skip to Main Content
12 oktober is een nationale feestdag of Día de la Hispanidad in Spanje

12 oktober is een nationale feestdag of Día de la Hispanidad in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

12 oktober is een nationale feestdag of Día de la Hispanidad in Spanje

123rf

MADRID – Het zal deze 12 oktober opnieuw een vreemde en erg gespannen nationale Spaanse feestdag zijn vanwege de aanhoudende politieke problemen in Catalonië. Inwoners van deze autonome deelstaat zullen deze dag niet zo snel vieren maar in de rest van Spanje en zelfs andere Spaanssprekende landen is de Día de la Hispanidad een groot feest. In Spanje heeft dit feest ook de naam Fiesta Nacional de España, een dag waarop Spanjaarden laten zien trots te zijn op het feit dat ze een Spanjaard zijn.

12 oktober viert heel Spanje la Día de la Hispanidad ofwel de Fiesta Nacional de España, een feestdag geheel in het teken van Spanje en het Spaanse imperium wat na de ontdekking van Amerika door Columbus ontstond. Tegenwoordig is op deze feestdag in Spanje het meest kenmerkend het militaire defilé in Madrid waarbij het Spaanse leger aan de Koning en aan de minister-president van Spanje hun militaire kracht laten zien. Dit jaar zal voor het eerst ook de Policia Nacional meedoen met het defilé.

Voor veel Spanjaarden echter is 12 oktober een heerlijke vrije dag terwijl in Zaragoza de Fiesta de la Virgen de Pilar gevierd wordt en in Madrid stierenvechten plaatshebben. Dit jaar valt 12 oktober op een vrijdag en dus nemen veel Spanjaarden een extra lang weekend vrij om naar de kust te gaan of naar de bergen. Er zal dus veel verkeer zijn op de Spaanse wegen.

Defilé

Bij het militaire defilé doen 3.900 militairen en agenten mee, 78 vliegtuigen en helikopters en 84 voertuigen die in een stoet over een van de belangrijkste straten van Madrid zullen lopen, rijden en vliegen om hun kracht aan Koning Felipe VI te laten zien. Het defilé begint op de Plaza de Cuzco en gaat over de Paseo de Castellana via het Plaza de Lima (naast het voetbalstadion van Real Madrid) richting de Plaza San Juan de la Cruz. Het spektakel in Madrid begint vrijdag 12 oktober om 11.00 uur en wordt op de nationale TVE1 televisiezender uitgezonden.

Columbus

Op 12 oktober 1492 landde Cristobal Colón, ofwel Columbus, op het Amerikaanse continent. Hij wist toen nog niet dat hij een nieuw continent had ontdekt aangezien hijzelf meende te zijn geland in Azië. Vanaf dit moment wordt het Spaanse rijk steeds groter en machtiger en is het zelfs het meest invloedrijkste land ter wereld. Om dit te vieren wordt elk jaar op 12 oktober de dag van Spanje gevierd en is deze dag een nationale feestdag.

Zaragoza

12 oktober is in Zaragoza tevens de dag van de Virgen de Pilar en gaat gepaard met vele festiviteiten en processies in de stad. Duizenden mensen komen van heinde en ver naar de hoofdstad van Aragón om het spektakel te aanschouwen. 12 oktober is tevens een speciale dag voor de Guardia Civil aangezien de Virgen de Pilar hun schutspatroon is.

Hispanidad

De term “Hispanidad” stamt uit de jaren tachtig en heeft betrekking op de feesten van 12 oktober die niet alleen in Spanje worden gevierd maar in die landen waar Spaanse wordt gesproken en een link hebben met de Spaanse cultuur. Dit houdt in dat in 27 naties iets meer dan 472 miljoen personen in vijf verschillende continenten, te weten Afrika, Amerika, Azië, Europa en Oceanië, het een feestdag zal zijn.

Musea

Veel mensen genieten op deze dag echter van een vrije dag en veel winkels, kantoren en overheidsgebouwen zijn gesloten. Daarentegen zijn de musea in heel Spanje open en gratis te bezoeken, iets wat traditiegetrouw tot lange wachtrijen zorgt bij onder andere het Prado in Madrid en andere musea in heel Spanje

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Wij zijn blij jouw ‘Spanje vandaag’ elke dag te kunnen lezen.
  Wij zijn voor de 2de keer in Spanje , weten alleen wat ‘manjana’ en ‘gratia’ betekent……….

  Figuurlijk voor al die nederlandse mopperkonten, die natuurlijk nooit geen foutje maken, …….
  ” doe eens normaal, wees gewoon een vriendelijk mens”! Manjana!!!

