skip to Main Content
Versgeperste sinaasappelsap nu al bij meer dan 500 Mercadona supermarkten te vinden in Spanje

Versgeperste sinaasappelsap nu al bij meer dan 500 Mercadona supermarkten te vinden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nog niet zolang geleden werd bekend dat de Mercadona supermarkten machines krijgen om vers geperste sinaasappelsap te maken. Op het moment van plaatsing op SpanjeVandaag waren er slechts enkele Mercadona’s die de apparaten bij wijze van proef hadden staan. Dat aantal is inmiddels opgelopen naar meer dan 500 supermarkten waar versgeperste jus d’orange te vinden is. Voor mei volgend jaar moeten alle 1.600 supermarkten voorzien zijn van de apparaten om je eigen sinaasappelsap te maken.

Het is voor de Mercadona een hele onderneming om binnen enkele maanden tijd in alle eigen winkels de Zumex persmachines te hebben staan. Ook de fabrikant Zumex van de persmachines heeft het druk met de productie van de benodigde apparaten maar alles verloopt volgens plan, aldus Mercadona. In augustus werd bekend dat Mercadona de verse sinaasappelsap machines in alle 1.600 zal gaan plaatsen maar dat dit proces langzaam zal gaan.

Logistiek

Buiten het feit dat de machines gemaakt en geplaatst moeten worden in de supermarkten komt er ook nog een logistieke kant bij kijken van de perssinaasappels. Tijdens de testperiode werd er voor 2.600 ton aan extra sinaasappels verbruikt maar dat aantal zal gaan stijgen tot 180.000 ton extra sinaasappels met de introductie van de persmachines in alle winkels. Het gaat in dit geval om uitstekende perssinaasappels van goede kwaliteit maar die er voor de normale verkoop niet goed genoeg uitzien. Deze sinaasappels komen allemaal uit de deelstaat Valencia, de regio waar ook de bedrijven Mercadona en Zumex vandaan komen.

Verbruik

Op dit moment zijn de persmachines te vinden in iets meer dan 500 supermarkten en is er al voor meer dan 30.000 liter aan versgeperste sinaasappelsap verkocht. Dit aantal zal alleen maar gaan stijgen tot 100.000 liter wanneer alle Mercadona supermarkten voorzien zijn van de Zumex persmachines. Dit houdt dus in dat er elke dag zo’n 75.000 kilo aan sinaasappels werden verbruikt voor het persen wat 1.900 ton op maandbasis is. Een enorme hoeveelheid dus.

Zumex

Vreemd genoeg staat Spanje bekend als het land van de sinaasappels, en dan helemaal de regio Valencia waar miljoenen bomen te vinden zijn. Desondanks werd er nog niet op grote schaal versgeperste sinaasappelsap verkocht in de supermarkten. Dit ondanks het feit dat de producent Zumex, de uitvinder van de machines 30 jaar geleden, ook Valenciaans is, net zoals Mercadona. Zumex heeft wel al in andere landen met succes de machines en de versgeperste sinaasappelsap geïntroduceerd, waaronder ook België en Nederland.

Werkwijze

De Zumex machine werkt als volgt: sinaasappels worden bovenin gedaan, daarna rollen deze aan twee kanten naar beneden waarbij ze doormidden worden gesneden en geperst waarna de schillen in een afvalbak vallen en het sap in een glas of fles terecht komt. De producent van de Zumex machines zegt dat de consument steeds meer verse en natuurlijke producten wil hebben en verse jus is daar onderdeel van.

Prijzen

De prijzen voor de flessen versgeperste sinaasappelsap verschillen per regio. Op de foto zijn twee soorten flessen te zien, een kleine halve liter fles met een prijs van 1,80 euro en een grotere liter fles met een prijs van 2,90 euro. Dit zijn prijzen die geregistreerd werden in de regio Valencia. Wat kost de fles bij jouw Mercadona super? – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Zijn ze eindelijk wakker geschoten in Spanje.Ik woon in Valencia en zie reeds vele jaren dat er honderden hectares met sinaasappel bomen niet meer geplukt worden.Reden? de appelsientjes komen meestal uit Marokko en de prijs die de telers hier krijgen draait meestal rond de 10 eurocent per kilo!!!!en dan moet ge de plukkers nog betalen ook !!!! Wij kopen hier meermaals bij de private kleine ondernemers zakken van 10 kilo en daar betalen we 5 euro voor.Ik denk wel te weten dat ik daar meer dan 1 litertje sap aan kan overhouden.
    Ik heb meerdere malen gedacht als ik die verwaarloosde boomgaarden zag met al die wekloosheid hier waarom investeerd de overheid niet in een verwerkingsfabriek pal in de zone van de appelsienteelt.Geen transportkosten, direkte verwerking van het totale produkt van sap tot de rest.Maar ja het is en blijft Spanje en de politieke partijen houden zich liever met wat anders bezig.Gelukkig hadden ze dit jaar 16% meer toeristen ( met dank aan Tunesie,Frankrijk,Egypte,Turkije enz..)

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken