Na Catalonië en Balearen ook mondkapjesplicht in Extremadura

Na Catalonië en Balearen ook mondkapjesplicht in Extremadura
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Catalonië was de eerste autonome regio waar het dragen van een mondkapje verplicht werd, ook wanneer de anderhalve meter social distance gehandhaafd kan worden. Deze zaterdag is het altijd verplicht dragen van een mondkapje ook van kracht gegaan op de Balearen eilanden en in de zuidelijke autonome regio Extremadura. Andere regio’s zoals Murcia, Asturië en Cantabrië zijn nog aan het discussiëren over een mogelijke verplichting.

De reden voor deze verplichting van het dragen van een mondkapje voor personen ouder dan 6 jaar, is het stijgend aantal corona-uitbraken waarvan er op het moment van schrijven 73 met honderden besmette of gecontroleerde personen actief zijn in Spanje. Klaarblijkelijk zijn er veel mensen die zich nog niet bewust zijn van de noodzaak van 1,5 meter social distance en dus dient men vergaande beslissingen te nemen door als extra barrière mondkapjes altijd verplicht te stellen.

Met name onder jongeren zijn er meer besmettingsgevallen bekend. Zo is 46% van alle besmettingen in de Catalaanse provincie Lerida jonger dan 40 jaar. Deze ‘jongeren’ raken besmet bij feesten, indrink party’s en familiebijeenkomsten nadat men geen mondkapje heeft gedragen en geen anderhalve meter afstand heeft aangehouden.

Dat zelfde geldt op de Balearen eilanden waarbij illegale feesten en ‘botellones’ veel jongeren besmet zijn geraakt nadat zij lak hebben aan de corona-maatregelen.

Catalonië

Het dragen van mondkapjes is voor iedereen, inwoners en toeristen vanaf 6 jaar, sinds donderdag verplicht in de autonome regio Catalonië. Dus ook toeristen aan de Costa Brava, Costa Barcelona, Costa Dorada en de stad Barcelona moeten verplicht een mondkapje dragen, behalve bij het sporten, tijdens het zwemmen en op het strand of bij het zwembad. Ook bepaalde personen met gezondheidsklachten hoeven geen mondkapje te dragen (maar let op, dat moet je wel kunnen bewijzen). Het niet dragen van mondkapjes kan boetes opleveren van 100 euro.

Balearen

Vanaf maandag 13 juli is het dragen van mondkapjes ook verplicht op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Op de Balearen gelden in principe dezelfde regels als in Catalonië, inclusief de 100 euro boete voor bewoners en toeristen die geen mondkapje dragen.  

Extremadura

In navolging van Catalonië en de Balearen eilanden heeft de regionale regering in Extremadura ook besloten dat het altijd verplicht dragen van mondkapjes vanaf deze zaterdag in te voeren met dezelfde regels en boetes als in Catalonië en op de Balearen.

Andere regio’s

Landelijk gezien wordt er nog geen aanstalten gemaakt om het altijd dragen van mondkapjes te verplichten maar op regionaal niveau wordt er ook in andere autonome regio’s over gesproken.

Daaronder bevinden zich o.a. Cantabrië, Baskenland, Murcia, Aragón en Asturië. In andere regio’s zoals Andalusië, Canarische Eilanden, Madrid en de Valencia regio met o.a. populaire vakantieplaatsen aan de Costa Blanca en Costa del Sol wordt er officieel nog niet gediscussieerd over de mondkapjesplicht.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.