 2. Beste redactie… o solo Remco? Dank je wel voor het nieuws dat we vía de nieuwsbrief van “Spanje vandaag” steeds weer ontvangen. En niet alleen voor de nieuwsfeiten maar ook voor de achtergrond informatie / geschiedenes van dit land. Zo belangrijk om je, in dit grote land, een beetje te kunnen verplaatsen in de bevolking. Want we wonen wel in Spanje, maar we zijn Hollanders die vaak een hoop te leren hebben. Dank je wel Remco!

 3. Wat zijn sommige lui hier verschrikkelijke azijnpissers zeg. Bahhhh.
  Ga gewoon door Remco,en laat die zure lui maar lekker mekkeren.

  1. Zo is het Rob, en mensen die zich ergeren, waarom blijven die hier komen heh?
   Sommige reacties tonen alleen maar aan hoe sneu leven sommige mensen zelf kennelijk hebben Rob, maar ik kan er geen medelijden mee hebben.
   Tegen dat soort lui zeggen we, leef je eigen leven en niet dat van een ander!

  1. Oud nieuws niet maar wel een feestdag die elk jaar gevierd wordt, iets wat veel mensen in Spanje niet weten. Inderdaad vergeten donderdag weg te halen … kan gebeuren (wat een schande zeg ppff). Fake news? Hoezo? Dacht toch echt dat het een feestdag is en noem mij eens een artikel wat fake news is? Zou ik graag willen weten? Want dat zou dan betekenen dat de Spaanse kranten ernaast zitten want daar komt het nieuws vandaan. Geniet van de vrije dag als je in Spanje bent en relax.

 4. hahaha, heb je nu echt gewoon het artikel gecopy en pasted van vorig jaar? hahahahha.. staan echt zoveel fouten in al die artikels op deze site.. een mirakel dat je bezoekers hebt. hahahhaha. zal ik zelf maar eens mee stoppen

  1. Klopt, artikel is hetzelfde als dat van vorig jaar (en zal volgend jaar weer verschijnen en het jaar daarop weer en …) en inderdaad gekopieerd maar helaas hadden we donderdag laten staan WAT EEN RAMP ZEG. Als je zoveel fouten hier ziet waarom lees je ons dan nog en verdoe je jouw kostbare tijd aan ons als ik vragen mag?

  2. Juan74 zal het wel niet met mij eens zijn maar ik zou je echt een klap voor je kop willen geven. Aan je zinsopbouw te zien en je opmerkingen heb je niet veel intelligentie in je bagage! Dus laten wij afspreken dat je voortaan met een goed en onderbouwd verhaal komt of zwijg anders! Gesnopen!?

   1. Tegen wie heb je het eigenlijk Schnauzer?
    Jij denkt kennelijk dat jij hier kan bepalen wat anderen of de redactie hier mogen schrijven??? Als je graag ergens mensen de mond wilt snoeren, doe je dat lekker op een pagina, website, forum of Blog waar jezelf de dienst uit maakt….zo lang je ergens anders komt zeiken en zieken, hou je dan aan de regels en gedraag je, kan je dat niet….om jou te citeren….zwijg dan AUB….zo te lezen zijn er meer mensen blij met Spanjevandaag dan dat er niet blij mee zijn….waarom mensen zoals jij hier nog lezen en commentaar komen geven, is mij een raadsel…ga lekker ergens anders de sfeer verzieken. Zelfs een Miel die kritisch is en graag zijn gelijk haalt, komt niet met dit soort domme teksten als jij Snauzer!

    1. Het woord zeiken staat bij jou wel heel erg hoog in het vaandel! Lees het commentaar van jou op Donderdag nog eens terug. Wat vind je er zelf van. En dit is niet het enige standaard antwoord van je. Er zijn er meerdere antwoorden van jou waarin het woord zeiken wordt gebruikt.. Teveel! Als iemand iets schrijft wat jou niet zint is het zeiken. En waaruit blijkt dat ik de mensen de mond wil snoeren? En dat ik zou willen bepalen wat de redactie moet schrijven. Je bent echt maar dan ook de weg kwijt met dit commentaar. SpanjeVandaag is een geweldig blad met heel veel wetenswaardigheden die ik zeer graag lees. Het enige wat mij vaak stoort zijn de negatieve reacties op de prima en zinvolle artikelen in SpanjeVandaag. En daar wil ik wat van zeggen. Daar zit toch niks bepalends bij. En vertel mij ook eens haarfijn wat de regels zijn, die van jou of van SpanjeVandaag, waaruit zou moeten blijken dat ik over de schreef ben gegaan.

 5. “ Het spektakel in Madrid begint donderdag 12 oktober om 11.00 uur en wordt op de nationale TVE1 televisiezender uitgezonden.”
  En ik maar denken dat het nu donderdag 11 oktober is………

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken