Drijvende vuilnisbak haalt afval weg uit de haven van Valencia

Drijvende vuilnisbak haalt afval weg uit de haven van Valencia
Beeld: YouTube (screenshot)

Drijvende vuilnisbak haalt afval weg uit de haven van Valencia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALENCIA – In de haven van Valencia drijven sinds kort een aantal vuilnisbakken rond. Ze hebben de capaciteit om elk jaar 90.000 plastic zakken, 35.700 bekers, 16.500 flessen en 166.500 plastic voorwerpen uit het water te halen. Dat komt neer op tussen de 1 en 1,4 ton afval per jaar.

De toestellen luisteren naar de naam Seabin, en maken onderdeel uit van een project dat wordt gesteund door Caixabank. Het toestel werkt als een drijvende afvalbak, die in de haven op het niveau van het water wordt geïnstalleerd. Via een elektronisch systeem dat erg weinig verbruikt, zuigt het het water aan de oppervlakte naar binnen. In het toestel zit een zak die het afval opvangt, waarna het water weer naar buiten wordt gepompt.  

Op die manier kan elke Seabin tot 20 kilogram afval in zich opnemen. Het gaat zowel om micro als macro-plastic, maar ook om microvezels of zelfs brandstof. De Seabin kan ook meerdere keren per dag worden geleegd.

Het Project gaat uit van imaginPlanet, een programma van de organisatie Imagin dat producten, diensten en evenementen op poten zet in teken van duurzaamheid en milieubehoud. De eerste ‘imagin’ Seabin werd vorige maand geïnstalleerd in de Club Náutico van Barcelona, en de komende maanden zal het project worden uitgebreid naar verschillende andere Spaanse havens.

Via dit initiatief, versterkt Imagin haar doelstellingen omtrent duurzaamheid, één van de  pijlers van de organisatie. Het wil de aandacht vestigen op de kritieke toestand van het leefmilieu, en in dit geval specifiek op die van de Middellandse zee, waar elk jaar tonnen plastic en ander afval in terecht komen. Naast de effectieve opruim gaat het er dan ook om de Spaanse burgers wakker te schudden omtrent de toestand van haar zo geroemde kusten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.