Search
menu
Search

Honderden kwallen op strand in Moraira aangespoeld

Honderden kwallen op strand in Moraira aangespoeld
Beeld: Wikimedia

Honderden kwallen op strand in Moraira aangespoeld

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Ze zijn er weer, de vervelende en soms pijnlijke en zelfs gevaarlijke kwallen. Ze zijn al op verschillende stranden in Spanje gesignaleerd maar in dit geval omschrijven we de honderden parelkwallen die op het Portet strand van de kustplaats Moraira zijn aangespoeld. Het gaat dus in dit geval niet om de gevreesde Portugees oorlogsschip kwal maar om de ‘medusa luminiscente’.

Met het de-escalatieproces waarin de inwoners van Spanje steeds meer vrijheden en versoepelingen tijdens de noodtoestand krijgen, is het op veel plaatsen in Spanje ook mogelijk om naar de stranden te gaan. Maar blijkbaar hebben de kwallen ook meer vrijheden gekregen want op het Playa del Portet in de kustplaats Moraira (Alicante) zijn honderden kwallen op het strand aangespoeld.

Het gaat om de zogenaamde parelkwal of ‘Pelagia noctiluca’ en in het Spaans ‘medusa luminescente’ die kan oplichten in het donker en een diameter van 10 cm heeft. Daarnaast bezit deze kwal 8 tentakels en 8 lange draden bedekt met netelcellen, deze kunnen een lengte bereiken van 3 meter. Deze soort komt voornamelijk voor aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. 

Bij aanraking met deze kwal kan ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken. Het zijn dus zeker geen dodelijke kwallen en veel minder erg dan de Portugese oorlogsschip kwallen maar het blijven vervelende beesten als je ermee in aanraking komt.

LEESTIP: Welke kwallen komen voor in Spanje

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?