menu: rubrieken, zoeken & meer

Discussie over btw-verlaging van chirurgische mondkapjes in Spanje

Discussie over btw-verlaging van chirurgische mondkapjes in Spanje
Beeld: Freepik (aangepast)

Discussie over btw-verlaging van chirurgische mondkapjes in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt in Spanje al geruime tijd gediscussieerd over een verlaging van de btw die geldt voor de chirurgische mondkapjes. Op dit moment geldt in Spanje 21% IVA maar verschillende politieke partijen willen dat dit verlaagd wordt naar 4% IVA. De Spaanse regering blijft echter volhouden dat deze verlaging zonder goedkeuring uit Brussel niet zomaar mogelijk is maar geeft ook aan dat ze de btw-verlaging onderzoekt.

UPDATE: Net na plaatsing van ons artikel werd op woensdag bekend dat de regering op dinsdag 17 november tijdens de wekelijkse ministerraad de btw-verlaging voor de chirurgische mondkapjes zal aannemen. In een speciaal aangenomen decreet zal niet alleen komen te staan dat de huidige 21% IVA verlaagd wordt naar 4% IVA maar ook dat er een nieuwe maximumprijs voor chirurgische mondkapjes zal komen.

De minister van Belastingzaken gaf dinsdag toe dat een btw-verlaging van 21% naar 4% zou betekenen dat er jaarlijks ruim 1,5 miljard euro minder in de staatskas terecht komt. Dat bedrag is berekend als men de maximale verkoopprijs van 96 eurocent per chirurgisch mondkapje aanhoudt en er dagelijks 50 miljoen verkocht/gebruikt worden in Spanje.

Sinds april geldt dat ‘mascarillas quirúrgicas’ voor 96 eurocent (incl. btw/IVA) per stuk verkocht moeten worden, hoger mag niet. Het gaat in dit geval om de zogenaamde chirurgische (medische) mondkapjes die niet verward moeten worden met bijvoorbeeld de hygiënische mondneusmaskers die minder bescherming bieden en veel goedkoper zijn.

Op dit moment bevindt Spanje zich in de lijst met landen met het hoogste btw-percentage voor chirurgische mondkapjes. Terwijl dat in Spanje 21% is, geldt in Portugal een btw-percentage van 6%, in Frankrijk 5,5%, in Duitsland 5% en Italië vanaf 2021 ook 5,5%. In Nederland en België is het btw-percentage op medische en niet medische mondkapjes 0%. 

De politieke partij Partido Popular, Ciudadanos en VOX eisen dat de Spaanse btw van 21% naar 4% wordt verlaagd maar de coalitieregering zegt dat dit volgens de huidige richtlijnen van de Europese Commissie niet mogelijk is. 

Deels klopt dat ook want de EU staat een lagere btw niet toe voor dit type mondkapje maar tegelijkertijd heeft men in Brussel ook aangegeven niet moeilijk te doen als landen tijdens de pandemie de btw verlagen, iets wat dus ook gebeurd is in landen rondom Spanje. Volgens de Spaanse regering geldt dit alleen voor de mondkapjes voor professioneel gebruik en niet voor particulier gebruik.

De Spaanse regering zegt reeds in gesprek te zijn met de Europese Commissie om te kijken of de btw verlaagd mag worden. Mocht dat niet mogelijk zijn dan zal de regering een nieuwe maximumprijs invoeren die dus lager zal zijn dan de huidige 96 eurocent per chirurgisch mondkapje.

Op de website Maldita.es legt men de situatie wat betreft de regels over de btw vanuit de Europese Commissie gedetailleerd uit. Daarbij valt op dat theoretisch gezien Spanje de btw inderdaad niet mag verlagen maar in de praktijk zegt de EU dat ze een oogje dichtknijpen en geen sancties opleggen als landen toch de btw verlagen.