Is er sprake van Russische bemoeienis rondom de Catalaanse afscheiding van Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Is er sprake van Russische bemoeienis rondom de Catalaanse afscheiding van Spanje?

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het lijkt erop dat de Russen de laatste maanden een nieuw onderwerp hebben gevonden om in de media nepnieuws te verspreiden. Waren het eerst de de Brexit in Groot Brittannië, de verkiezingen in de Verenigde Staten, nepnieuws rondom Kosovo of Oekraïne, dan is het nu de beurt aan Catalonië en het afscheidingsproces. Terwijl Putin openlijk Spanje steunt vinden er achter de schermen acties plaats om niet alleen Spanje te ontwrichten door Catalonië te gebruiken maar ook de hele Europese Unie.

Er waren over deze kwestie al eerder geluiden te horen in diverse Spaanse kranten zoals El País en El Mundo en er werd zelfs in de Verenigde Staten over de inmenging van de Russen in het Catalonië conflict gediscussieerd. Nu is het echter de beurt aan een groep van deskundigen die door de Europese Unie is opgericht om propaganda uit Rusland te bestrijden. Zij hebben gemerkt dat de afgelopen maanden er een toename is van Russische inmenging in de Catalaanse crisis door misleidende informatie en vals nieuws te verspreiden.

De website https://euvsdisinfo.eu verzamelt de valse informatie die door het team onderschept wordt zoals de krantenkoppen of televisie headlines “Spaans wordt als een vreemde taal lesgegeven in Catalonië” of “Europese functionarissen steunen het geweld in Catalonië. Een ander voorbeeld is het bericht “Balearen willen ook onafhankelijkheid van Spanje” waarin door het Russische nieuwsagentschap Sputnik geschreven werd dat de inwoners van de Balearen ook een referendum willen en zich in 2030 willen afscheiden. Direct na het referendum op 1 oktober en het politiegeweld verschenen er veel valse foto’s op internet en foto’s die niets met die dag te maken hadden.

De Russen maken gebruik van televisiekanalen zoals Russia Today en kranten in eigen land en natuurlijk social media netwerken en websites in andere landen om samen met bekendheden als Edward Snowden en Julian Assange valse berichten de wereld in te sturen. Het doel is om de separatisten aan te moedigen door te gaan om door een afscheiding niet alleen Spanje als land te ontwrichten maar ook de hele Europese Unie ernstige schade toe te brengen.

Valse nieuwsberichten, foto’s en videomateriaal worden niet alleen verzonnen en verspreid door televisiezenders en kranten in Rusland zelf maar ook door valse profielen op netwerken als Facebook en met name Twitter. Deze profielen hebben doorgaans veel volgers en dus is een valse foto of vals nieuws plaatsen snel verspreid via het netwerk nadat volgers deze berichten en foto’s delen.

Ga naar de inhoud