Europees giftig ethyleenoxide probleem wordt steeds groter in Spaanse ijsjes

Europees giftig ethyleenoxide probleem wordt steeds groter in Spaanse ijsjes
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Afgelopen juni 2021 werd in Frankrijk alarm geslagen omdat er duizenden levensmiddelen verontreinigd zijn met ethyleenoxide. Dit giftige ontsmettingsmiddel is kankerverwekkend, mutageen en schadelijk voor de voortplanting en het gebruik daarvan is in de Europese Unie niet toegestaan. Eigenlijk kwam dit al aan het licht tijdens het sesamzaadschandaal in 2020 in België maar niemand lijkt zich er druk om te maken terwijl ethyleenoxide toch kankerverwekkend is. Het probleem wordt in Spanje echter steeds groter met verontreinigd ijs van met name de producenten Froneri en Nestlé.

Het is de Spaanse organisatie Consumidores en Acción FACUA die steeds meer informatie ontvangt over verontreinigd ijs van Nestlé en Froneri. Het is de derde keer dat er ijs van deze producenten uit de schappen wordt gehaald in Spanje, iets wat op 26 juli, 6 augustus en nu weer gebeurt nadat bekend werd dat de producenten zelf aan winkeliers vragen 14 ijssoorten uit de winkels te halen.

In de laatste melding gaat het om 14 ijsvariaties waaronder Extreme Nata-Fresa, Pirulo Mikolápiz, Milka Avellana, Nuii Almendrado, Nuii Chocolate negro con almendras, Oreo bombón, Sandwich Bokazas Nata, Toblerone bombón, Smarties, Llra Cup Suprema Turrón, Gran Dama nata, Tarta Princesa nata, Bloque Nestlé Tres Gustos en Bloque Nestlé Vainilla ijsjes.

Op 26 juli deed FACUA al melding van 46 ijsvariaties van de ijsfabriek Froneri en de merken Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera en Smarties. Later op 6 augustus kwamen daar nog eens 19 ijsvariaties bij zoals Pirulo Mikolápiz, Extreme Vainilla, Cono Extreme Tres Chocolates, Nuii Almendrado con Vainilla de Java, Nuii Mascarpone con Arándanos Escandinavos, Bombón Nuii Coco en Mango de la India, Helado Chococlack en Bombón Milka. De hele lijst met al het tot nu toe geregistreerde en gemelde besmette ijs is HIER te vinden (PDF).

De Spaanse Voedsel- en Warenautoriteit ‘Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN)’ heeft sinds juni gewaarschuwd voor de aanwezigheid van ‘óxido de etileno’ in levensmiddelen, met name ijsjes en roomijs dat in de schappen van supermarkten ligt maar heeft nog niet alle door FACUA gemelde ijsvariaties op haar website vermeld. In Spanje wordt met name gewaarschuwd voor producten waarin ‘E410 -goma de garrofín o algarroba’ verwerkt zit, het verdikkingsmiddel Johannesbroodpitmeel.

Ondertussen wordt er gesproken over een Europees voedselschandaal rondom met ethyleenoxide besmette levensmiddelen. In eerste instantie was dat sesamzaad maar later ook gemberpoeder, rijstcrackers, roomkaas, ijsjes, koekjes, broden, kant-en-klaarmaaltijden etc. In Spanje wordt voorlopig alleen gesproken over E410 in ijsjes en roomijs van bepaalde merken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.