skip to Main Content
Duizenden Spanjaarden op pad naar Frankrijk om geld te verdienen in de druivenoogst

Duizenden Spanjaarden op pad naar Frankrijk om geld te verdienen in de druivenoogst

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

druiven4aMADRID – Eind deze maand zullen zoals elk jaar weer zo’n 15.000 Spanjaarden richting Frankrijk reizen om daar te gaan werken in de druivenoogst. Vanaf september zullen daar, net zoals in Spanje, weer de druiven van de struiken geplukt worden voor de wijnproductie en traditiegetrouw doen daar veel Spanjaarden aan mee.

Al lijkt 15.000 Spanjaarden die naar Spanje gaan om druiven te plukken veel, in 1972 was dat aantal nog 96.000 plukkers. In 1992 was dat aantal gedaald naar 10.000 Spaanse druivenplukkers maar de crisisjaren en hoge werkloosheid in Spanje hebben ervoor gezorgd dat er weer meer Spanjaarden naar Frankrijk reizen om enkele weken hard te gaan werken om duizenden euro’s te verdienen. 20% van alle Spaanse druivenplukkers zijn jonger dan 30 jaar en de meeste hebben een universiteitsstudie achter de rug. Daarnaast is het voor velen van hen niet de eerste keer dat ze naar Frankrijk gaan om druiven te plukken.

De campagne begint eind augustus of begin september en duurt normaal gesproken een maand tot anderhalve maand in sommige Franse wijngebieden. De werkuren liggen tussen de 4.45 uur ‘s-Morgens en 12.15 uur ‘s-Middags waarbij het minimum uurloon 9,67 euro bedraagt met een 35 uur durende werkweek. Dat is veel meer dan de 6,50 euro per uur bij de Spaanse druivenplukkers.

Voor drie tot vier weken werk kan een Spaanse druivenplukker tussen de 1.500 en 2.000 euro verdienen, geld wat velen van hen hard nodig hebben. De meeste van de druivenplukkers die voor een maand naar Frankrijk gaan om te werken maken echter overuren om zo het verdiende loon te verhogen.

Ondanks het feit dat er in Spanje ook genoeg plaatsen zijn waar men druiven kan oogsten in september kiezen veel Spanjaarden toch voor een verblijf in Frankrijk, mede vanwege het feit dat men daar beter verdient en de werkomstandigheden beter zijn. Van de ongeveer 15.000 Spanjaarden die naar Frankrijk afreizen voor het plukken van druiven, zijn 75% of 11.000 personen afkomstig uit Andalusië – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken