Vrouw overlijdt in Madrid na poetsen met ammoniak en bleekmiddel

Vrouw overlijdt in Madrid na poetsen met ammoniak en bleekmiddel

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een 30-jarige vrouw is tijdens het poetsen in haar woning in Madrid overleden. Dat gebeurde niet door een valpartij of een ander ongeval maar door het inademen van de giftige gassen die ontstonden na het gebruiken van ammoniak en bleekmiddel in een gesloten ruimte in huis. De vrouw begon bij het poetsen duizelig te worden en overleed later aan een hartstilstand.

Volgens de berichten in de Spaanse media was de vrouw gedurende twee uur de keuken in haar woning aan het schoonmaken met ammoniak waardoor ze de giftige gassen die daarbij ontstonden en vrijkwamen inademde. Daarvoor had ze ook al het hele huis met bleekmiddel schoongemaakt. Een combinatie van beiden kan dodelijk zijn.

Buiten het feit dat zowel ammoniak alsook bleekmiddel een sterke geur heeft is een combinatie van beide middelen niet echt gezond en zorgt dit voor een giftig mengsel in de lucht. Als er niet goed geventileerd wordt kan dat fatale gevolgen hebben zoals in dit geval.

De 30-jarige vrouw was haar woning gelegen in de Calle San Hercules in de San Blas wijk in Madrid aan het schoonmaken toen ze na uren poetsen duizelig werd. De vrouw kon voordat ze aan een hartstilstand overleed nog zelf 112 bellen waarna de ambulance naar haar woning reed.

Toen de ambulance bij de woning kwam was ook de brandweer gearriveerd maar er werd niet opengedaan. Eenmaal binnen in de woning probeerde het ambulancepersoneel de op de grond liggende vrouw door middel van reanimatie nog te redden maar het was al te laat.

Mengen ammoniak en bleekmiddel

Het mengen van de twee sterk geurende chemische middelen zoals ammoniak (amoniaco) en bleekmiddel¡el (lejía) kan leiden tot giftige gassen die zorgen voor kortademigheid, hoesten, duizeligheid, prikkelende ogen en druk op de borstkas.

Ook gevaarlijk

Naast het mengen van ammoniak en bleekmiddel is het mengen van bleekmiddel met azijn ook niet echt een aanrader en kan dat leiden tot een giftig chloorgas wat tot chemische brandwonden kan leiden.

Het mengen van schoonmaakazijn en zuiveringszout is ook niet echt gezond en daarnaast onzinnig. Weliswaar ontstaat er lekker veel schuim en wordt het soms aangeraden om een gootsteen te ontstoppen maar dat schuim doet feitelijk niets en er komt een vervelende geur vrij.

Bij het mengen van schoonmaakmiddelen zijn er eigenlijk drie regels waar men zich aan moet houden:

  1. Meng nooit iets waar bleek in zit.
  2. Meng nooit iets waar ammoniak in zit.
  3. Meng nooit iets waar zuren in zitten zoals azijn.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.