Search
menu
Search

‘Operatie Zomer 2022’ en 45.000 politieagenten voor een veilige zomer in Spanje

‘Operatie Zomer 2022’ en 45.000 politieagenten voor een veilige zomer in Spanje
Beeld: @policia / twitter

‘Operatie Zomer 2022’ en 45.000 politieagenten voor een veilige zomer in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De ‘Operación Verano 2022’ is begonnen waarbij het Ministerie van Binnenlandse Zaken 45.038 politieagenten klaar heeft staan om het ook een veilige zomer te laten zijn in Spanje. In totaal zijn er dit jaar bij deze bijzondere zomer-operatie 2.442 agenten van de Policía Nacional en 1.187 Guardia Civil agenten bijgekomen. Deze agenten zullen in de meest toeristische gebieden ingezet worden. Lees onderaan verder wat het verschil is tussen de Policía Nacional en de Guardia Civil.

In totaal heeft Spanje 45.028 agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil klaar staan om de veiligheid in Spanje te garanderen. Het gaat daarbij om de politieaanwezigheid in de populaire steden en badplaatsen, wegen, havens, stations, luchthavens, stranden etc. Het gaat om 24.442 agenten van de Policía Nacional en 20.586 agenten van de Guardia Civil.

Deze politieagenten worden speciaal ingezet in negen autonome regio’s, te weten Andalusië, Asturië, de Canarische Eilanden, Cantabrië, de Valencia regio, Galicië, Madrid, Murcia en de Balearen. In Baskenland en Catalonië komen geen extra agenten bij (behalve havens en luchthavens) omdat deze regio’s ook een eigen regionale/autonome politiekorps hebben.

De Policía Nacional en de Guardia Civil zullen hun operationele plannen tegen ambulante criminaliteit en woningovervallen intensiveren en zullen uiterst waakzaam zijn voor mogelijke internetfraude gezien het toenemende gebruik van internet voor het reserveren van accommodatie, reispakketten en andere toeristische diensten in de zomermaanden. Daarnaast worden deze agenten ingezet voor de extra paspoortcontroles bij de luchthavens waar we HIER al over schreven.

Verschil Guardia Civil en Policía Nacional

Veel buitenlanders denken nog altijd dat de Guardia Civil een soort paramilitaire organisatie is met buitengewone machten om de bevolking te terroriseren. Een beeld dat misschien correct was tot de jaren 70 van de vorige eeuw maar dat beeld is momenteel niet meer correct. De Guardia Civil (in het groen gekleed met groen/witte voertuigen)) en de Policía Nacional (in het blauw gekleed met blauw/witte voertuigen) zijn beide ‘conventionele’ politiediensten met ongeveer hetzelfde takenpakket, het verschil is enkel demografisch.

De Guardia Civil opereert vooral op het platteland en in dorpen en steden onder de 20.000 inwoners, de Policía Nacional opereert vooral in stedelijk gebied met een bevolking groter dan 20.000 mensen. Ben je dus het slachtoffer van een misdrijf in landelijk gebied dan moet men naar de Guardia Civil, zij beschermen de bevolking en stellen bij een misdrijf een onderzoek in. Daaruit volgt dat men een slachtoffer is in een stedelijk gebied dat men zich moet wenden tot de Policía Nacional.

De bevoegdheden van beide korpsen, de macht en de middelen van beide zijn praktisch gelijk maar het kan af en toe erg verwarrend zijn. De grote baas van beide politiekorpsen is het Ministerie van Binnenlandse Zaken maar de Guardia Civil valt ook onder het Ministerie van Defensie.

Onder normale omstandigheden leeft 40% van de Spaanse bevolking onder de bescherming van de Guardia Civil maar dit loopt op tot 65% in de zomermaanden wanneer een groot deel van de bevolking op vakantie is aan de kust.

Er is ook nog een afdeling van de Guardia Civil die zich bezighoudt met verkeersovertredingen op zowel gewone als op auto- en snelwegen, de Guardia Civil Tráfico. Daarnaast is er nog een speciale afdeling voor milieudelicten en een voor de bescherming van de dieren, de Seprona.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?