco ofwel Baskenland de straten opgegaan om een menselijke keten te vormen. Met dit 200 kilometer lange levende lint willen de deelnemende Basken aandacht vragen voor het recht op kiezen en een referendum over de onafhankelijkheid van Baskenland.

De menselijke keten is een kopie van de ruim 400 kilometer lange Via Catalana ofwel Catalaanse Weg die de Catalaanse onafhankelijkheid voorstanders in 2013 organiseerden als een symbool der eenheid van het Catalaanse volk in het streven naar nationale soevereiniteit. Een minderheid van de Basken wil ook meer onafhankelijkheid, dit terwijl de autonome deelstaat País Vasco al de meeste vrijheden heeft van alle deelregio’s in Spanje.

Volgens de kranten werd er op initiatief van platform Gure Esku Dago (het ligt in onze handen) een menselijke keten van 200 kilometer gevormd om de drie Baskische hoofdsteden San Sebastian, Vitoria en Bilbao te verbinden. Dat werd gedaan omdat veel Basken een referendum willen hebben over de onafhankelijkheid van hun regio en om het recht op kiezen (derecho a decidir).

In Spanje is dat echter een probleem, zoals ook al gebleken is bij de Catalaanse politieke problematiek van de laatste maanden, aangezien in de Spaanse grondwet duidelijk staat dat  autonome deelstaten geen referenda over onafhankelijkheid mogen organiseren.

Het merendeel van de inwoners van Baskenland wil geen zelfstandigheid en de steun voor een onafhankelijk País Vasco is de laatste jaren gedaald naar 23%. Dit deel van de Basken steunt een referendum omdat ze vinden dat zij recht hebben om te bepalen wat er moet gebeuren. 43% zegt dat ze geen zelfstandigheid willen en gewoon bij Spanje willen horen. 39% van de basken zegt echter wel deel te willen nemen aan een referendum terwijl 43% zegt niet mee te doen.

Tijdens de Baskische menselijke keten werd ook de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd gesteund door middel van vlaggen en spandoeken. Er waren daarnaast ook leden van de Catalaanse partijen ERC en CUp en van de organisaties ANC en Omnium Cultural aanwezig.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Het is duidelijk dat sommige mensen het probleem van de separatisten niet echt begrijpen. Of het nu Basken, Catalanen, Schotten, Vlamingen of Friezen zijn, het is nooit de bedoeling om iedere samenwerking met andere regio’s op te zeggen, maar wel om zelf te kunnen bepalen of en met wie men samenwerkt en wat die samenwerking inhoudt. Dat noemt men het algemeen erkende zelfbeschikkingsrecht der volkeren. De Spaanse grondwet negeert dit recht en op basis daarvan verplicht de centrale regering de regio’s onder bedreiging tot (een alvast voor de Catalanen onredelijke) samenwerking. Eigenlijk is hier sprake van onderdrukking. Hopelijk komt daar verandering in via de geplande grondwetsherziening en kan een wettelijk niet gesaboteerd referendum uitwijzen of er in Catalonië én Baskenland effectief een meerderheid is voor meer autonomie.

  1. Zo ver ik weet hebben de Basken alleen enorm veel autonomie en ook de Catalanen hebben wat dat betreft weinig reden tot klagen. Maar er zijn altijd mensen die meer en meer willen en nooit tevreden zijn.

   Als ik de cijfers bij de Basken zo lees is er dus maar een kleine groep, die echt apart verder zou willen en is de rest inmiddels tevreden met wat ze hebben.

   Bij de Catalanen is de groep voor stemmers, redelijk kunstmatig hoger gemaakt dan ze daadwerkelijk is en valt het daar ook allemaal wel wat mee. Momenteel is men bereid om te onderhandelen met de Catalanen over nog meer autonomie en wellicht een zelfde systeem als bij de Basken, dus ook de eigen belastingen innen en verdelen.

   En zoals al vele malen is vastgesteld, de grondwet is met een overdonderende meerderheid aangenomen en nu is er een nieuwe generatie mensen, overigens een kleine groep ook nog, die anderen wijs heeft gemaakt dat het allemaal veel beter kan en moet….tja

   Zoals gezegd, sommige mensen zijn nooit tevreden en lopen altijd te klagen. Anderen die tevreden zijn met wat ze hebben en een goed leven hebben, gaan daarmee niet te koop lopen en zodoende krijgt de minderheid de aandacht die ze helemaal nooit zouden moeten krijgen.

   1. Misschien heb je gelijk wat voor- en tegenstanders betreft, maar enkel een wettelijk aanvaard referendum kan dat bevestigen. De separatisten, zowel in Catalonië als in Baskenland, zijn vragende partij. Het feit dat de anti’s, ondanks hun meerderheid, deze ultieme vorm van democratie steeds hebben gesaboteerd roept bij ieder logisch denkend mens vragen op, toch ? Laat ons hopen dat die grondwetsherziening er snel komt en een referendum wettelijk mogelijk wordt gemaakt zodat het volk zich ongehinderd kan uitspreken.

 2. Wat is dat toch dat hele volk stammen menen dat ze beter af zijn als ze hun eigen broek ophouden nadat anderen ze in vele decennia voor ze hebben gedaan. Denken deze verlichte geesten nu echt dat door alles maar zelf te doen ze hierdoor beter af zijn? We weten toch allemaal allang dat deze wereld alleen maar voorruit gaat door samenwerken. En dat ´éénlingen´of dat het nu personen zijn of staten, op den lange duur aan het kortste eind trekken.
  “Samen staan we sterk”, “Samen uit en thuis”, “Eendracht maakt macht”, etc. zijn allemaal voorbeelden van dat we in onze taal allang weten wat het beste is. Er tegenover staat “Ikke, ikke, en de rest kan stikke”, “narcist”, “egoist”, ‘alleen heerser’ en nog veel meer woorden en begrippen die allemaal een negatieve uitstraling hebben.
  Het lijkt er wel op dat hou beter we het hebben, hoe minder we kunnen nadenken en hoe vergeetachtiger we worden…
  Misschien is het wel een cyclus. Gaan de ‘zwarte’ krachten (xenofobie, nationalisme, fascisme, fascisme, egoïsme, narcisme) het weer overnemen van de rede en storten we ons met zijn allen weer als lemmingen in de afgrond voordat we daarna weer tot zinnen komen en de overgeblevenen weer helemaal opnieuw kunnen beginnen.
  Tja, wij mensen zijn maar rare schepsels.

 3. Tevens wil de deel regering van Navarra zich aansluiten bij de Baskische provincies die het de autonomie of deelstaat País Vasco samen vormen. Echter een groot deel van de bevolking van Navarra wil dat niet en kan de Baskische taal of het Euskerra niet spreken. Maar toch wil de regering van Navarra verplicht de Baskische taal, als eerste taal voor onderwijs en examens in heel Navarra invoeren. Net zoals in Cataluña kan men bij ziekenhuizen en bij de plaatselijke overheid alléén een baan krijgen, indien men de Baskische taal in woord en geschrift beheerst.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken