Europese Commissie wil dat Spanje maandag 15 juni de grenzen opent

Europese Commissie wil dat Spanje maandag de grenzen opent
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Europese Commissie (EC) heeft opgeroepen aan de 27 EU-lidstaten en Schengenlanden dat de binnengrenzen, dus tussen EU en Schengenlanden, vanaf maandag 15 juni opengaan. In veel landen is dat al het geval maar in bijvoorbeeld Spanje en Portugal is dat (nog?) niet het geval. In Spanje staat voorlopig op de planning om op 1 juli 21 juni de grenzen te openen.

ATTENTIE: De grenzen gaan eerder open dan gepland: in plaats van 1 juli gaan de grenzen voor de EU-landen en Schengenzone op zondag 21 juni (middernacht) open.

De EC kan geen druk uitoefenen omdat de landen over hun eigen grenzen mogen beslissen. Vanuit Brussel komt echter wel de oproep om de grenzen tussen de verschillende EU-landen te openen in het Schengengebied.

De EC stelt voor dat de grenzen voor de westelijke Balkan (Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië) per 30 juni worden geopend, maar noemt niet specifiek een ander land.

De meeste EU-landen zijn van plan hun binnengrenzen uiterlijk op 15 juni open te stellen voor andere EU-landen en de EC ‘moedigt’ degenen die dit nog niet hebben gedaan ‘sterk aan’ om de beperkingen op het vrije verkeer op te heffen en vóór die datum de binnengrenscontroles op te heffen.

Het plan van Spanje is om de grenzen met andere Schengenlanden op 1 juli te openen, de datum waarop de buitenlandse toeristen weer naar Spanje kunnen reizen. Voorlopig wil Spanje dat ook niet wijzigen omdat dit onderdeel uitmaakt van het de-escalatieproces waar het land nu mee bezig is.

De inwoners van Spanje zelf mogen ook pas vanaf 22 juni door het hele land reizen en de bewegingsvrijheid is nu nog beperkt binnen de eigen provincie in die regio’s die zich in fase 2 bevinden en tussen provincies maar binnen de eigen autonome regio in die regio’s die in fase 3 zitten. 

Het zou dus zeker niet logisch zijn als de grenzen voor de buitenlanders op 15 juni open zouden gaan terwijl de inwoners van het land niet verder mogen reizen dan de eigen provincie of autonome regio. 

Spanje begint komende maandag 15 juni echter wel met een proef met 10.900 Duitse toeristen op de Balearen eilanden. In principe mogen ook andere autonome regio’s dat doen maar de Canarische Eilanden vindt het nog te vroeg terwijl er in Andalusië geluiden zijn dat ook zij op 15 juni willen deelnemen met deze corona-proefperiode.

Wat wel zeker zal zijn is dat de grenzen met de niet EU-landen, zeg maar de buitengrenzen van de EU, vanaf 1 juli zullen opengaan. Er moet een lijst komen met landen waarvan de inwoners wel naar de EU mogen reizen.

Situatie nu in Spanje:
– 15 juni: alleen Duitse toeristen op Balearen als proef
– 22 juni: inwoners van Spanje mogen door heel Spanje reizen
– 1 juli: buitenlanders uit Schengenlanden mogen naar Spanje reizen
– 1 juli: inwoners uit niet bepaalde niet EU-landen mogen naar Spanje reizen

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.