Let op de COVID-toeslag in Spaanse bars, restaurants en winkels

Let op de COVID-toeslag in Spaanse bars, restaurants en winkels
Beeld: Twitter

Let op de COVID-toeslag in Spaanse bars, restaurants en winkels

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben er al eens eerder over geschreven maar nu blijkt dat het steeds meer gebeurt in Spanje. Ondernemers die aan hun klanten een speciale COVID-toeslag of corona-belasting vragen om de kosten van de extra maatregelen, schoonmaakmiddelen, desinfecterende gels, beschermende kleding en mondkapjes van het personeel te bekostigen.

Er zijn de afgelopen weken bij de consumentenbonden en organisaties in Spanje tientallen klachten binnengekomen van klanten van kappers, tandartsen, garages, bars en restaurants die op de rekening een zogenaamde COVID-toeslag zagen staan. 

Het gaat om een klein bedrag van 1 euro of meer voor het desinfecteren van het lokaal of beschermingsmateriaal. Maar er zijn gevallen bekend waar veel meer gevraagd wordt, tot zelfs 50 euro extra als COVID-toeslag.

Deze COVID-toeslag of corona-belasting staat in Spanje in de meeste gevallen als ‘Tasa Covid’ of ‘Servicio Covid’ op de bonnetjes. Op de sociale media wordt er veel over gesproken en men vraagt zich af of het zomaar mag en of het legaal is om deze extra corona-toeslag door te berekenen aan klanten.

Bij de twee grootste consumentenorganisaties zijn verschillende meningen. Zo zegt de Facua-Consumidores en Acción dat het om een illegale praktijk gaat en dat alle schoonmaakkosten etc. in de prijs verwerkt dient te worden en niet als extra toeslag. Facua raadt consumenten aan om officieel een klacht in te dienen.

Bij de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) zegt men echter dat het een legale extra toeslag is mits deze van te voren bekend is bij de klanten en deze kunnen kiezen of men daarmee akkoord gaat. Daarnaast moet volgens de OCI deze extra toeslag ook proportioneel zijn aan de kassaprijs.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.