Hoe voorkom je een zonnesteek in Spanje deze zomer

Hoe voorkom je een zonnesteek in Spanje deze zomer
Beeld: 123rf

Hoe voorkom je een zonnesteek in Spanje deze zomer

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dat het warm gaat worden deze zomer in Spanje moge duidelijk zijn na de afgelopen dagen dat bijna heel Spanje aan het zweten is met temperaturen tussen de 30 en 44 graden. Natuurlijk is het heerlijk om te gaan zonnebaden in de zon op een Spaans strand maar de gevaren van het zonnen worden vaak onderschat. Het is dan ook niet moeilijk om een zonnesteek op te lopen of oververhit te raken.

In Spanje spreekt men in dat geval van een “golpe de calor” waarbij de lichaamstemperatuur te heet wordt en het lichaam niet meer in staat is om op een natuurlijke manier af te koelen. Op dat moment raakt een lichaam oververhit en spreekt men van een zonnesteek die in sommige gevallen dodelijk kan zijn, vooral bij ouderen en kinderen. Daarom is het belangrijk om bij de eerste symptomen van een oververhitting of zonnesteek meteen actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt.

Wat is een zonnesteek

Een zonnesteek is een verzameling van verschillende aandoeningen die ontstaan doordat een lichaam te lang is blootgesteld aan te veel en te hete zonnestraling of een te warme omgeving. In het geval van zonnestraling zijn de grote boosdoeners de directe straling op hoofd en nek. Door te veel zonnestraling kan de lichaamstemperatuur oplopen tot maar liefst 42 graden waarbij het lichaam deze temperatuurstijging niet meer aan zal kunnen en de zonnesteek de persoon fataal kan worden. Dat geldt ook voor ruimtes waar de temperatuur enorm hoog is en het lichaam het niet meer aan kan.

Zoals bij zoveel aandoeningen geldt ook voor een zonnesteek dat deze bestaat uit verschillende gradaties. Al bij een lichaamstemperatuur van 40 graden spreekt men over een zonnesteek, maar zullen de symptomen minder ernstig zijn al is men dan al ernstig gewaarschuwd. Een gemiddelde lichaamstemperatuur in een normale toestand is 37 graden.

Symptomen

Bij een milde vorm van een zonnesteek of oververhitting zal men last hebben van misselijkheid, hoofdpijn, hittekrampen (dit zijn krampen in de spieren van de benen, buik of armen na een activiteit in warm weer) en duizeligheid. Bij de ernstige vorm van een zonnesteek komen bij de eerder genoemde symptomen ook sufheid, hoge koorts, overgeven en snelle en oppervlakkige ademhaling en hartslag om de hoek kijken.

Wat te doen

Wanneer er sprake is van een zonnesteek en oververhitting of wanneer men dit vermoeden heeft, moet een persoon onmiddellijk de zon verlaten en naar een koelere plek worden verplaatst. Waarschuw bij het vermoeden van een zonnesteek altijd een arts, vooral wanneer er sprake is van een versnelde hartslag of sufheid. Laat de persoon goed drinken en zorg dat deze dranken voldoende zouten bevatten. Zorg voor extra verkoeling door kompressen van natte handdoeken te maken. Zorg daarnaast dat de persoon niet bewusteloos raakt en bij zinnen is om een mogelijke coma (in ernstige gevallen) te vermijden.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en met enkele tips kun je ondanks de felle zon toch gewoon van het strand en de zon genieten zonder gevaar te lopen en de dag te eindigen met een zonnesteek of een oververhit lichaam.

 • Hou tijdens warme zonnige dagen zoveel mogelijk je hoofd bedekt door een petje of zomerse hoed te dragen
 • Drink tijdens warme zonnige dagen voldoende water en combineer dat met een sportdrank of bouillon (vanwege het zoutgehalte)
 • Kies bij je kledingkeus zoveel mogelijk voor lichte kleuren en draag luchtige kleding
 • Zoek tijdens warme dagen regelmatig de koelte op
 • Zoek een plekje in de schaduw, neem een verfrissende duik of neem een koude douche
 • Probeer zoveel mogelijk directe blootstelling aan de zon te voorkomen

Handige Spaanse woorden

Mocht je last hebben van een hittegolf of oververhitting dan is het wel makkelijk als je enkele Spaanse woorden weet. Hieronder een kort lijstje met enkele Spaanse woorden met daarachter de Nederlandse vertaling.

 • Golpe de calor = zonnesteek/oververhitting
 • Calor = warm
 • Mareo = duizeligheid
 • Las náuseas = misselijkheid
 • Dolor de cabeza = hoofdpijn
 • Fiebre = koorts
 • Vómito = overgeven
 • Respiración = ademhaling
 • Latido del corazón = hartslag
 • Síntomas = symptomen
 • Confusión = verwarring
 • Sudoración excesiva = overmatig zweten
 • Convulsiones = stuiptrekkingen
 • Diarrea = diarree

Laten we nu maar hopen dat niemand last gaat krijgen van een zonnesteek.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.