menu: rubrieken, zoeken & meer

Het hoe en wat over het mondkapjes gebruik en plicht in Spanje

Het hoe en wat over het mondkapjes gebruik en plicht in Spanje
Beeld: 123rf

Het hoe en wat over het mondkapjes gebruik en plicht in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals inmiddels wel bekend geldt voor heel Spanje de verplichting van het dragen van mondkapjes wanneer de anderhalve meter social distance in openbare plaatsen, zowel gesloten als in de open lucht, niet gehandhaafd kan worden. Deze nieuwe corona-maatregel geldt sinds 21 mei en werd ook na het beëindigen van de noodtoestand sinds 21 juni gehandhaafd. Vanwege de aanhoudende corona-uitbraken en stijgende lijn in het aantal positief geteste personen geldt in alle autonome regio’s een mondkapjesplicht.

UPDATE: vrijdag 14 augustus 2020

Maar veel mensen die op vakantie zijn of gaan naar Spanje hebben vragen over deze nieuwe mondkapjesplicht. Daarom een uitleg over het gebruik van mondkapjes in Spanje. Daarbij gaan we niet in of het nut heeft, wat de wetenschap ervan vindt en wat de mening is van mensen maar wel over het gebruik, de verplichting, over wanneer en hoe en de boetes.

Mondkapjes in Spanje

Zoals we HIER al omschreven wordt deze zomer een mondkapjes-zomer waarbij het vanaf het vliegveld in Nederland of België, tijdens het verblijf in Spanje en daarna tijdens de terugreis op veel plaatsen en momenten verplicht is om een mondkapje te dragen.

Het gebruik van een mondkapje is in Spanje verplicht op de openbare weg en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek, wanneer het niet mogelijk is om de social distance van minimaal 1,5 meter aan te houden.

Mondkapjes in …

Diverse autonome regio’s hebben sinds deze week een mondkapjesplicht. Dat wil zeggen dat het dragen van een mondkapje ALTIJD verplicht is, ook wanneer er een social distance van 1,5 meter is. In Catalonië (sinds donderdag 9 juli), op de Balearen en in Extremadura ook geldt een mondkapjesplicht. Dat geldt ook voor Andalusië, Murcia, Asturië, Cantabrië, Navarra, La Rioja, Aragón en Castilië en León (sommige regio’s moeten het nog officieel bekend maken). UPDATE: Sinds vrijdag 14 augustus nadat de Canarische Eilanden de mondkapjesplicht hebben ingevoerd geldt dit in alle autonome regio’s en dus in heel Spanje.

Boetes

In die gebieden waar een mondkapjesplicht geldt en overal in Spanje waar men zich niet houdt aan de regels rondom het dragen van mondkapjes kunnen boetes van 100 euro gegeven worden. Die boetes gelden voor iedereen, inwoners van Spanje en buitenlanders die op vakantie zijn.

Wie moet een mondkapje dragen

Het dragen van mondkapjes is voor iedereen verplicht, zowel de inwoners van Spanje als de internationale (buitenlandse) bezoekers (toeristen). Kom je dus uit Nederland of België en ben of ga je op vakantie in/naar Spanje dan moet je de lokale/plaatselijke regels naleven. 

Toeristen moeten dus net zoals de inwoners van het land mondkapjes dragen, zonder uitzondering (behalve de onderstaande uitzonderingen). Toeristen kunnen net zoals inwoners van Spanje boetes krijgen als ze geen mondkapje dragen terwijl dat wel verplicht is.

Vanaf welke leeftijd

Het dragen van ‘mascarillas’ (ook wel cubrebocas genoemd) of in het Nederlands mondkapjes, mondmaskers of gezichtsmaskers (hoe je het ook wilt noemen) is verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Kinderen van 3 tot en met 5 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen maar het wordt wel aangeraden.

Openbaar vervoer, vliegtuig en in de auto

Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer zoals de trein, bus, taxi, tram en metro, in het vliegtuig binnen Spanje en op weg naar Spanje of van Spanje naar Nederland/België (de meeste luchtvaartmaatschappijen verplichten al een mondkapje), in de auto als de inzittenden niet in dezelfde woning wonen en in alle omstandigheden waar meerdere mensen bij elkaar zijn en de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden.

Winkels en supermarkten

Het dragen van een mondkapje wordt in veel winkels en supermarkten verplicht gesteld en daar wordt meestal op gecontroleerd. Draag je geen mondkapje dan kom je soms de winkel of supermarkt niet in. Verder wordt gevraagd om de handen te desinfecteren met de handgel die volgens de wet ter beschikking gesteld moet worden aan de klanten. Soms moet je handschoenen dragen maar dat wordt steeds minder gevraagd.

