Geboortehuis van Salvador Dalí vanaf eind oktober in Figueres te bezichtigen

Geboortehuis van Salvador Dalí vanaf eind oktober in Figueres te bezichtigen
Beeld: Ayuntamiento Figueres / web

Geboortehuis van Salvador Dalí vanaf eind oktober in Figueres te bezichtigen

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De stad Figueres in de provincie Girona en vlak bij de kust van de Costa Brava heeft natuurlijk al het wereldberoemde Teatre-Museu Dalí met het daarnaast gelegen museum waar de door de Catalaanse kunstenaars gemaakte juwelen te zien zijn. Maar deze kleine stad krijgt er met het geboortehuis een nieuwe Dalí-bezichtiging bij. Vanaf 20 oktober moet het ‘Casa Natal Salvador Dalí’ opengaan voor het publiek.

De Casa Natal Salvador Dalí, de geboorteplaats van de wereldberoemde Catalaanse kunstenaar, zal op 20 oktober haar deuren openen. Het huis, dat is gelegen in het centrum van Figueres, werd vier jaar lang gerenoveerd om er een museum van te maken. Dalí werd geboren op 11 mei 1904 op een tussenverdieping van het gebouw. Zijn vader was notaris en had de ruimte gehuurd samen met de begane grond, waar zijn kantoor was.

De Casa Natal Salvador Dalí zal een nieuwe ervaring bieden aan bezoekers. Met behulp van een audiogids en projecties op de muren van de verschillende kamers, kunnen bezoekers meer te weten komen over het leven en werk van de wereldberoemde Catalaanse kunstenaar. De rondleiding zal niet alleen Dalí’s artistieke kant belichten, maar ook zijn persoonlijke kant, zijn rol als schrijver, denker en performer, en zijn liefde voor wetenschap en wiskunde. 

Bezienswaardig

Salvador Dalí is een van de beroemdste surrealistische kunstenaars ter wereld. Hij werd geboren in Figueres, Catalonië, en heeft in deze regio een aantal bezienswaardigheden nagelaten. In het dorp Púbol staat een kasteel dat door Dalí aan zijn vrouw Gala geschonken werd en waar nu het Gala-Salvador Dalí-museum in is gevestigd.

Maar de belangrijkste bezienswaardigheid is het Teatre-Museu Dalí in Figueres. Dit museum is gevestigd in het voormalige stadstheater van de stad dat door Dalí zelf is omgebouwd tot een museum. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van Dalí’s werk, waaronder schilderijen, sculpturen, tekeningen, foto’s en films. Het museum is een must-see voor elke fan van Dalí.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is het Casa Museu Salvador Dalí in Portlligat, aan de Costa Brava, vlak bij het bekende Cadaques. Dit huis was de enige vaste verblijfplaats van Dalí en zijn vrouw Gala. Het huis is ontworpen door Dalí zelf en is een surrealistisch kunstwerk op zich. Het huis is te bezoeken en biedt een unieke kijk op het leven en werk van Dalí.

Ga naar de inhoud