skip to Main Content
22 provincies in 8 deelstaten in Spanje hebben weeralarm vanwege extreme hitte

22 provincies in 8 deelstaten in Spanje hebben weeralarm vanwege extreme hitte

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

weer7aMADRID – De Spaanse weerdienst heeft voor 22 provincies in 8 verschillende autonome deelstaten weeralarmen uitgegeven voor extreme hitte die op sommige plaatsen verder kan gaan dan de 40 graden. Ook al is het zomer en is men in grote delen van het land wel wat gewend wat betreft hoge temperaturen, dat neemt niet weg dat men erg moet opletten met de hitte.

Dat is dan ook de reden dat de Spaanse weerdienst voor 22 provincies in 8 deelstaten verschillende weeralarmen heeft afgegeven voor deze maandag, dinsdag en een deel van woensdag. De meeste provincies kregen een geel weeralarm maar sommigen moesten het met een oranje weeralarm doen. Onderaan het artikel staat uitgelegd wat de kleurcodes inhouden, wel zo makkelijk.

In zuid Spanje kreeg de deelstaat Andalusië diverse oranje weeralarmen voor temperaturen van 40 graden of meer in de provincies Córdoba, Jaén en Sevilla terwijl de provincies Cádiz, Granada, Huelva en Málaga gele weeralarmen kregen voor temperaturen tussen de 36 en 38 graden.

In de deelstaat Comunidad Valenciana kregen de kustplaatsen in zowel de provincie Valencia, Alicante en Castellón gele weeralarmen voor temperaturen onder de 40 graden terwijl de binnenlanden van deze provincies oranje weeralarmen kregen voor temperaturen boven de 40 graden.

Op de Balearen eilanden, in de deelstaat Murcia en in Catalonië heeft men te maken met gele weeralarmen vanwege temperaturen tussen de 36 en 38 graden. Ook hier kunnen de binnenlanden van de regio’s te maken krijgen met hogere temperaturen tot ver in de 40 graden.

In de deelstaat Aragón, meer naar het centrum van Spanje en weg van de kust, heeft men in de provincies Zaragoza, Teruel en Huesca te maken met hoge temperaturen tegen de 40 graden. Datzelfde geldt ook voor de deelstaten Castilla la Mancha, Castilla y Léon en de Comunidad de Madrid waar het tevens erg warm.

Naast op sommige plaatsen extreem warme dagen zullen ook de nachten tropisch worden met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Een nacht is tropisch wanneer het warmer is dan 20 graden.

Kleurcodes

  • Groen – Er is geen bijzondere waakzaamheid wat het weer betreft nodig.
  • Geel – Het weer is potentieel gevaarlijk. De verwachte weerfenomenen zijn niet uitzonderlijk, maar wees voorzichtig indien je activiteiten gaat uitoefenen die door het weer een risico kunnen inhouden. Blijf op de hoogte van de verwachte meteorologische omstandigheden en neem geen risico’s die je kunt vermijden.
  • Oranje – Het weer is gevaarlijk. Er worden ongewone meteorologische omstandigheden verwacht. Schade en ongevallen zouden kunnen optreden. Wees erg waakzaam en informeer je regelmatig en nauwgezet over de verwachte meteorologische omstandigheden. Wees op je hoede voor gevaren die mogelijk onvermijdelijk zijn. Volg elk advies van de bevoegde instanties.
  • Rood  – Het weer is erg gevaarlijk. Bijzonder intense meteorologische omstandigheden worden verwacht. Grote schade en ongevallen over een grote oppervlakte zijn heel waarschijnlijk, vaak ook met een risico voor lijf en leden. Blijf constant en in detail op de hoogte van de meteorologische verwachtingen en van de risico’s. Volg onder alle omstandigheden de raad en opdrachten van de autoriteiten, wees voorbereid op buitengewone maatregelen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken