skip to Main Content

Regiopremier Catalonië heeft tot donderdag 19 oktober de tijd gekregen van Spaanse regering

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De regiopremier van Catalonië Carles Puigdemont heeft van de Spaanse regering de tijd gekregen tot maandag 16 oktober 10.00 uur om te bevestigen of ontkennen dat hij op dinsdag 10 oktober de afscheiding van Spanje en de oprichting van de Catalaanse republiek heeft uitgeroepen. Mocht dat antwoord negatief zijn of komt er geen antwoord dan heeft Puigdemont tot donderdag 19 oktober 10.00 de tijd om zijn beslissing te rectificeren voordat de Spaanse autoriteiten overgaan tot de acties die voortvloeien uit artikel 155 van de Spaanse grondwet.

Puigdemont heeft van de Spaanse regering vijf dagen gekregen om schriftelijk antwoord te geven op de vragen die vermeld staan op een burofax (een gecertificeerde fax). De Catalaanse regiopremier heeft deze fax sinds woensdagmiddag in zijn bezit dus het is nu afwachten wat hij gaat doen. Er zijn twee mogelijkheden: of hij zegt niets of geeft toe dat hij voor het Catalaanse parlement de unilaterale afscheiding heeft uitgesproken en daarna getekend in een document of hij geeft aan dat er geen afscheiding heeft plaatsgevonden en de regionale regering in Catalonië teruggaat naar de wet. In het eerste geval krijgt hij tot 16 oktober de tijd en daarna tot 19 oktober. Gebeurt er dan vanuit Catalonië niets dan zal de Spaanse regering artikel 155 in werking stellen.

Volgens Rajoy heeft zijn Catalaanse collega Puigdemont een “declaración trampa” uitgesproken waarbij hij vraagt om meer debat en overleg terwijl hij weet dat dit vanuit de Spaanse kant niet zal gebeuren zolang zijn regering zich niet aan de wet houdt. Zolang als dat niet gebeurd zal Rajoy geen debat aangaan met Puigdemont. Volgens Rajoy wil zijn Catalaanse collega iets uitlokken waar niemand op zit te wachten. De keus is volgens Rajoy dan ook niet aan hem maar aan de regiopremier die zijn beslissingen moet terugdraaien of moet opdraaien voor de consequenties die voortvloeien uit artikel 155.

Artikel 155

Artikel 155 is een de vele artikels die vermeld staat in de “Carta Magna” of “Constitución”, de grondwet waarin de grondrechten en/of de organisatiestructuur van Spanje beschreven staat. Hierin staan alle rechten en plichten van o.a. de burgers van een land maar ook de politici en zoals in Spanje de verhoudingen tussen de centrale regering in Madrid en de autonome regeringen in de deelstaten. Artikel 155 is onder te verdelen in 2 punten:

1. indien een autonome deelstaat niet voldoet aan de verplichtingen die de grondwet of andere wetten opleggen of zo handelt dat de acties een ernstige verstoring teweegbrengen in het algemeen belang van Spanje, kan de regering, nadat ze de regionale premier van de autonome deelstaat daarop hebben aangesproken en deze geen gehoor geeft, met een absolute meerderheid van de stemmen van de Senaat de nodige maatregelen treffen om de handelingen die in strijd zijn met de grondwet op geforceerde wijze een halt toe te roepen om het algemeen belang te beschermen.

2. Voor de tenuitvoeringlegging van die maatregelen in het bovenstaande kan de regering instructies geven aan alle autoriteiten van de autonome gemeenschappen.

Gevolgen

Met andere woorden, mocht de Spaanse regering artikel 155 gebruiken kunnen de autonome leidinggevenden in de Catalaanse regering verplicht worden de wet uit te voeren op straffe van uitzetting uit hun ambt en ontneming van alle bevoegdheden. Daarnaast kunnen diegene die niet gehoor geven aan de Spaanse regering gestraft worden met financiële boetes, gevangenisstraf en uitzetting van een openbare en publieke functie gedurende vele jaren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Uitstekende informatie.
  Kijk als eerste informatie iedere dag uit naar Uw info,
  Wonen hier al 32 jaar en zijn nu goed geinformeerd over de status van Catalonie
  Hartelijk dank,ga zo voort
  vriendelijke groet
  Louis de Leeuw + Berty de Leeuw-Bosman
  Rosas

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken