Search
menu
Search

Drijvende vuilnisbak haalt afval weg uit de haven van Valencia

Drijvende vuilnisbak haalt afval weg uit de haven van Valencia
Beeld: YouTube (screenshot)

Drijvende vuilnisbak haalt afval weg uit de haven van Valencia

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In de haven van Valencia drijven sinds kort een aantal vuilnisbakken rond. Ze hebben de capaciteit om elk jaar 90.000 plastic zakken, 35.700 bekers, 16.500 flessen en 166.500 plastic voorwerpen uit het water te halen. Dat komt neer op tussen de 1 en 1,4 ton afval per jaar.

De toestellen luisteren naar de naam Seabin, en maken onderdeel uit van een project dat wordt gesteund door Caixabank. Het toestel werkt als een drijvende afvalbak, die in de haven op het niveau van het water wordt geïnstalleerd. Via een elektronisch systeem dat erg weinig verbruikt, zuigt het het water aan de oppervlakte naar binnen. In het toestel zit een zak die het afval opvangt, waarna het water weer naar buiten wordt gepompt.  

Op die manier kan elke Seabin tot 20 kilogram afval in zich opnemen. Het gaat zowel om micro als macro-plastic, maar ook om microvezels of zelfs brandstof. De Seabin kan ook meerdere keren per dag worden geleegd.

Het Project gaat uit van imaginPlanet, een programma van de organisatie Imagin dat producten, diensten en evenementen op poten zet in teken van duurzaamheid en milieubehoud. De eerste ‘imagin’ Seabin werd vorige maand geïnstalleerd in de Club Náutico van Barcelona, en de komende maanden zal het project worden uitgebreid naar verschillende andere Spaanse havens.

Via dit initiatief, versterkt Imagin haar doelstellingen omtrent duurzaamheid, één van de  pijlers van de organisatie. Het wil de aandacht vestigen op de kritieke toestand van het leefmilieu, en in dit geval specifiek op die van de Middellandse zee, waar elk jaar tonnen plastic en ander afval in terecht komen. Naast de effectieve opruim gaat het er dan ook om de Spaanse burgers wakker te schudden omtrent de toestand van haar zo geroemde kusten.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?