Search
menu
Search

De Fiesta de la Luz in de Kathedraal van Palma op Mallorca

11/11 is het tijd voor de ‘Fiesta de la Luz’ in de Kathedraal van Palma op Mallorca
Beeld: illesbalears.travel / web

De Fiesta de la Luz in de Kathedraal van Palma op Mallorca

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vrijdagmorgen was het een enorme drukte in de Kathedraal van Palma de Mallorca. Niet dat iedereen voor een kerkmis naar het gebedshuis was gekomen, maar wel voor het ‘Vuit de la Seu’ ofwel ‘Fiesta de la Luz’ wat een lichtshow is die op natuurlijke wijze door de zon gepresenteerd wordt als deze op een bepaalde manier in een van de rozetten schijnt.

Vrijdagmorgen 11 november rond 8.30 uur was het dan zover, de lichtinval was dusdanig dat de reflectie van een van de rozetten onder de andere door de zon geprojecteerd werd. Dit gebeurt slechts twee keer per jaar, op 11 november (fiesta de San Martín) en op 2 februari (fiesta de La Candelaria).

Het licht van de rijzende zon doorloopt de grootste rozet en wordt daardoor geprojecteerd op de tegenoverliggende muur, net onder de rozet van de voorgevel, waardoor er een acht gevormd door twee rozetten, een van glas en een ander van licht.

Dit fenomeen is mogelijk omdat de oriëntatie van de kathedraal, ongeveer 120 graden ten zuidoosten, samenvalt met de zonsopgang tijdens de winterzonnewende.

De constructie van de hoofdgevel van de Seu de Mallorca werd uitgevoerd in drie chronologische fasen (XVI-XVII en XIX eeuw) en heeft twee verschillende façades, zowel binnen als buiten. Dit is een doorslaggevende factor in de huidige locatie van de rozet gezien vanaf de binnenmuur.

De volgende keer dat er weer een “Vuit de la Seu” te zien zal zijn is op 2 februari 2023 (2-2) en daarna weer op 11 november 2023 (11-11).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?