menu: rubrieken, zoeken & meer

Herinnering: Vanaf 14 november corona-test-eis op de Canarische Eilanden maar…

Herinnering: Vanaf 14 november corona-test-eis op de Canarische Eilanden maar…
Beeld: 123rf (aangepast)

Herinnering: Vanaf 14 november corona-test-eis op de Canarische Eilanden maar…

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Even een bericht ter herinnering omdat de datum dat de corona-test-eis actief wordt op de Canarische Eilanden nadert. We krijgen bij de redactie nog steeds veel vragen binnen over deze nieuwe corona-maatregel van de Canarische Eilanden en dus herinneren we de lezers aan het volgende: de eis om een actieve COVID-19-besmettingstest met negatief resultaat (dus niet alleen PCR-test) te laten zien geldt alleen als je in een toeristische accommodatie verblijft.

ATTENTIE: Inmiddels is bekend gemaakt dat vanaf 23 november alle reizigers die Spanje binnenkomen via een vliegveld of haven de resultaten van een negatieve PCR-test moeten laten zien. Daarmee zal de corona-test-eis van de Canarische Eilanden waarschijnlijk vanaf 23 november komen te vervallen. Meer informatie lees je HIER.

Als je binnenkort naar de Canarische Eilanden reist moet je rekening houden met drie formaliteiten die als je naar de archipel reist moet vervullen. Dat wil zeggen, twee voordat je op reis gaat en een als je op de eilanden aankomt. Twee van deze formaliteiten gelden officieel alleen voor de reizigers die in een toeristische accommodatie verblijven en de derde geldt voor iedereen die vanuit het buitenland naar Spanje reist, dus ook de Canarische Eilanden.

Formaliteit 1: Gezondheidscontroleformulier

Uiterlijk 48 uur voordat je op reis gaat naar de Canarische Eilanden (en Spanje in het algemeen) moet je het gezondheidscontroleformulier (GCF) elektronisch invullen en ondertekenen. Het formulier is beschikbaar via de portaalsite van Spain Travel Health of de apps voor Android of iOs-apparaten. Na ondertekening krijg je een QR-code die je verplicht moet laten zien bij aankomst op de Canarische eilanden (zowel digitaal als afgedrukt op papier geldig). Denk eraan dat je verplicht een afzonderlijk formulier per reis en per persoon moet invullen.

Dit SPTH-formulier moet al voor iedereen die van buiten Spanje komt verplicht ingevuld worden sinds 21 juni en geldt als middel om een eventueel bron- en contactonderzoek uit te kunnen voeren.

 • Meer informatie over dit formulier en de werkwijze lees je HIER.
 • Bezoek de SPTH-website HIER
 • Download SPTH-app voor Andrid telefoons HIER
 • Download SPTH-app voor iPhone’s HIER

Formaliteit 2: Negatieve corona-test

Vanaf 14 november is het verplicht om tot 72 uur voor vertrek voor aankomst op de Canarische Eilanden een actieve COVID-19-besmettingstest te laten uitvoeren in eigen land. De negatieve resultaten moeten voorgelegd worden bij de check-in in de toeristische accommodatie. ATTENTIE: Deze negatieve corona-test-eis is alleen verplicht bij verblijf in een toeristische accommodatie zoals een hotel, appartementencomplex of gehuurde vakantiewoning.

Is de test verplicht om naar de eilanden te kunnen reizen?

Nee. De test is alleen verplicht om toegang tot toeristische accommodaties op de eilandengroep te krijgen en de test moet tot 72 uur voor vertrek worden uitgevoerd.

Is de test verplicht als ik naar een eigen woning ga of bij familie/vrienden bezoek?

Nee. De test is alleen verplicht als je naar een toeristische accommodatie gaat zoals een hotel, appartementencomplex of gehuurde vakantiewoning. Ga je dus naar je eigen woning, huis of appartement of bezoek je vrienden en/of familie dan is deze test niet verplicht. 

Om de veiligheid van toeristen en inwoners te waarborgen en aangezien men op de eilanden erin is geslaagd de besmettingsgraad drastisch terug te brengen, raden de autoriteiten aan en verzoeken ze alle reizigers vriendelijk minstens een antigeentest te doen voordat ze naar de Canarische Eilanden reizen. Dat is de enige manier om allemaal te kunnen blijven reizen.

Welke soort test is geldig?

Een diagnostische test voor actieve infectie waaruit blijkt dat je niet positief bent als overdrager van COVID 19. De test moet zijn goedgekeurd door de gezondheidsdiensten van je eigen land of van de Europese Unie. Het is dus mogelijk om zowel de negatieve testresultaten te laten zien van een PCR-test, antigeentest of soortgelijk. Er geldt dus GEEN eis om alleen een negatieve PCR-test uitslag zoals geschreven wordt in Nederland en België.

Heb ik een verklaring nodig? Hoe toon ik de testresultaten aan?

Je hebt een papieren of digitale verklaring nodig waaruit blijkt dat je een diagnosetest hebt gedaan. De datum en het tijdstip van de test moeten erop staan, samen met de identificatiegegevens van de erkende persoon of instantie die de controle heeft uitgevoerd en het negatieve resultaat. Aanbevolen wordt een verklaring in het Spaans of in het Engels voor te leggen.

En kinderen?

Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen negatieve diagnosetest voor te leggen. Vanaf 6 jaar is deze negatieve diagnosetest wel verplicht.

Ik heb coronavirus gehad en ben nu immuun. Moet ik ook een test doen?

Ja. Personen die coronavirus hebben gehad moeten ook een diagnosetest met negatief resultaat voorleggen die tot 72 uur voor vertrek is uitgevoerd.

Ik woon in Spanje en reis naar de eilanden, moet ik ook een test laten doen?

Ja. Je moet een diagnosetest met negatief resultaat voorleggen die tot 72 uur voor vertrek is uitgevoerd. Dat geldt alleen als je naar een toeristische accommodatie gaat, dus niet wanneer je naar de eigen woning gaat of bij vrienden of familie op bezoek gaat.

Ik woon op de Canarische Eilanden, moet ik een negatief testresultaat voorleggen om in toeristische accommodaties op de Canarische Eilanden te verblijven?

Nee. Je moet je hoedanigheid van inwoner van de Canarische Eilanden aantonen en op eigen verantwoordelijkheid verklaren dat je de Canarische Eilanden niet hebt verlaten in de 15 dagen vóór aankomst in het logies en dat je in die periode geen symptomen hebt vertoond die compatibel zijn met COVID-19.

Ik ga een lange periode doorbrengen op de eilanden, heb ik telkens een test nodig wanneer ik van verblijfplaats verander?

Nee. Je moet enkel met je reisdocument aantonen dat je al langer dan 15 dagen op de Canarische Eilanden bent en dat je bovendien in die periode geen symptomen hebt vertoond die compatibel zijn met COVID-19.

Is een test ook verplicht bij vertrek vanaf de Canarische Eilanden?

Nee. Maar het is mogelijk dat je eigen land het vereist. We raden je aan steeds de voorwaarden en aanbevelingen van je land van herkomst te raadplegen.

Formaliteit 3: Smartphone app downloaden

De toeristische accommodaties moeten de toeristen erop wijzen dat het verplicht is om de Spaanse coronamelder app Radar-Covid te downloaden en installeren. Deze moet tijdens het verblijf op de Canarische Eilanden in gebruik zijn en ook tot 15 dagen na terugkomst in eigen land na het verblijf op de eilanden.

Wij raden alle andere bezoekers van de eilanden, dus ook als je naar de eigen woning gaat of op bezoek gaat bij vrienden en/of familie om de Spaanse coronamelder app te downloaden. Deze is anoniem, er worden geen gegevens opgeslagen of gedeeld maar het kan wel helpen in het geval je langer dan 15 minuten bij iemand in de buurt bent geweest die coronavirus heeft.

 • Meer informatie over Radar-Covid lees je HIER
 • Download HIER de Radar-Covid app voor Android
 • Download HIER de Radar-Covid voor de iPhone

Algemene corona-maatregelen:

 • Verplicht gebruik van een mondmasker voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar op de openbare weg, op niet-afgesloten en op afgesloten openbaar toegankelijke plaatsen, behalve bij het beoefenen van sport, bij het eten en drinken en/of in het geval van handicap of ademhalingsaandoening.
 • Veiligheidsafstand tussen personen (vastgesteld op 1,5 meter).
 • Verhoogd gebruik van individuele hygiëne middelen (zeep en handgel).
 • Op de openbare weg, op niet-afgesloten en op afgesloten openbaar toegankelijke plaatsen is het verboden te roken of apparaten te gebruiken om tabak in te ademen indien het onmogelijk is om een afstand van 2 meter te waarborgen.

Meer informatie kun je ook HIER lezen.