Spaans is wereldwijd derde meest gebruikte taal op internet

Spaans is wereldwijd derde meest gebruikte taal op internet
Beeld: 123rf

Spaans is wereldwijd derde meest gebruikte taal op internet

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dat er wereldwijd door veel mensen Spaans wordt gesproken was al langer bekend maar nu is ook duidelijk dat het Spaans als taal op het Engels en Chinees na de meest gebruikte taal is het internet. Eerder schreven we al dat het Spaans de tweede meest gebruikte taal is op de Sociale netwerken en nu blijkt dat het Spaans wereldwijd de derde meest gebruikte taal is op internet.

Het Engels is en blijft de meest gebruikte taal op internet met een aandeel van 25% gevolgd door het Chinees met een aandeel van 15%. Op de derde plaats staat het Spaans met wereldwijd een aandeel van 7% wat meer is dan de 4% van het Frans en 4% van het Hindi of 3,5% van het Portugees.

Wat opvalt is dat het gebruik van Engels op internet achteruit gaat want weliswaar is dat in 2021 nog steeds 25%, in 2017 was dat nog 30% aldus de studie van het Observatorium voor Linguïstische en Culturele Diversiteit.

De zogenaamde capaciteits- en gradiëntindicatoren onafhankelijk van het aantal sprekers, worden geleid door de talen van landen of regio’s die worden erkend vanwege hun aanwezigheid en dynamiek in de digitale economie: Hebreeuws, Noors, Ests, Fins, Zweeds, Nederlands, Duits, Deens, Catalaans, Italiaans.

De meest verbonden talen, met percentages verbonden sprekers van meer dan 90%, zijn: Noors, Deens, Zweeds, Japans, Nederlands, Limburgs (gesproken in Nederland, België en Duitsland), Zwitserduits, Catalaans en West-Vlaams (voornamelijk gesproken in België ).

Het Observatorium voor Linguïstische en Culturele Diversiteit op internet publiceert regelmatig de resultaten van onderzoeken om de aanwezigheid van talen op internet te meten. Met methodologische verbeteringen en bronnen zijn deze nu bijgewerkt tot augustus 2021. Het resultaat (PDF) biedt een reeks indicatoren voor de 330 talen van meer dan een miljoen internetters.

Ga naar de inhoud