Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje

Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje
Beeld: Pixabay

Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Terwijl iets meer dan de helft van de inwoners van Spanje aangeeft dat ze katholiek is, gaat slechts 17,5% daadwerkelijk naar de kerk om een mis bij te wonen. 39,9% van de Spanjaarden bestaat uit atheïsten, agnosten of niet-gelovigen terwijl 55,4% zegt wel gelovig te zijn. De toekomst van de kerk in Spanje ziet er echter niet goed uit aangezien bijna 60% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar de rug heeft gekeerd naar de kerk.

Uit de resultaten van de barometer van oktober 2021 gemaakt door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) blijkt dat er steeds minder praktiserende gelovigen zijn in Spanje en meer niet-gelovigen. Het percentage atheïsten, agnosten of niet-gelovigen is gestegen naar 39,9% terwijl het percentage praktiserende gelovigen gedaald is naar 17,5% en het percentage katholieken gedaald is naar 55,4%.

Als gevraagd wordt naar de frequentie dat iemand naar de kerk gaat dan zegt 33,8% nooit naar een kerk te gaan en 19,7% geeft aan bijna nooit naar een kerk te gaan terwijl 21,2% aangeeft meerdere keren per jaar naar een kerk te gaan. 7% zegt een of twee keer, 13,1% zegt elke zondag en feestdagen en 4,6% geeft aan diverse keren per week naar de kerk te gaan.

Het gemiddelde percentage gelovigen (creyentes) in Spanje is op dit moment 55,4% terwijl 39,9% verklaart niet gelovig te zijn. Dat is volgens de makers van een ander onderzoek een dieptepunt en bijvoorbeeld niet te vergelijken met de cijfers van 2000 toen 83% gelovig was in Spanje en dat percentage in 1978 steeg naar 90,5%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.