Het beste souvenir van Spanje is in de verkoop gegaan: El Gordo kerstloterij

Het beste souvenir van Spanje is in de verkoop gegaan: El Gordo kerstloterij
Beeld: Loterias

MADRID – Goed nieuws voor de Nederlanders en Belgen die op vakantie zijn in Spanje of nog moeten komen deze zomer want het beste souvenir voor jezelf of anderen is in de verkoop gegaan. We hebben het hier over de beroemde kerstloterij ‘El Gordo’ die elk jaar op 22 december georganiseerd wordt en waar miljarden euro’s worden weggegeven aan de gelukkige winnaars.

Bij meer dan 12.000 verkooppunten in heel Spanje en dus ook in de toeristische gebieden zijn 170 miljoen ‘décimos’ van de kerstloten in de verkoop gegaan. Dat werd deze woensdag bekend gemaakt door Loterías y Apuestas del Estado met de campagne ‘¿Y si cae aquí el Gordo de Navidad?’” ofwel ‘ En wat als de El Gordo hier valt?’.

Naast de miljoenen Spanjaarden die meespelen met de El Gordo loterij rond de feestdagen, zijn er elk jaar ook steeds meer buitenlanders die loten kopen voor Europa’s grootste en rijkste loterij. Met de mogelijkheid om deze loten te kopen op internet is de verkoop aan buitenlanders dan ook makkelijker geworden maar er zijn altijd nog duizenden buitenlanders die liever een papieren lot kopen in Spanje zelf.

Aangezien loten nu al te krijgen zijn is de zomervakantie dan ook een goed moment om een papieren El Gordo lot te kopen bij de lokale lotenverkoper. Dat is natuurlijk altijd leuk om voor jezelf, je familie of vrienden mee te nemen.

Aanschafprijs

De El Gordo tickets worden verkocht in 10 delen, de zogenaamde “décimos”, die elk 20 euro kosten waarbij een volledig ticket dus 200 euro kost. Hoewel de aanschaf van een volledig ticket de inzet verhoogt en de kans op winnen vergroot is de hoge aanschafprijs meestal teveel voor de gemiddelde Spanjaard. Dit houdt in dat vaak vrienden, collega’s en familieleden de neiging hebben om samen een lot te kopen en zo de eventuele winst te verdelen.

Premies

In totaal wordt er 2.380.000.000 miljoen euro (2,38 miljard dus) aan premies verstrekt, dat is ongeveer 70% van de 3.340.000.000 (dus 3,34 miljard) aan verkoopopbrengsten. Dit jaar zijn er 15.304 verschillende geldbedragen die onder 100.000 nummers van elk 170 series verdeeld worden.

De hoofdprijzen per serie zien er als volgt uit:1 hoofdprijs van 4.000.000 euro (400.000 euro per décimo), 1 tweede prijs van 1.250.000 euro, 1 derde prijs van 500.000 euro, 2 vierde prijzen van 200.000 euro, 8 vijfde prijzen van 60.000 euro en 1.794 prijzen van 1.000 euro, ook bekend als de “pedrea”. Een tiende (décimo) van een lot is dus 400.000, 125.000, 50.000, 20.000 en 6.000 euro.

En jij? Ga jij meedoen aan de El Gordo kerstloterij? Heb je al een lot gekocht in Spanje of ben je van plan dat te gaan doen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

“…In 2018 hebben de Spaanse autoriteiten van verschillende mensenrechtenorganisaties meerdere veroordelingen ontvangen. Dat gebeurde onder andere door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het gaat daarbij om veroordelingen of onderzoeken naar corruptie, racisme, onverdraagzaamheid, migratie, foltering en gebrek aan onpartijdigheid tijdens strafzaken…” (uit SpanjeVandaag)
Misschien heeft die Belgische rechter dan toch een klein beetje gelijk ?

Miel

Sorry, verkeerd artikel.

Zer

In Spanje kun je altijd via welke krant dan ook kijken of je gewonnen hebt. In Nederland speel ik via Lotopia. Je krijgt een lijst te zien en kiest een nummer dan reken je af met creditkaart. Ik weet niet of het ook met de girokaart kan. Indien je wint wordt het geld op je rekening gestort. Het papieren lot moest vroeger binnen 3 maanden verzilverd worden. Weet niet of dit nog zo is.Veel geluk,

S.H.

Beste Zer,

het is me niet helemaal duidelijk, kosten de loten € 20 of € 35 per stuk?
Op de genoemde website staan de loten voor € 35 te koop.

Jos Evers

Hoe weet je of je prijs hebt?

cornelia

Binnen hoeveel tijd moet je een prijs verzilveren?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.