skip to Main Content

12 oktober is een nationale feestdag of Día de la Hispanidad in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het zal deze 12 oktober een vreemde en erg gespannen nationale Spaanse feestdag worden gezien de politieke problemen in Catalonië. Inwoners van deze autonome deelstaat zullen deze dag niet zo snel vieren maar in de rest van Spanje en zelfs andere Spaanssprekende landen is de Día de la Hispanidad een groot feest. In Spanje heeft dit feest ook de naam Fiesta Nacional de España en staat dit jaar alles in het teken van “Día del Orgullo de ser español” ofwel de dag om trots te zijn dat je Spanjaard bent!

12 oktober viert heel Spanje la Día de la Hispanidad ofwel de Fiesta Nacional de España, een feestdag geheel in het teken van Spanje en het Spaanse imperium wat na de ontdekking van Amerika door Columbus ontstond. Tegenwoordig is op deze feestdag in Spanje het meest kenmerkend het militaire defilé in Madrid waarbij het Spaanse leger aan de Koning en aan de minister-president van Spanje hun militaire kracht laten zien. Dit jaar zal voor het eerst ook de Policia Nacional meedoen met het defilé.

Voor veel Spanjaarden echter is 12 oktober een heerlijke vrije dag terwijl in Zaragoza de Fiesta de la Virgen de Pilar gevierd wordt en in Madrid stierenvechten plaatshebben. Dit jaar valt 12 oktober op een donderdag en dus nemen veel Spanjaarden een extra lang weekend vrij om naar de kust te gaan of naar de bergen. Er zal dus veel verkeer zijn op de Spaanse wegen.

Defilé

Bij het militaire defilé doen 3.900 militairen en agenten mee, 78 vliegtuigen en helikopters en 84 voertuigen die in een stoet over een van de belangrijkste straten van Madrid zullen lopen, rijden en vliegen om hun kracht aan Koning Felipe VI te laten zien. Het defilé begint op de Plaza de Cuzco en gaat over de Paseo de Castellana via het Plaza de Lima (naast het voetbalstadion van Real Madrid) richting de Plaza San Juan de la Cruz. Het spektakel in Madrid begint donderdag 12 oktober om 11.00 uur en wordt op de nationale TVE1 televisiezender uitgezonden.

Columbus

Op 12 oktober 1492 landde Cristobal Colón, ofwel Columbus, op het Amerikaanse continent. Hij wist toen nog niet dat hij een nieuw continent had ontdekt aangezien hijzelf meende te zijn geland in Azië. Vanaf dit moment wordt het Spaanse rijk steeds groter en machtiger en is het zelfs het meest invloedrijkste land ter wereld. Om dit te vieren wordt elk jaar op 12 oktober de dag van Spanje gevierd en is deze dag een nationale feestdag.

Zaragoza

12 oktober is in Zaragoza tevens de dag van de Virgen de Pilar en gaat gepaard met vele festiviteiten en processies in de stad. Duizenden mensen komen van heinde en ver naar de hoofdstad van Aragón om het spektakel te aanschouwen. 12 oktober is tevens een speciale dag voor de Guardia Civil aangezien de Virgen de Pilar hun schutspatroon is.

Hispanidad

De term “Hispanidad” stamt uit de jaren tachtig en heeft betrekking op de feesten van 12 oktober die niet alleen in Spanje worden gevierd maar in die landen waar Spaanse wordt gesproken en een link hebben met de Spaanse cultuur. Dit houdt in dat in 27 naties iets meer dan 472 miljoen personen in vijf verschillende continenten, te weten Afrika, Amerika, Azië, Europa en Oceanië, het een feestdag zal zijn.

Musea

Veel mensen genieten op deze dag echter van een vrije dag en veel winkels, kantoren en overheidsgebouwen zijn gesloten. Daarentegen zijn de musea in heel Spanje open en gratis te bezoeken, iets wat traditiegetrouw tot lange wachtrijen zorgt bij onder andere het Prado in Madrid en andere musea in heel Spanje

Catalonië

Juist dit jaar zal er in Catalonië, de deelstaat waar de dag van Spanje het minst gevierd wordt, een gespannen sfeer hangen. In Catalonië wordt deze dag dan ook niet de Fiesta Nacional de España genoemd maar Fiesta de Pilar waarbij zelfs veel Catalanen geen vrije dag nemen en gewoon gaan werken omdat zij deze dag niet “erkennen” als een vrije feestdag. Veel gemeentehuizen en scholen zijn ook open aangezien 12 oktober volgens hen geen feestdag is want dat is op 11 september, La Diada.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. U bent een belangrijke persoonlijkheid vergeten bij het defileren en dat is de bok van het legioen! Spanjaarden noemen de 12 oktober niet voor niets : dia de cabra. Aangezien alle voorgangers helaas zijn overleden komt morgen een nieuwe bok op het toneel. Ben benieuwd naar zijn naam…. die van 2015 had naam Pablo ter eere van Pablo Iglesias!! We zullen het wel zien en horen morgen.. hasta manana!

  2. In Spanje is de nationale feestdag helaas niet iets zoals Koningsdag in Nederland. Vanwege alle micronationalismes viert niet iedereen het, al neemt iedereen wel vrij (óók in Catalonië). Persoonlijk vind ik het met een zo nadrukkelijke militaire parade niet echt een feest voor de burger, maar voor de staat. Tot slot viert Spanje de nationale dag op de dag dat het colonialisme begon, terwijl die andere Spaanssprekende landen op 12 oktober juist hun onafhankelijkheid van Spanje vieren. Ook de nationale feestdag is in Spanje dus niet zo best geregeld.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken