menu: rubrieken, zoeken & meer

Engelstalig Fake news over lockdown vanaf 18 september in Spanje

Engelstalig Fake news over lockdown vanaf 18 september in Spanje
Beeld: 123rf

Engelstalig Fake news over lockdown vanaf 18 september in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Onze lezers hebben ons gevraagd naar berichten in vooral Engelse kranten en op Engelstalige websites over een vermeende en geplande lockdown van Spanje vanaf vrijdag 18 september. Deze berichtgeving kan gezien worden als een hoax of fake news en KLOPT NIET en kan ook niet officieel bevestigd worden. Sterker nog, de Spaanse autoriteiten doen er juist van alles aan om een nieuwe noodtoestand of lockdown te voorkomen door de corona-problemen lokaal en regionaal aan te pakken.

Geloof niet alles wat je leest of wat je via WhatsApp, Facebook of Twitter te lezen krijgt. Sommige kranten en met name websites proberen paniek te zaaien met valse berichten over een lockdown van Spanje op 18 september terwijl daar niets over bekend is in Spanje en dat ook niet officieel bevestigd wordt door geen enkele overheidsinstantie in Spanje.

Het was met name deze Engelstalige website die voor veel paniek en kopzorgen zorgde bij niet alleen Engelse lezers maar ook Nederlanders en Belgen die dit nieuws via de sociale media te zien kregen. In dat artikel is te lezen dat de Spaanse premier Pedro Sánchez in drie fases Spanje weer op slot gaat doen en de grenzen met Frankrijk en Portugal gaat sluiten vanaf 18 september.

Beeld: Euroweeklynews

Op de Engelstalige website schrijft men dat ze deze informatie hebben van diverse parlementariërs en Ministeries in Spanje maar de links kloppen niet en men kan niet aangeven welke ministeries etc. In Spanje worden dit soort berichten omschreven als ‘bulos’ wat hetzelfde is als fake news en valse nieuwsberichten.

Op de website SaludSinBulos (gezondheid zonder fake news) beargumenteert men dat de datum (vrijdag 18 september) geen zin heeft en dat een sluiting van een land in drie fases ook nergens op slaat. Wel geeft men toe dat de Spaanse autoriteiten meerdere scenario’s bekijken maar voorlopig zit daar een lockdown van Spanje niet bij omdat de situatie nu heel anders is dan in maart (met name wat betreft de ziekenhuis- en ic-patiënten opnames en sterfgevallen.

Ook bij de website Maldita.es heeft men gekeken naar het Engelstalige bericht over de geplande lockdown en schrijft men dat er veel onzin staat in de tekst op de website. Maldita.es heeft contact opgenomen met het Ministerie van Volksgezondheid en naar deze vermeende lockdown gevraagd maar bij het Ministerie zegt men van niets te weten. Daarnaast zegt het Ministerie dat zij niet bevoegd is op dit moment om dat soort beslissingen te nemen want die bevoegdheden rusten bij de autonome regio’s.

Met andere woorden … fake news vanuit Engelstalige bronnen om waarschijnlijk veel kliks te krijgen op de website en om paniek te zaaien. Geloof niet alles wat je leest!