skip to Main Content

Spanje’s grootste uitgever Planeta verlaat nu ook Catalonië … andere bedrijven volgen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Nu de regiopremier Puigdemont op de een of andere manier de onafhankelijkheid heeft verkondigd zullen bedrijven hun besluiten gaan nemen. De eerste die dat deed en zich voegde bij het lijstje van inmiddels al meer dan 35 grote bedrijven en banken, is de grootste uitgever van boeken in Spanje, Planeta. Deze groep had al eerder aangegeven te vertrekken als er een afscheiding zal plaatsvinden en het antwoord duurde niet lang.

Op woensdag zal Planeta beginnen met het verhuizen van het sociale en fiscale hoofdkantoor van Barcelona naar Madrid. Daarmee voegt dit bedrijf zich bij de reeds lange en steeds langer wordende lijst van vertrekkende bedrijven. Vanwege de druk van aandeelhouders, investeerders, klanten en de politieke onzekerheid nemen veel grote bedrijven de keuze om Catalonië te verlaten, dat wil zeggen fiscaal en sociaal waarmee Catalonië miljarden aan inkomsten misloopt in de toekomst. De onzekere politieke toekomst en het wel of niet bij de EU en eurozone horen doet veel bedrijven en banken besluiten te vertrekken uit Catalonië.

Nu bekend is dat Puigdemont de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen maar deze meteen weer op een laag pitje zette, zullen andere grote bedrijven ook gaan beslissen om Catalonië te verlaten. De lijst wordt steeds langer waarbij onder andere de Cava makers Freixenet en Codorniu een plaatsje hebben maar ook Volkswagen, Lidl, SEAT, Catalana Occidente (reeds bevestigt), Pronovias en Grifols om er maar een paar te noemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Sommigen maken nog steeds de vergelijking met Engeland van zien hoeveek bedrijven daar zijn verdwenen .
  Er zijn in Engeland ook tal van bedrijven bij gekomen , zo wel Nederlandse, Duitse en Franse en andere EU landen die voorheen veel met Engeland handel dreven en deze door de EU regels zouden verliezen.
  Dus Catalonië is een heel ander geval . die zetten zich zelf buiten de Spaanse maar ook buiten de EU regels en rechten.

 2. Dank Pieter voor je duidelijke uitleg. Ik ben het helemaal met je eens.
  Ook in de reacties zien er duidelijk meningen die ons opgelegd worden. Degene zijn niet anders dan wat er in de politiek van Madrid en Catalunya plaatsvind.
  Iemand die over de bergrede spreekt is christelijk opgevoed. De christelijke leer van oudsher is ,ofwel de tijd van Jezus” duidelijk een model van overleg. Buiten dat verkondigt de christelijke leer; ” heb uw naaste lief als uzelf”.
  Handel daar dan ook naar!

 3. Nu nog de buitenlanders die er wonen. Triest dat het zover moet komen. In een verenigd Europa waar Nederland, Belgie en Luxembourg al heel lang geleden het voorbeeld gaven door juist te verenigen (Benelux) willen sommigen juist weer terug in hun schulp kruipen met allerlei, wellicht emotioneel begrijpelijke, maar rationeel stomme argumenten. Ego en trots spelen hierbij ook een grote rol en dat geldt in dit conflict niet alleen voor de Catalanen. Ook de houding van de regering in Madrid en de reacties van velen in de rest van Spanje zijn daar debet aan. Een verenigd Europa is ver te zoeken met dergelijke mentaliteit en dat geldt ook voor de Britten die nu al bedrijf na bedrijf zien vertrekken. Hoe lang duurt het voordat ze over hun trots en ego’s kunnen heenstappen en de toekomst kunnen zien. Die ligt niet in hun “eigen” kleine landjes filosofie. De enigen die er graag naar kijken zijn de grote economische landen met China voorop. Maar misschien moeten we maar meten de knoop doorhakken en de EU veranderen volgens het model Heineken. Een unie van staatjes gebaseerd op etnische en culturele gronden ipv op toeval en oorlog gebaseerde staats grenzen. Dan kan ook een groot Friesland, Baskenland, Andalucia, Vlaanderen en Wallonie, etc daarin plaats nemen. Zij we tenminste voorgoed van dit soort gezeur af.

  1. Dat laatste is precies wat Rusland wilt, een zwak en versnipperd Europa. Daarom steunen ze separatisten en anarchisten (Brexit, Catalonië) en hebben ze Assange (geen grap) als spreekbuis om overal de mensen op te hitsen zoals nu ook in Catalonië is gebeurd, waarbij Assange fake news en fake foto’s over Catalonië heeft verspreid.

   1. Anton, jij snapt precies hoe het spelletje werkt. Verdeel en heers. Dus ook: verenig u en sta op tegen deze tactiek!
    Ik laat Rusland er verder even buiten. Maar kijk eens wat een complete implosie van de Catalaanse economie er nu plaats vind. Welk weldenkend mens ziet nou echt niet dat het NIET zo werkt in deze tijd?
    Ik lees met enorme verbazing hoe sommigen het hier nog opnemen voor de separatisten die1) een staatsgreep plegen, 2) alleen maar illegaal bezig zijn en 3) hun land ook nog eens Naarden verdommenis helpen. En 4) misschien straks ook nog een correlita, kunne helemaal lachen!
    Weerzinwekkend om deze, feitelijke anarchisten, te steunen.

    1. Excuses voor de paar taalfouten, door de corrector. Naarden= naar de.
     Kunne is uiteraard kunnen we.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken