10x mooi in de Valencia regio

Guadalest / Pixabay
Beeld: Guadalest / Pixabay

10x mooi in de Valencia regio

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is een land dat de inwoner en bezoeker eigenlijk alles te bieden heeft. Spanje is véél meer dan de populaire kustplaatsen langs de Middellandse Zee of het massatoerisme op de populaire eilanden want Spanje is ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Met onze rubriek 10x willen we meer aandacht geven aan het andere en voor veel mensen onbekende Spanje.

Wie kent de Valencia regio of ‘Comunidad Valenciana’ nu niet. Wat dacht je van de bekende steden Valencia e n Alicante en natuurlijk de Costa Blanca. Maar de Valencia regio huisvest ook een groot aantal dorpen dat minder bekend en sommige heel bekend zijn. Hieronder een overzicht van 10x mooie dorpen in de Valencia regio. Uiteraard is dit een kleine greep uit het veel grotere aanbod van mooie dorpen in de ‘Comunidad Valenciana’. Ken jij ze al?

Guadalest

1- Guadalest

Guadalest is vanuit de kustplaatsen zoals Calpe, Altea, Benidorm, Alfaz del Pi, Moraira en Javea binnen een uur te bereiken wat het zeker de moeite waard maakt om eens te bezoeken. Deze kleine gemeente ligt niet aan de populaire kust maar is wel een gewilde dagtocht bestemming vanwege de prachtige route er naartoe waarbij je door het bergachtige landschap rijdt om daarna uit te komen bij een dorp dat gelegen is op een rotspunt en waarvan je uitzicht hebt over het stuwmeer. Via een gat in de berg kun je naar het oude dorp lopen waarna de bezienswaardigheden zoals het 12e eeuwse kasteel, de oude gevangenis en de kerk het bezoeken waard zijn. 

Beautiful Villajoyosa

2- Villajoyosa

De kustplaats Villajoyosa, in het Valenciaans Vila Joiosa, is zeker een bezoekje waard omdat het niet ver van het enorme drukke Benidorm is gelegen maar compleet anders is. Zo is het er veel rustiger en authentieker Spaans dan in Benidorm en is wandelen over de boulevard een leuke ervaring aangezien de huizen allemaal anders gekleurd zijn. 

Daarnaast is het oude centrum gezellig om doorheen te lopen en zijn er veel pleintjes waar je iets kunt drinken of eten of natuurlijk van die lekkere tapas genieten. Naast de stranden, de kleurige huizen en het gezellige oude centrum, is deze kustplaats ook bekend vanwege de Moros y Cristianos feesten en vanwege de chocolade. Er is namelijk een jarenlange traditie van chocolademakers zoals het bekende merk Valor.

Morella

3- Morella

Morella is gelegen aan de Costa del Azahar in de provincie Castellón. Morella is een vestingstadje welke bekend staat vanwege de stadsmuren, het middeleeuws kasteel en de Gotische stad met smalle straatjes en leuke pleintjes. De weg naar Morella is al een avontuur op zich maar als je eenmaal dichterbij komt wordt duidelijk waarom Morella zo populair is. 

Op de foto is al te zien dat het dorp tegen en op een berg is gebouwd waarbij trots op het hoogste punt het 14e eeuwse kasteel staat. Vroeger werden bij Morella historische veldslagen gevoerd waarbij de naam van de nationale held El Cid altijd weer naar boven komt. Morella is een van die dorpen waar je ooit eens geweest moet zijn.

Peniscola

4- Peñiscola

De kustplaats Peñíscola is een van de bekendste en wellicht ook leukste plaatsen aan de Costa del Azahar, provincie Castellón. De gemeente is onder te verdelen in het nieuw gebouwde deel waar de grote hotels te vinden zijn, de wandelpromenade en de bekendste stranden en het oude deel gebouwd op een schiereiland met een kasteel, het oude dorp en het gezellige centrum wat meer lijkt op een typisch Arabisch dorpje uit Andalusië. 

De oude stad was de thuisbasis van tegenpaus Benedictus XIII die hier in 1411 zetelde. Hij is een van de drie pausen geweest die hun zetel hadden buiten Vaticaanstad. Op de rots, met een top van 64 meter boven zeeniveau, staat de 14e-eeuwse burcht waar omheen de oude stad werd gebouwd.

Dénia

5- Dénia

De kustplaats Dénia is wellicht wel de oudste nederzetting in deze regio waarbij de geschiedenis teruggaat tot de vierde eeuw voor Christus. Denia is tegenwoordig vooral een moderne toeristenplaats met meer dan 20 kilometer aan stranden. Het Kasteel van Dénia, dat boven de plaats uitsteekt, doet nog denken aan lang vervlogen tijden. 

In Dénia vind je nog wel diverse straten met panden die stammen uit de achttiende en negentiende eeuw. Ook staan hier twee mooie gebouwen: het oude gemeentehuis en de Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción. Deze zijn beiden gelegen aan het sfeervolle plein Plaza de la Constitution. 

De haven van Dénia is tevens erg belangrijk voor de stad, vanwege de vissers die elke dag hun vangst binnenbrengen, vanwege de belangrijkste jachthaven van de kust en omdat vanuit Dénia veerboten vertrekken en aankomen tussen het Spaanse vasteland en de Balearen.

Altea (Alicante)

6- Altea

Altea wordt door velen gezien als een van de meest authentieke kustplaatsen van de Costa Blanca. Het oude centrum of Altea Vella met de Nuestra Señora del Consuelo kerk met blauwe koepel is direct aan de zee gelegen en zorgt voor mooie plaatjes. Daarnaast is het leuk om over de oude straten te slenteren en het oude centrum te bezoeken en op een van de terrasjes op het mooie plein te zitten en te genieten van al het moois. Altea zelf is echter veel groter en is onderverdeeld in drie gedeelten: het oude centrum, het toeristische deel aan de kust en de villawijken die iets meer naar het binnenland liggen zoals Altea Hills waar ook enkele luxe hotels te vinden zijn.

Tabarca

7- Tabarca

Voor de kust van Santa Pola (Alicante) aan de Costa Blanca bevindt zich dit kleine eilandje van 1.800 meter lang en 400 meter breed. Vroeger diende dit eiland als schuilplaats voor piraten maar tegenwoordig is het een geliefd wandelgebied. Het eiland is op het hoogste punt slechts 15 meter hoog en omdat het vaak hard waait op het eiland is de flora ook aangepast aan de extreme omstandigheden. 

Op het eiland is naast een leuke kerk ook een klein dorpje te vinden waar het goed vertoeven is. Er worden vanuit de populaire badplaatsen excursies aangeboden naar Tabarca en vanuit Alicante is er tevens een dagelijkse bootverbinding.

Bocairent

8- Bocairent

Het dorp Bocairent bevindt zich op slechts een uurtje rijden van de populaire badplaatsen aan de Costa Blanca maar het dorp is niet te vergelijken met de drukte van de kust en is een oase van rust en kalmte. Bij een wandeling door de leuke smalle straatjes adem je de geschiedenis in en soms lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan in Bocairent. Bekijk de stadsmuren, de gebouwen in het Middeleeuwse deel en de oudste stierenvechtersarena van de regio Valencia.

La Nucía

9- La Nucía

Ondanks dat La Nucía op slechts 10 kilometer van het enorm drukke Benidorm ligt, is het er nog steeds rustig en zelfs ouderwets. Het is net zoals Bocairent een oase van rust in vergelijking tot de toeristenplaatsen. La Nucía is gelegen in een vallei met sinaasappelbomen en dichtbij andere plaatsen zoals Polop de la Marina, Benidorm en Altea. Ondanks dat grote bezienswaardigheden ontbreken (er is bijvoorbeeld geen kasteel ofzo) is La Nucía toch de moeite waard om te bezoeken en verdient de stad een plaats op deze lijst.

Finestrat desde Serra Orxeta

10- Finestrat

Het dorp Finestrat is tegen het vele malen drukkere Benidorm aan gebouwd waardoor het wellicht een beetje van haar charme heeft verloren. Het oude centrum echter is nog steeds leuk en authentiek genoeg. We hebben het hier dan over het oude deel van Finestrat welke in het binnenland ligt en dus niet aan de kust. 

Finestrat heeft in het historische centrum vele leuke straatje, pleintjes, meerdere kerken en genoeg bezienswaardigheden om even een dagje weg van de kust te doen. Finestrat heeft echter ook zo’n 260 meter strand welke de naam Cala de Finestrat heeft gekregen. Finestrat heeft op zich niet zo heel veel inwoners (rond de 5.000) maar wat wel opvalt is dat ruim 45% buitenlands is.

Ga naar de inhoud