De Spaanse anti-servet … waarom bestaat deze nog?

De Spaanse anti-servet … waarom bestaat deze nog?
Beeld: Archieffoto

De Spaanse anti-servet … waarom bestaat deze nog?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Comidista vraagt zich in de Spaanse krant El País af waarom de papieren servetjes die in alle Spaanse bars en restaurants te vinden zijn eigenlijk nog bestaan. Want of je nu vette vingers hebt van de ‘jamón’ of ‘croquetas’ en natte vingers van de ‘olivas’, de typische geglazuurde papieren servetjes doen niet waar ze voor bedoeld zijn. 

Je hebt ook niets aan de servetjes als je ze wilt gebruiken om onder het koude glas ‘cerveza’ te plaatsen want deze papieren geïmproviseerde onderzetters nemen geen water op, maar ook geen vet of vocht. Dus waarom bestaan ze dan eigenlijk nog als ze niet doen waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn?

In het Spaans willen ze deze servetjes die in de typische houders op de tafels en bar staan ‘miniservis’ noemen maar ze worden ook wel ‘zig zag’ genoemd vanwege de manier waarop ze vaak in de houders zitten. Dat geeft dan ook meteen een probleem want soms trek je er niet één maar meteen 10 of 30 uit de meestal verticale dispenser.

Het probleem is dat deze sulfiet papieren servetten aan één zijde geglazuurd zijn en eigenlijk helemaal niets doen. Een vertegenwoordiger van servetten, tafelkleden en onderzetters snapt er in dit artikel ook niets van want er zijn goedkopere alternatieven zoals servetten van cellulose weefsel dat wel droogt en reinigt.

De anti-servetten zijn ook niet goedkoop want een pak van 12.000 ‘miniservis’ kost al snel 25 euro wat 0,002 euro per servetje is. Het gaat de meeste bar- en restauranteigenaren echter niet om de prijs maar om de look, ofwel hetgeen dat er op staat zoals een logo, een tekst en een adres dat er beter uitziet op geglazuurd papier.

Op deze Instagram account @Servilletas van de fotograaf Felipe Hernandez staat een hele collectie van de anti-servetten die hij tegenkomt in bars en restaurants. Er zitten kunstwerkjes tussen maar uiteindelijk gaat het om wat erop staat. Volgens de fotograaf horen de anti-servetten nu eenmaal bij de gastronomische cultuur van Spanje en is het een grafische identiteit van het land.

Er zijn niet veel fabrikanten meer in Spanje te vinden die de ‘zig zag’ of ‘miniservis’ nog produceren en de tendens is de meer milieuvriendelijke alternatieven zoals gerecycled papier.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.