skip to Main Content
Meteorenregen Perseïden met vallende sterren zichtbaar in Spanje
Foto: boven de Teide / MIQUEL SERRA RICART

Meteorenregen Perseïden met vallende sterren zichtbaar in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: boven de Teide / MIQUEL SERRA RICART

Foto: boven de Teide / MIQUEL SERRA RICART

MADRID – Vanaf komende vrijdag en zaterdag zal de meteorenregen Perseïden boven praktisch heel Spanje zichtbaar zijn. Bij deze meteorenregen zullen er veel vallende sterren te zien zijn, in Spanje ook bekend als de “lágrimas de San Lorenzo” of de tranen van Laurentius vanwege de tranen die de heilige martelaar op 10 augustus 258 na Christus liet vloeien toen hij op de brandstapel werd verbrand.

Ondanks de naam “tranen van Laurentius” is deze meteorenregen al bekend sinds het jaar 36 voor Christus toen de Chinezen hier al over schreven. Het duurde echter pas tot het jaar 1835 dat de Belgische astronoom Adolphe Quetelet bewees dat het om een meteorenregen ging. De link met de heilige Laurentius (San Lorenzo) werd gelegd vanwege het feit dat hij overleedt op 10 augustus en de meteorenregen rond de 12e augustus plaatsvind.

Gezien het feit dat het in Spanje op veel plaatsen onbewolkt zal zijn kan de meteorenregen goed te zien zijn op die plaatsen waar weinig lichtvervuiling is. Vooral van vrijdag op zaterdag wordt een piek van 75 vallen sterren per uur verwacht en ook op zaterdagavond zullen nog veel vallende sterren te zien zijn. Een beetje sterrenkijker kan al makkelijk elke twee minuten een vallende ster zijn, dat zijn heel veel wensen.

Om de vallende sterren van de Perseïden te zien moet je naar de noordoostelijke hemel kijken. De meteoren lijken uit het sterrenbeeld Perseus te ‘vallen’. Dit jaar is de maan tijdens de meteorenregen voor 70% verlicht wat flink storend kan werken en ervoor zorgt dat de zwakke meteoren niet zichtbaar zijn.

Op de website sky-live.tv wordt de meteorenregen live uitgezonden vanaf de Canarische Eilanden, de plaats in Spanje waar de meteorenregen het beste te zien zal zijn.

De “Lagrimas de San Lorenzo” zijn elk jaar rond 12 augustus te verwachten. De aarde kruist dan de baan van de komeet Swift-Tuttle, ontdekt in het jaar 1862. Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes de atmosfeer binnendringen en verbranden. Omdat de aarde er meerdere dagen over doet om het gebied met gruis te doorkruisen kunnen de meteoren meerdere dagen worden waargenomen.

Het lichtspoor van een meteoor wordt niet echter alleen veroorzaakt doordat de steen in brand vliegt. Het pad van de meteoor wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij wat op licht lijkt – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken