skip to Main Content
Is er sprake van Russische bemoeienis rondom de Catalaanse afscheiding van Spanje?

Is er sprake van Russische bemoeienis rondom de Catalaanse afscheiding van Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het lijkt erop dat de Russen de laatste maanden een nieuw onderwerp hebben gevonden om in de media nepnieuws te verspreiden. Waren het eerst de de Brexit in Groot Brittannië, de verkiezingen in de Verenigde Staten, nepnieuws rondom Kosovo of Oekraïne, dan is het nu de beurt aan Catalonië en het afscheidingsproces. Terwijl Putin openlijk Spanje steunt vinden er achter de schermen acties plaats om niet alleen Spanje te ontwrichten door Catalonië te gebruiken maar ook de hele Europese Unie.

Er waren over deze kwestie al eerder geluiden te horen in diverse Spaanse kranten zoals El País en El Mundo en er werd zelfs in de Verenigde Staten over de inmenging van de Russen in het Catalonië conflict gediscussieerd. Nu is het echter de beurt aan een groep van deskundigen die door de Europese Unie is opgericht om propaganda uit Rusland te bestrijden. Zij hebben gemerkt dat de afgelopen maanden er een toename is van Russische inmenging in de Catalaanse crisis door misleidende informatie en vals nieuws te verspreiden.

De website https://euvsdisinfo.eu verzamelt de valse informatie die door het team onderschept wordt zoals de krantenkoppen of televisie headlines “Spaans wordt als een vreemde taal lesgegeven in Catalonië” of “Europese functionarissen steunen het geweld in Catalonië. Een ander voorbeeld is het bericht “Balearen willen ook onafhankelijkheid van Spanje” waarin door het Russische nieuwsagentschap Sputnik geschreven werd dat de inwoners van de Balearen ook een referendum willen en zich in 2030 willen afscheiden. Direct na het referendum op 1 oktober en het politiegeweld verschenen er veel valse foto’s op internet en foto’s die niets met die dag te maken hadden.

De Russen maken gebruik van televisiekanalen zoals Russia Today en kranten in eigen land en natuurlijk social media netwerken en websites in andere landen om samen met bekendheden als Edward Snowden en Julian Assange valse berichten de wereld in te sturen. Het doel is om de separatisten aan te moedigen door te gaan om door een afscheiding niet alleen Spanje als land te ontwrichten maar ook de hele Europese Unie ernstige schade toe te brengen.

Valse nieuwsberichten, foto’s en videomateriaal worden niet alleen verzonnen en verspreid door televisiezenders en kranten in Rusland zelf maar ook door valse profielen op netwerken als Facebook en met name Twitter. Deze profielen hebben doorgaans veel volgers en dus is een valse foto of vals nieuws plaatsen snel verspreid via het netwerk nadat volgers deze berichten en foto’s delen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Zelfs de trekvogels uit Rusland en die overwinteren in het zuiden zijn ook al verdacht. Zij brengen een virus over.Misschien moeten we de Navo inzetten?
  We vergeten wel het Nederlandse Fipronmilschandaal waar de overheid de andere kant opkeek en enkele tientallen pluimveehouders failliet aan zijn gegaan.

 2. Eerst zou ISIS de gehele Oostkust onveilg gaan maken, en nu de Russen ? Nee hoor het zijn de Catalanen zelf. en is ook de reden waarom zij een Burro bumperstkker achter op hun auto plakken inplaats van de Torro.

 3. Hahaaaaaa, om welke Russen gaat het? die uit Frankfurt of uit west-Engeland??
  zie wikileaks berichten van een paar maanden terug………..

 4. De bobos in Brussel maken zich zorgen dat we de verkeerde berichtgevingen misschien gaan geloven! Daar zit ook welicht iets van waarheid in als je in een dergelijke posititie bent om te weten dat je mensen idd alles wijs kunt maken en zaken kunt opleggen die men helemaal niet wil. Alles wat dan vervolgens niet overeenkomt met de eigen EU-preek is per definitie een bedreiging. De site probeert een zekere vorm van geloofwaardigheid te creeren door veel zaken te noemen die idd ronduit kul zijn, om vervolgens over een aantal serieuze onderwerpen zoals EU-knuffel-adviseur George Soros (om er maar een te noemen) op dezelfde manier de alternatieve berichtgevingen te ridiculiseren.

 5. De westerse propaganda verwordt steeds meer tot die van de voormalige Sovjet Unie. Met één wijsvinger naar een ander wijzen, zijn nog steeds drie vingers die op jezelf wijzen. Als de Westerse landen (NAVO, EU) een stabiel, fair en eerlijke EU en geopolitieke koers varen, dan hoeven ze zeker niet bang te zijn voor ¨fake news¨. Dit is naar mijn bescheiden mening het gedrag van een club met een groot ego probleem…………

 6. Misschien vertellen de russen wel het correcte nieuws, en wat men op de mainstream media hoort, leest of ziet, wel het fake nieuws is.
  Maar ja, het is makkelijker de russen de schuld te geven….

  1. Oh ja? Iedereen weet ondertussen wel WIE dat vliegtuig boven Oekraïne heeft neergehaald enkele jaren geleden, vol met Nederlanders! Wordt nog steeds ontkend door PutAin en zijn aanhang. Die bende smeerlappen!!!!!

 7. Wat een onzin, seg. We moeten gewoon vastellen dat vele landen Catalunya aangrijpen voor hun eigen propaganda in eigen land. Cfr België. Al die stemmenmakerij lost het probleem hier in Spanje niet op. Dus ja, het is een Spaans probleem dat door verkiezingen en navolgende dialoog dient te worden opgelost.

 8. Hahaha, ik viel van mijn stoel van het lachen. Ik kende deze website nog niet van de EU. Het is zo tekenend voor de machtstructuur die Brussel vertegenwoordigd. Soms lijken ze daar net een kind dat z’n zin niet krijgt. Laten we even duidelijk opmerken dat de EU er klaarblijkelijk geen probleem mee dat heeft dat de EU-schaapjes allerlei fake-nieuwsberichten geloven, als het maar de gesanctioneerde fake-nieuwsberichten zijn die de eigen doelstellingen dienen. De (fake of niet-fake) nieuwsberichten afkomstig uit Rusland zijn per definitie niet gesanctioneerd en dus niet te vertrouwen… en dit advies kunnen we maar beter opvolgen want het is van de door ons niet gekozen vertegenwoordigers daar in Brussel.

 9. Als je bekijkt naar het massale aantal superwelgestelde russen die momenteel vastgoed kopen in bv. San Antoni de Calogne, dan is het niet verwonderlijk dat de Russische overheid een zetje in de rug geeft voor zijn landgenoten. Momenteel zijn de meeste menus in bars en restaurants al ook met Russisch vertaling.

 10. Ik weet niet wat de bron van dit artikel is, maar bv in Valencia kunnen de kinderen op school kiezen uit een van de volgende vreemde talen: Engels of Spaans.
  Natuurlijk zijn er scholen die daar van afwijken en de vakken verdelen over Spaans en Valenciaans maar op zich qua invulling geven aan het legen van een vreemde taal is dit de keuze.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken