skip to Main Content
Kans op een minderheidsregering tussen PP en Ciudadanos steeds groter

Kans op een minderheidsregering tussen PP en Ciudadanos steeds groter

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy-rivera1aMADRID – Als het aan de premier in functie Mariano Rajoy van de PP en de Ciudadanos leider Albert Rivera ligt, zullen beide partijen samen een conservatieve coalitie regering proberen te vormen. Hoe leuk dat ook allemaal klinkt, samen hebben de partijen nog niet genoeg zetels om een meerderheid te hebben en zou deze opzet alleen een kans van slagen hebben wanneer de PSOE zich ontzegd van stemmen of wanneer bij een tweede stemronde er een gewone meerderheid wordt gehaald. Daarnaast heeft de Ciudadanos leider wel enkele voorwaarden op tafel gelegd die door de PP worden bestudeerd.

Met de Ciudadanos partij weet je het niet in Spanje. De ene keer vormen ze een blok met de socialistische PSOE en dan gaan ze met de conservatieve PP in zee. Het vreemde is dat deze partij niet eens de grootste partij werd bij de laatste verkiezingen op 26 juni en zelfs minder stemmen kreeg dan voorheen in december 2015 waardoor ze nu op een vierde plaats kwamen te staan met minder zetels. De vastberadenheid van een NEE tegen een regering met Rajoy door de socialisten PSOE heeft ervoor gezorgd dat Ciudadanos nu een belangrijkere rol lijkt te spelen om zo in het belang van Spanje en het Spaanse volk een regering te vormen, aldus de Ciudadanos leider Albert Rivera.

Zes voorwaarden

Albert Rivera van Ciudadanos wil best met Rajoy van de PP rond de tafel gaan zitten om tot een coalitie regering te komen maar dan moet de PP wel aan zes voorwaarden voldoen. Bij al deze punten staat de strijd tegen corruptie centraal en moet er een parlementaire onderzoekscommissie komen naar de illegale partijfinanciering van de PP partij en moeten partijleden die beschuldigd worden van corruptie hun mandaat onmiddellijk verliezen. Ook wil Ciudadanos dat de gratie van veroordeelde politici verdwijnt en dat er een hervorming komt van het kiessysteem in Spanje waarbij kleine partijen minder benadeeld worden. Ook moet een premier van Spanje een beperking hebben van mandanten tot maximaal 8 jaar, oftewel 2 ambtstermijnen van 4 jaar.

Niet genoeg zetels

Terwijl de PP en Ciudadanos druk bezig zijn met onderhandelen houdt Unidos-Podemos zich vrij rustig en lijkt het erop dat ze genoegen nemen met de situatie als oppositiepartij. De socialistische PSOE partij heeft van begin af aan gezegd dat ze absoluut niet in een regering willen zitten met de PP en al helemaal niet met Mariano Rajoy als premier van Spanje, iets wat Ciudadanos ook altijd gezegd heeft maar nu lijkt te zijn verdwenen.

Om een regering te vormen moet men 176 zetels hebben. De PP heeft na de verkiezingen van 26 juni 137 zetels en Ciudadanos 32 zetels wat samen goed is voor 169 zetels, niet genoeg dus om een regering te vormen bij een eventuele eerste stemronde in het parlement. Daarvoor zou de PP kleinere partijen met slechts enkele zetels nodig hebben maar die hebben allemaal al nee gezegd tegen Rajoy of moet de PSOE zich onthouden van stemmen, iets wat ze voorlopig niet willen doen. Bij een mogelijke tweede stemronde zou een gewone meerderheid voldoen en dan is het wel mogelijk dat er een regering komt met de PP en Ciudadanos aan een kant van de tafel en de PSOE (85 zetels), Unidos-Podemos (71 zetels) en andere kleinere formaties aan de andere kant als oppositie.

Derde verkiezingen

Komende 17 augustus komt het comité van de PP partij bijeen om de voorwaarden van Ciudadanos te bespreken waarna begonnen kan worden met de onderhandelingen. Mocht dat verkeerd uitpakken en wil de PP niet voldoen aan de eisen van Ciudadanos, dan kan het zijn dat Mariano Rajoy niet genoeg steun heeft en zichzelf wellicht niet eens presenteert in het parlement om een regering te vormen. Dan kan het voorkomen dat er derde verkiezingen komen, iets waar eigenlijk niemand op zit te wachten natuurlijk – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken