menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje vraagt een ​​negatieve PCR-test aan reizigers uit risicolanden

Spanje vraagt een ​​negatieve PCR-test aan reizigers uit risicolanden
Beeld: Freepik

Spanje vraagt een ​​negatieve PCR-test aan reizigers uit risicolanden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 23 november moeten alle reizigers die vanuit een risicoland naar Spanje reizen de resultaten van een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur voor aanvang van de reis naar Spanje. Om te bepalen wat een risicoland is worden de kleuren van het Europees corona-stoplicht gebruikt. Ook Nederland en België zijn risicolanden.

UPDATE: Vanaf donderdag 10 december is het ook toegestaan om naast de negatieve PCR-test ook met een negatieve TMA-test Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen. Die test moet ook maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje gerealiseerd zijn. Naast het Engels en Spaans is het vanaf die datum ook toegestaan om de documenten in het Frans en Duits mee te nemen of in het Nederlands maar dan wel via een officieel vertaalbureau vertaald naar het Spaans. Voor kinderen onder de 6 jaar geldt ook geen negatieve test-eis meer. MEER INFORMATIE.

Woensdag heeft de minister van Volksgezondheid intern bevestigd dat vanaf 23 november alle reizigers die naar Spanje komen de resultaten van een negatieve PCR-test moeten laten zien die niet ouder mogen zijn dan 72 uur voor aanvang van de reis. 

Deze PCR-test-eis zal gelden voor alle reizigers die uit risicolanden komen. Het gaat daarbij om de landen die in de rode en oranje zones zitten en tussen de 25 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners hebben geregistreerd in de afgelopen 14 dagen. Daarbij wordt gekeken naar de criteria van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding en het corona-stoplicht zoals HIER vermeld.

De nieuwe corona-maatregel die betrekking heeft op de verplichte negatieve PCR-test resultaten om Spanje via vliegvelden en havens binnen te kunnen komen is donderdagochtend 12 november in de staatscourant BOE gepubliceerd onder BOE-A-2020-14049 . Daaruit kunnen we het volgende opmaken:

Alle reizigers die vanuit het buitenland via een vliegveld (en haven) Spanje binnenkomen moeten beschikken over een diagnostische test voor actieve infectie (hierna PDIA genoemd) voor SARS-CoV-2 met een negatief resultaat, uitgevoerd in tweeënzeventig uur voorafgaand aan aankomst in Spanje.

Wat betreft de leeftijd geldt hetzelfde als voor het SpTH-formulier, alle leeftijden waarbij elk formulier dat ingevuld moet worden persoonlijk is en slechts geldig voor een reis.

Als onderdeel van de controle op de documenten (Spain Travel Health-SpTH ) die wordt uitgevoerd op de vliegvelden, kan de passagier op elk moment worden verzocht om het resultaat van de PDIA te laten zien.

Het SPTH-formulier geldt tot nu toe alleen voor reizigers die via vliegvelden en havens Spanje binnen komen en niet voor reizigers die met eigen vervoer, de touringcar of trein Spanje binnenkomen.

LEESTIP: Alles over het SpTH-formulier om Spanje binnen te komen

Het ondersteunend document van de PDIA-test wordt alleen het origineel geaccepteerd (dus geen kopie), moet deze in het Spaans en/of Engels zijn opgesteld en kan deze op papier of elektronisch worden ingediend. 

Het document moet ten minste de volgende informatie bevatten: naam van de reiziger, paspoortnummer of nationaal identiteitsbewijs, datum van de test, identificatie en contactgegevens van het centrum dat de analyse heeft uitgevoerd, de gebruikte techniek en het negatieve testresultaat.

De enige PDIA voor SARS-CoV-2 die wordt ondersteund is PCR (COVID-19 RT-PCR). Zolang het geharmoniseerde gebruik ervan niet wordt geaccepteerd in de Europese Unie worden andere diagnostische tests, zoals snelle antilichaamtests, snelle antigeendetectietests of hoogwaardige serologieën (ELISA, CLIA, ECLIA), niet geaccepteerd. Alleen de PCR-test wordt als geldig gezien om SPanje binnen te kunnen komen.

De luchtvaartmaatschappijen moeten voordat ze de reis naar Spanje beginnen de juiste documenten checken bij de passagiers. Dat wil dus zeggen dat voor het vertrek moet gecontroleerd worden of de passagiers die naar Spanje vliegen beschikken over de juiste QR-code die gegenereerd is door de SpTH-app of website. Bij hoge uitzondering worden de formulieren nog op papier geaccepteerd.

Mocht na aankomst in Spanje blijken dat iemand niet beschikt over de juiste documenten inclusief de uitslag van een negatieve PCR-test dan wordt de passagier op het vliegveld getest, net zoals de personen die aankomen waarbij de temperatuur te hoog is etc.

Mocht iemand niet voldoen aan deze nieuwe corona-maatregelen dan kunnen boetes gegeven worden die volgens de wet Título VI de la Ley 33/201 van de Salud Publica liggen tussen de 3.000 en 600.000 euro.

De negatieve PCR-test-eis was een veel gevraagde maatregel waar de toeristensector en de luchtvaartmaatschappijen al maanden om vragen. Vanaf 14 november zijn de Canarische EIlanden het enige gebied in Spanje waar een soortgelijke negatieve corona-test-eis zal gelden als je naar een toeristische accommodatie gaat. Deze corona-test-eis geldt dus niet om de eilanden binnen te komen maar om te mogen overnachten in hotels, appartementencomplexen en vakantiehuizen.