Vijf dingen die je in de auto moet hebben om een boete te vermijden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Vijf dingen die je in de auto moet hebben om een boete te vermijden in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Kom je met de eigen auto naar Spanje of wellicht woon je in het land dan moet je er rekening mee houden dat in de auto altijd vijf belangrijke dingen aanwezig moeten zijn. Heb je deze dingen niet bij je als de politie erom vraagt of controleert dan kun je een boete tot 500 euro krijgen. 

Naast de verkeersregels in Spanje en wat je wel en niet mag/kan doen in een auto tijdens het rijden zijn er ook bepaalde attributen die je altijd bij je moet hebben als je met de auto op de Spaanse wegen rijdt. 

Hieronder beschrijven we de vijf essentiële dingen maar eerst enkele aanbevelingen van de Spaanse Verkeersdienst (DGT) van dingen die niet (meer) noodzakelijk of verplicht zijn maar wel worden aangeraden om bij je te hebben in de auto.

Niet meer verplicht

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het voor brildragers niet meer verplicht om een reservebril op sterkte (gafas de repuesto) bij je te hebben. Dit is dus al enkele jaren niet meer verplicht in Spanje maar het wordt wel aangeraden en het is zelfs ook wel logisch. 

Verder is het niet meer verplicht om een set reservelampen (juego de bombillas) bij je te hebben. Het is ook niet meer verplicht om de verzekeringspapieren (recibo del seguro) bij je te hebben omdat dit via het kentekennummer gecontroleerd kan worden.

Verder raadt de DGT aan om altijd accukabels (pinzas para la batería) mee te nemen, een zaklantaarn (linterna), een volledig opgeladen mobiele telefoon (móvil completamente cargado), anticondensspray (spray antivaho) en eten en drinken (agua y alimentos).

Wel verplicht

Gevarendriehoek

Het is in Spanje verplicht om 2 gevarendriehoeken (triángulos / dispositivos portátiles de señalización) in de auto te hebben. Volgens de Nederlandse ANWB geldt dit alleen als men rondrijdt met een Spaans kenteken. Eigenaren van een auto met een buitenlands kenteken hoeven maar 1 gevarendriehoek bij zich te hebben.

Het wordt echter wel aangeraden om 2 gevarendriehoeken bij je te hebben om deze 50 meter voor en 50 meter achter de auto te plaatsen in geval van pech langs de weg, dat is altijd veiliger. Boete is 200 euro als je dit niet bij je hebt.

Veiligheidshesjes

Het is verplicht om in Spanje 1 veiligheidshesje (chaleco reflectante) bij je te hebben die niet in de kofferbak mogen liggen maar binnen handbereik, het liefst zo dicht mogelijk bij de bestuurder, moeten zijn. Het wordt echter aangeraden om 2 hesjes in de auto te hebben. De hesjes moeten fluorescerend geel, oranje of rood zijn en zijn bedoeld voor de bestuurder en bij een tweede hesje voor een passagier. Boete is 200 euro als je dit niet bij je hebt.

Documentatie

Het is verplicht om de juiste kenteken papieren (ficha técnica + permiso de circulación) bij je te hebben in de auto. Verder moet je als erom gevraagd wordt je rijbewijs kunnen laten zien. Sinds dit jaar kan dat ook een digitale versie zijn via de speciale app van de DGT. OOk moet je de ITV (APK) keuringspapieren bij je hebben. Boetes kunnen tussend e 10 en 500 euro liggen.

ITV-sticker

Bovenaan rechts op de voorruit moet bij die auto’s die dat moeten hebben de ITV sticker (pegatina de la ITV) zichtbaar zijn. Dit is vaak een van de eerste dingen waar een agent naar kijkt als een auto wordt stilgezet. Uiteraard gaat het in dit geval om auto’s met een Spaans kenteken. Geen ITV sticker kan een boete van 100 euro opleveren.

Reservewiel

In de Spaanse verkeerswet staat nog steeds dat het verplicht is een reservewiel (rueda de repuesto) bij je te hebben maar er zijn steeds meer modellen waar geen reservewiel aanwezig is. Is dat laatste het geval dan dien je een bandenreparatieset (kit antipichazos) bij je te hebben in de auto (niet nodig als men rijdt op run-flat-tires). Het is ook verplicht om de nodige gereedschap (herramientas) om een wiel te verwisselen bij je te hebben. Het verwisselen van een band mag niet overal langs/op de weg in Spanje en in de meeste gevallen is het verplicht een sleepdienst (grua) te bellen. Boete is 200 euro als je dit niet bij je hebt.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.