In een bar of op het terras

Als je in een bar iets drinkt aan een tafel of aan de bar moeten deze tafels en stoelen al minstens 1,5 meter van elkaar verwijderd zijn. Ondanks deze afstand is het dragen van een mondkapje als je op een terras zit verplicht, behalve op het moment dat je iets drinkt of eet.

Sta je op en loop je bijvoorbeeld naar de bar, ga je naar het toilet, loop je naar een andere tafel, loop je naar het buffet etc. dan moet je ook een mondkapje dragen.

Verder raadt men aan om een mondkapje te dragen als je met mensen aan tafel zit die niet in dezelfde woning wonen (een flexibele regeling zoals bv. mensen met wie je op vakantie bent).

Beeld: 123rf / Dit is NIET verplicht

Bij het zwembad

Als je bij een zwembad ligt heeft de eigenaar daarvan al ervoor gezorgd dat er een social distance is tussen de ligplaatsen. Daarom is het dragen van een mondkapje als je bij een zwembad ligt te zonnen NIET verplicht. Ook tijdens het zwemmen is het dragen van een mondkapje niet verplicht maar probeer wel afstand te houden met andere zwemmers.

MAAR als je van je ligplaats opstaat om bv. naar de bar te lopen, naar het toilet, douche, kleedruimte of kamer te gaan dan moet je wel een mondkapje dragen omdat in de meeste gevallen de 1,5 meter afstand moeilijk of niet te handhaven is.

Op het strand

Voor het strand geldt in feite hetzelfde als bij het zwembad. Op het strand moet je de 1,5 of 2 meter afstand houden met andere strandgangers. Verhuurders van ligbedjes zullen daar al rekening mee houden terwijl er ook veel gemeenten zijn die personen hebben rondlopen die op de social distance en het gebruik van mondkapjes controleren of dat de stranden zijn opgesplitst in delen van 4×4 meter of groter.

Ga je zonnen of zwemmen in zee dan hoef je geen mondkapje te dragen maar als je tussen langs andere strandgangers loopt en de 1,5 meter afstand niet haalbaar is of als je naar de douche, toilet, kleedruimte gaat of naar een bar dan moet je wél een mondkapje dragen.

Op de camping

Als je op vakantie bent of gaat naar een camping moet je er rekening mee houden dat het dragen van mondkapjes altijd verplicht is wanneer de 1,5 meter afstand niet te garanderen is en in alle autonome regio’s ook wanneer die afstand wél te garanderen is.

Als je bij de eigen tent, caravan, camper of bungalow bent dan hoef je geen mondkapje te dragen wanneer je met mensen bent die bij hetzelfde reisgezelschap horen. Komen er echter andere mensen bij (zoals tijdens een etentje of BBQ) dan is het dragen van een mondkapje wel verplicht in Catalonië, Extremadura en op de Balearen eilanden terwijl in de rest van Spanje de 1,5 meter afstand aangehouden dient te worden.

Ga je echter van de tent, caravan, camper of bungalow naar de supermarkt, de buurtwinkel, bar, terras, animatieactiviteit, receptie etc. dan moet je in de meeste gevallen zoals bovenaan in de tekst wel een mondkapje dragen. Bij het zwembad en op het strand of tijdens het zwemmen gelden de regels zoals hierboven omschreven.

In een hotel

Wat voor een camping geldt, geldt in principe ook voor hotels. Dat wil zeggen, ga je van de eigen kamer naar de receptie, lounge, bar, terras of loop je naar een winkel, het zwembad, strand etc. dan dien je een mondkapje te dragen omdat de 1,5 meter afstand moeilijk te handhaven zal zijn. Verder gelden dezelfde regels zoals hierboven omschreven.

In de auto

Als je alleen of met familie die in dezelfde woning woont of inzittenden die horen bij je reisgezelschap in een auto zit hoef je over het algemeen geen mondkapje te dragen. Zit je echter met andere mensen die niet bij je reisgezelschap horen of in dezelfde woning wonen in de auto dan is het dragen van mondkapjes wel verplicht.

Zorg ervoor dat je altijd een mondkapje bij je hebt want als je uit de auto stapt om bv. te tanken, koffie te drinken, iets te eten etc. dan zul je een mondkapje moeten dragen totdat je op een terras zit of in een bar bent (met 1,5 meter afstand).

