Search
menu
Search

SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje (1)

SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje
Beeld: Mas Pitra / facebook

SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje (1)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Ellen-Marie is in 2007 naar Catalonië geëmigreerd. Daar begon ze een winkel, vervolgens een agentschap voor de verhuur van vakantiewoningen en in 2012 begon ze haar eigen B&B. Haar ervaringen over het leven in een B&B en die met de gasten is ze gaan opschrijven en zal ze iedere week met de lezers gaan delen. Meer informatie over haar huis en haar leven in Catalonië kun je vinden op haar eigen Blog: MeAndAheBandB.com

Vele malen kreeg ik de vraag waarom ik in Catalonië woonde en hoe ik daar precies terecht kwam. Het is me gewoon overkomen. Na een aantal andere activiteiten opende ik in 2012 mijn eigen B&B. Maar hoe kwam ik in Catalonië terecht? Dit is mijn verhaal in een notendop!

In de Chinese astrologie ben ik een vuurpaard en dit paard galoppeert door het leven. Mijn avontuurlijke aard zorgt ervoor dat ik behoefte heb aan verandering en graag nieuwe uitdagingen aanga. Zo ging ik op een dag naar Spanje en regelmatig stellen mensen me dan ook de vraag hoe ik daar terecht ben gekomen. Dat antwoord is dan weer minder spannend dan verwacht. Ik ben hier gewoon blijven hangen. 

In 2007 zat mijn leven in Nederland op een dood spoor. Ik was 42 jaar, had geen partner, geen huis en geen baan en besloot een paar weken op vakantie te gaan om over mijn toekomst na te denken. Ik vertrok naar mijn beste vriendin in Spanje die ik al jaren niet meer had gezien. Het werden twee fantastische weken, waarbij ik genoot van haar gezelschap en jaloers werd op het leven dat ze leidde. Als je toch opnieuw moet beginnen, dan kun je het ook hier doen, waren haar woorden en een maand later was ik verhuisd, ging wonen in haar huis en begon mijn nieuwe avontuur. 

Een jaar verbleef ik in haar huis en was druk was met het promoten van haar B&B. Zakelijk zaten we echter niet op dezelfde lijn, dus besloot ik uiteindelijk mijn eigen pad te kiezen. In een naburig stadje huurde ik een huis en begon een winkel in curiosa en schilderijen van mijn hand. Het avontuur duurde slechts zes maanden. Terwijl ik al mijn collega’s gebroederlijk sigaretjes zag roken op de hoek van de straat, zag ik mezelf daar op termijn ook tussen staan. Toen besefte ik me dat het passieve leven in een winkel niets voor mij was. 

Vervolgens startte ik met het verhuren van Catalaanse vakantiehuizen. Bij mijn bezoek aan potentiële huizen ratelde ik vrolijk in het Engels, maar geen hond die me begreep. Met mijn beperkte woordenschat in het Spaans lukte het me uiteindelijk toch een mooie groep vakantiehuizen te verzamelen. Ondertussen werd mijn vriendin steeds ongelukkiger met haar leven in Spanje en droomde ervan naar Ecuador te gaan. Jarenlang heb ik geprobeerd dit idee uit haar hoofd te praten, maar ze was vastbesloten en vroeg me op een dag op haar huis en dieren te passen. In de volledige overtuiging dat ze na zes maanden wel genoeg zou hebben van haar ‘Ecuador-droom’, huurde ik haar Masia (=landhuis) en verhuisde weer terug naar de plek waar mijn Spaanse leven begon. Zes maanden later kreeg ik een telefoontje. Mijn vriendin zou niet meer terugkomen. 

De plannen gingen weer om. Het grote huis bracht een berg vaste lasten mee en er zat niets anders op dan de B&B weer nieuw leven in te blazen. Ik begon met het herinrichten van het huis en ging schilderen, verbouwen en stylen dat het een lieve lust was. Mijn huis is groot, dus het was een behoorlijke klus en na maanden ploeteren was ik tevreden met het eindresultaat. Er moest worden geadverteerd en ik ging op zoek naar websites die bij mijn huis zouden passen. Zo kwam ik terecht bij een site van een dame die zich presenteerde als ‘de kenner’ van goede B&B’s. De dame had zelf nooit een B&B gehad, maar wist hier wel alles van en schreef er veel artikelen over. Enkele dagen nadat ik haar een mailtje had gestuurd om te vragen of ik een vermelding kon krijgen op haar site ontving ik haar antwoord. Nee helaas, ik kreeg geen vermelding, mijn plekje was niet bijzonder genoeg, want het geheel oogde nogal ‘oubollig’. Oef, dat was even een deuk in mijn zelfvertrouwen. Vond de expert mijn plekje niet zo bijzonder, gelukkig vonden mijn betalende gasten dat wel. Mijn B&B gaat als een speer en ik heb zelfs families die al zeven jaar op een rij een week bij mij verblijven. Kortgeleden vond ik een artikel over mijn huis op internet waarin het werd beschreven als sfeervol en een tikkeltje vintage. Klinkt me toch beter in de oren dan de term oubollig.

Een paar dagen geleden ontving ik een mail van Amerikaanse gasten bestaande uit vier families die al jaren op rij mijn huis komen bezoeken. ‘We willen graag weer vier nachten komen, want we hebben het altijd zo ontzettend naar ons zin bij u’, is de tekst in de mail. Terwijl er een grote glimlach op mijn gezicht verschijnt, realiseer ik me dat ik nu helemaal op mijn plek zit. Zou het vuurpaard in me eindelijk een beetje getemd zijn? Hartelijke groet, Ellen-Marie

Ellen-Marie deelt in onze rubriek SpanjeVerhalen elke week haar ervaringen over ‘het wel en wee in een B&B’, wat ze meemaakt met gasten en tijdens haar excursies door Catalonië. Neem eens een kijkje op haar website MeAndTheBandB.com of bezoek de website van de B&B Mas Pitra in het Garrotxa natuurpark in de provincie Girona.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?