Search
menu
Search

Aziatische zeewier bedreigt kust in Andalusië

Oeps ... foto ontbreekt!

Aziatische zeewier bedreigt kust in Andalusië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Er is een nieuw soort zeewier (alga) die voor problemen zorgt langs de kust en op de stranden van Andalusië. Het gaat om de ‘alga asiática’ ofwel Aziatische zeewier, een invasieve soort die hele stranden koloniseert langs de Costa de la Luz, Costa del Sol en nu ook bij de Costa Tropical is gesignaleerd.

Het witte zand van de stranden in Andalusië is groen gekleurd door de enorme hoeveelheid Aziatische zeewier dat er te vinden is en voor problemen zorgt. Volgens experts is het de ‘meest serieuze zeebiologische invasie die we tot nu toe hebben gehad’ in Andalusië.

Vijf jaar geleden werd de ‘alga asiática’ ontdekt op de stranden van de Spaanse enclave Ceuta (Afrika). In slechts een paar jaar tijd is het zeewier overgegaan naar de kust van Cádiz waar sommige stranden aan de Costa de la Luz bezaaid zijn met het Aziatische zeewier.

Het Aziatische zeewier komt voornamelijk naar Spanje door de nasleep van het water van de boten die vanuit alle hoeken van de wereld in dit deel van het land aankomen. Dit organisme slaagt erin de soms duizenden kilometers lange reis te overleven en verder in aantallen te groeien.

Het goede nieuws is dat het Aziatisch zeewier niet bedreigend is voor de gezondheid van mens en dier. Het zorgt echter wel voor problemen in de zee waar vissen en andere dieren die in de zee leven last hebben van het zeewier en zelfs bedreigd worden. Ook vissers maken zich zorgen om de toename van de ‘alga asiática’ omdat deze in de netten terecht komt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?