Is overwinteren in Spanje echt veel goedkoper met de stijgende energieprijzen?

Is overwinteren in Spanje echt veel goedkoper met de stijgende energieprijzen?
Beeld: Canva

Is overwinteren in Spanje echt veel goedkoper met de stijgende energieprijzen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Heb je geen werk- of schoolverplichtingen in Nederland of België? Dan kun je altijd overwegen om de de koude maanden december, januari en februari in een land door te brengen waar de zon doorgaans schijnt en waar het warmer is. Spanje is voor overwinteraars vaak een makkelijke keuze, niet te ver weg van huis en toch heel anders. Maar is overwinteren in Spanje vanwege de hoge energieprijzen echt zoveel goedkoper dan thuis blijven?

Er wordt veel over geschreven en veel Nederlanders en Belgen doen het eigenlijk al jaren, overwinteren in Spanje. Dat wordt meestal gedaan om het koude weer in met name december, januari en februari te ontvluchten maar ook om goedkoper te leven. Zeker in deze tijden van immer stijgende energiekosten maar ook de inflatie met duurdere prijzen in de supermarkten, vragen veel mensen zich af of het verstandig is om deze winter in Spanje door te brengen.

Overwinteren in Spanje is een goed idee als dat kan, dat wil zeggen als je verder geen verplichtingen hebt in eigen land zoals werk, studie of familie. Kun je vanwege je baan op afstand werken dan is dat natuurlijk helemaal mooi maar niet iedereen heeft dat geluk. 

Het voordeel is dat de maanden december, januari en februari op het Spaanse vasteland zoals aan de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol en op de Balearen eilanden gezien worden als laagseizoen. Op de Canarische Eilanden is dat juist weer andersom en zijn de koude wintermaanden het hoofdseizoen, logisch ook met het klimaat dat men daar heeft.

Maar kies jouw overwinterplaats goed uit want ook in Spanje schijnt niet altijd de zon en ook in Spanje kan het in de winter behoorlijk koud zijn. Overdag is het in de zon vaak heerlijk genieten maar als de zon verdwijnt wordt het vaak erg koud. Oudere woningen langs de kust zijn daar niet op voorbereid en dus is er geen centrale verwarming waardoor je een elektrische of gaskachel moet gebruiken. En dat zorgt ook weer voor een hogere energierekening.

Voordeel is wel weer dat de huurprijzen in de wintermaanden vaak weer lager zijn wat de hoge energieprijzen in eigen land compenseert. Sterker nog, er zijn mensen die zeggen dat iets huren in Spanje goedkoper is dan de verwarming aanzetten in eigen huis in Nederland of België. Ook het boodschappen doen en uit eten gaan is over het algemeen goedkoper in Spanje.

Onderzoek

Bij de website Pricewise hebben ze onderzocht wat twee senioren besparen als ze in plaats van thuisblijven in december, januari en februari naar een warmer land reizen om te overwinteren. In het geval van Spanje werd gekeken naar Torremolinos aan de Costa del Sol en naar Gran Canaria en werd gekeken naar de prijzen voor een appartement, de reis, boodschappen en uit eten gaan (er werd ook gekeken naar het visum maar dat hoeft niet voor Spanje).

Pricewise schat de kosten voor gas en elektriciteit in Nederland in de drie wintermaanden op circa 3.800 euro. Als dan ook nog naar vaste lasten gekeken wordt en naar het feit dat de verwarming niet helemaal uit kan vanwege bevriezing in de leidingen, besparen overwinteraars circa 3.500 euro als ze Nederland in december, januari en februari verlaten. 

Het doen van boodschappen is over het algemeen in Zuid-Europese landen goedkoper dan in Nederland maar het hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoe gek je het zelf maakt. Datzelfde geldt ook voor het uit eten gaan want je kunt drie keer per dag buiten de deur eten in Spanje of een keer in de week. Het zijn daarom gemiddelden die in de berekening zijn meegenomen. Pricewise heeft voor de vergelijking gebruik gemaakt van de Groceries Index en Restaurant Index van Numbeo.

Voor de berekening van de woonlasten heeft Pricewise gekeken naar een huurwoning met eigen keuken en badkamer dat geschikt is voor twee personen, niet te ver weg van het centrum maar ook niet op een A-locatie aan het strand. Voor de reiskosten werd gekeken naar vluchten die geboekt worden in september en uiteraard verschillen deze prijzen enorm.

Naast de populaire overwinterbestemming Torremolinos en Gran Canaria in Spanje werd ook gekeken naar Albufeira in Portugal, Hua Hin in Thailand en Seminyak in Indonesië. Volgens Pricewise is de goedkoopste overwinterbestemming niet in Spanje te vinden maar in Portugal.

Kosten

De kosten in december, januari en februari in Nederland worden geschat op 5.750 euro onderverdeeld in 3.500 euro huisvesting, 1.500 euro boodschappen en 750 euro aan uit eten gaan. Uiteraard worden de kosten voor een reis en visum niet meegerekend.  

De kosten voor overwintering in december, januari en februari in de Albufeira in Portugal worden geschat op 4.297,50 euro. Dat kan onderverdeeld worden in 2.700 euro voor huisvesting (huur, gas, elektriciteit etc.), 900 euro aan boodschappen, 300 euro aan de reis en 397,50 euro voor uit eten te gaan. Portugal is 1.452,50 euro goedkoper dan Nederland.

De kosten voor overwintering in de wintermaanden in Torremolinos aan de Costa del Sol (Andalusië) zijn in totaal 4.782,50 euro. Dat kan onderverdeeld worden in 2.700 euro voor huisvesting (huur, gas, elektriciteit etc.), 1.050 euro aan boodschappen, 532,40 euro voor uit eten te gaan en 500 euro aan de reis. Torremolinos is 967,50 euro goedkoper dan Nederland.

De kosten voor overwintering in december, januari en februari op het Canarische Eiland Gran Canaria worden geschat op 5.082,50 euro. Dat kan onderverdeeld worden in 3.000 euro voor huisvesting (huur, gas, elektriciteit etc.), 1.050 euro aan boodschappen, 532,40 euro voor uit eten te gaan en 500 euro aan de reis. Gran Canaria is 667,50 euro goedkoper dan Nederland.

Bron: De Limburger

Ga naar de inhoud