Beeld: Europa Press

Op de motor en fiets

Over het algemeen is de regel dat als je op de fiets zit of op een elektrische step staat je een mondkapje moet dragen. Maar fietsen wordt in Spanje nog steeds vaak gezien als een sport en tijdens het sporten is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Neem de eigen beslissing en bekijk de situatie zoals deze is: zijn er veel fietsers die geen afstand bewaren dan is het verstandig om een mondkapje te dragen. Uiteraard geldt dit ook voor de elektrische step, de scootmobiel en de rolstoel.

UPDATE: In Catalonië heeft men echter uitgelegd dat het dragen van een mondkapje op de fiets verplicht is als dit vervoermiddel niet gebruikt wordt om te sporten. Dat wil zeggen, zit je op de fiets als vrije tijd of van a naar b te rijden dan moet je net zoals op de elektrische step een mondkapje op. Ben je met een racefiets of mountainbike op pad om te sporten dan hoeft dit dus niet. We weten niet of dit alleen geldt voor Catalonië of dat deze regel overal geldt waar een mondkapjesplicht is.

Op de motor zijn de regels in de autonome regio’s verschillend. Zo is het dragen van een mondkapje in Andalusië wel vaak verplicht als er twee personen op een motor/scooter zitten terwijl dit in andere autonome regio’s niet verplicht is (maar wel vaak wordt aangeraden). Weet je het niet zeker, draag dan een mondkapje of heb deze altijd bij je mocht je door de politie worden aangehouden.

Uitzonderingen

Over het algemeen is het zo dat iedereen ouder dan 6 jaar een mondkapje moet dragen, verplicht wanneer de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden en altijd verplicht zoals in Catalonië, Extremadura en op de Balearen eilanden. Maar er zijn uitzonderingen.

Personen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen verdragen hoeven deze niet te dragen (maar moeten wel altijd rekening houden met de 1,5 meter of meer afstand). Personen die ademnood hebben of last hebben van astma, allergieën, angst, autisme of dementie hoeven dus niet verplicht een mondkapje te dragen.

In noodsituaties of als er sprake is van overmacht is het dragen van mondkapjes niet verplicht. Het is ook niet verplicht een mondkapje te dragen bij die activiteiten waarbij vanwege hun aard het gebruik daarvan onverenigbaar is. Daarbij valt te denken aan sporten, zwemmen of als men op een terras iets wilt eten of drinken. In die omstandigheden (en er zijn er meer te bedenken) is het dragen van een mondkapje dus niet verplicht.

Beeld: 123rf

Welk type mondkapje wordt aangeraden?

Het Ministerie van Volksgezondheid raadt de hygiënische en chirurgische mondkapjes (mascarillas higiénicas / quirúrgicas) aan die zowel de neus als de mond bedekken. Maar elk type mondmasker is te gebruiken, zolang deze de neus en mond bedekt. Met andere woorden ook niet-medische mondkapjes van bv. textiel zijn te gebruiken. 

De ‘zwaardere’ mondkapjes zoals de FFTP2 mondkapjes worden afgeraden omdat deze niet comfortabel zitten en dus vaak aangeraakt worden en omdat deze met warme temperaturen een benauwd gevoel kunnen geven.

Gezond verstand

Het coronavirus is niet weg, het is er nog steeds en de kans op besmetting en mogelijke nieuwe uitbraken is altijd aanwezig en is ook een feit op veel plaatsen in Spanje. Veel mensen gaan echter te relaxed om met de versoepelingen die sinds 21 juni gelden en voor buitenlanders gelden vaak andere regels in Spanje dan in bv. Nederland of België.

Kom je echter toch in deze vreemde tijd naar Spanje voor je vakantie dan moet je een eigen verantwoordelijkheid nemen en gezond verstand gebruiken door bepaalde situaties in te schatten en rekening te houden met andere mensen (ook al vindt je het allemaal belachelijk of overdreven etc.). 

Kom je op vakantie naar Spanje deze zomer of ga je naar je tweede woning dan ben je te gast in Spanje en dien je de daar geldende regels en maatregelen te respecteren.  

Doe je dat niet dan lopen jij en andere mensen onnodige risico’s die niet alleen beboet kunnen worden maar ook schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn en zelfs dodelijk. Spanje heeft nog steeds een dodental van meer dan 28.000 corona-doden met dagelijks nog steeds sterfgevallen als gevolg van het coronavirus.