menu: rubrieken, zoeken & meer

EU-lidstaten maken afspraken over corona-stoplicht met kleurcodes

EU-lidstaten maken afspraken over corona-stoplicht met kleurcodes
Beeld: 123rf

EU-lidstaten maken afspraken over corona-stoplicht met kleurcodes

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen vrijdag hebben de 27 lidstaten van de Europese Unie eindelijk een overeenstemming bereikt over het trekken van één lijn wat betreft de kleurcodes voor corona-risicogebieden binnen de EU. Er is een brede steun voor gezamenlijke kleurcodes maar lidstaten moeten nog steeds zelf bepalen of ze reizigers quarantaine en/of een corona-test voorschrijven.

Er wordt door o.a. reizigers en luchtvaartmaatschappijen al lange tijd om een harmonisering gevraagd binnen de Europese Unie wat betreft de reisadviezen en daarbij horende kleurcodes. Aangezien alle landen eigen reisadviezen en kleurcodes hanteren raken de inwoners van de EU de kluts kwijt en is de informatie vaak onduidelijk over tegenstrijdig.

Meer dan een maand van vergaderen en het zoeken naar een oplossing lukte dat afgelopen vrijdag deels. Er is een brede steun bij de lidstaten voor gezamenlijke kleurcodes voor risicogebieden binnen de EU. Een bepaald gebied of land gaat straks voor alle EU-lidstaten op groen, oranje of rood wat de overeengekomen kleurcodes zijn geworden, net zoals deze al gehanteerd werden in Nederland en België.

Weliswaar is er overeenstemming bereikt over de kleurcodes maar nog niet over welke maatregelen de landen kunnen nemen. Lidstaten zullen zelf blijven bepalen of reizigers uit oranje gebieden zich moeten laten testen of in quarantaine moeten gaan. De Europese Commissie wilde ook graag dat dit laatste gelijk getrokken zou worden maar dat bleek te overambitieus.

Wanneer kleuren

Er zijn dus drie kleurcodes overeengekomen, te weten groen, oranje en rood wat ook wel het corona-stoplicht genoemd wordt. De kleur gaat voor een lidstaat of een deel van een lidstaat op rood wanneer een land of gebied meer dan 4% positief geteste (via PCR) personen heeft of als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners boven de 150 komt. 

De kleur oranje wordt gehanteerd wanneer gedurende 14 dagen het gemiddelde aantal besmettingen minder is dan 50 per 100.000 inwoners maar als er toch meer dan 4% positief geteste personen zijn. De kleur oranje wordt ook gehanteerd wanneer het aantal besmettingen tussen de 25 en 150 ligt gedurende 14 dagen hoewel er minder dan 4% positief geteste personen zijn.

Een land of gebied krijgt een groene kleurcode wanneer er minder dan 4% positief geteste personen zijn en minder dan 25 besmettingsgevallen per 100.000 inwoners. Mocht een gebied of land geen of niet te vertrouwen gegevens hebben dan gaat dat gebied of land op grijs.

De kaart met daarop de de Europese kleurcodes wordt elke week door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) samengesteld aan de hand van de gegevens die door de EU-lidstaten worden overhandigd. De bedoeling is dat deze kaart gebruikt gaat worden door de lidstaten om reisbeperkingen op te leggen maar dan wel overeenstemmend. Tussen groene gebieden/landen moet men gewoon kunnen reizen terwijl als de kleur oranje is de landen maatregelen kunnen opstellen maar dat deze wel gelijk gestemd dienen te zijn, dat is althans het streven.