Barcelona had bijna de Eiffeltoren als monument gehad … of niet

Pixabay
Beeld: Pixabay

Barcelona had bijna de Eiffeltoren als monument gehad … of niet

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Wist je dat Barcelona eigenlijk de stad was waar de eiffeltoren had moeten staan? Alexandre-Gustave Eiffel had volgens een populair verhaal het ontwerp van de eiffeltoren aangeboden aan de gemeente Barcelona vanwege de Wereldtentoonstelling van 1888 die plaatsvond in en rondom het Ciutadella park. Maar dat ging niet door want de gemeente vond het ontwerp te lelijk, vreemd en iets wat niet bij de stad pastte.

Uiteindelijk weet natuurlijk iedereen dat Eiffel de beroemde toren in Parijs wel heeft kunnen bouwen voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Niet alleen was de vreemde toren toen het hoogtepunt van de Exposición Universal maar de opening van de eiffeltoren viel ook samen met de 100-jarige herdenking van de Franse revolutie. In eerste instantie zou de Eiffeltoren 20 jaar later in 1900 weer afgebroken worden maar dat is duidelijk niet doorgegaan.

Barcelona

Het populaire verhaal gaat dus dat Eiffel zijn creatie aan de gemeente van Barcelona had aangeboden voor de Wereldtentoonstelling van 1888. De Eiffeltoren had dus nu naast de Sagrada Familia, het Parque Güell, Casa Pedrera etc. als toeristische trekpleister kunnen dienen voor Barcelona maar daarvoor in de plaats werd de roodkleurige en indrukwekkende Arc de Triomf gebouwd.

Onzin verhaal

Volgens een verslaggever van de Catalaanse krant La Vanguardia is het verhaal van de Eiffeltoren in Barcelona grote onzin. Want, zo schrijft Lluís Permanyer, op 30 maart 1885 presenteerde Gustave Eiffel de toren aan het Franse Sociedad de Ingenieros Civiles. Barcelona ondertekende echter op 10 juni hetzelfde jaar de overeenkomst om de plaats te worden van de Wereldtentoonstelling. Dat is slechts 3 maanden later dan de presentatie van de Eiffeltoren en dat is volgens de schrijver onmogelijk.

Is het verhaal over de Eiffeltoren dus waar of niet waar? Blijkbaar kan niemand dit met zekerheid zeggen omdat duidelijke informatie ontbreekt. Uiteraard klinkt het interessant dat de beroemde toren waar jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers op af komen in Barcelona gebouwd had kunnen worden. Maar of dit dus daadwerkelijk de waarheid is weten we niet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.