Na een ramp zoals de DANA, die leidde tot overstromingen in Valencia, zijn er helaas personen die inspelen op de emoties van de bevolking. Dit gebeurt niet alleen door het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën, maar ook door middel van frauduleuze activiteiten. De recente poging tot fraude betreft een sms-bericht van de Spaanse meteorologische dienst AEMET, waarin een bedrieglijke link is opgenomen.
Recentelijk heeft de Spaanse regering een website moeten sluiten die om donaties vroeg, welke later als oplichting werd onthuld. Daarnaast zijn in Valencia en andere steden nepprofessionals van het Rode Kruis actief geweest, die deur-aan-deur geld inzamelden voor de slachtoffers, wat eveneens frauduleus bleek te zijn. Momenteel waarschuwt de Spaanse Weerdienst AEMET voor een frauduleus sms-bericht dat momenteel circuleert.
De AEMET heeft duidelijk gemaakt dat ze nooit tekstberichten sturen en dat mensen waakzaam moeten zijn voor verzoeken om persoonlijke gegevens of het klikken op links in onbekende berichten. Dit benadrukt het belang van verificatie in het voorkomen van fraude.
Desinformatie schaadt niet alleen slachtoffers van rampen, maar ook de hulpverleners en vrijwilligers die zich dag en nacht inzetten om mensen te redden en te helpen. Nepnieuws en complottheorieën kunnen paniek en angst veroorzaken, wat extra schade met zich meebrengt.
Op een moment zoal de natuurramp in Valencia, is het cruciaal alleen bevestigde informatie van betrouwbare bronnen te lezen, om desinformatie te voorkomen. Uiteraard zullen de complotdenkers juist die bronnen als “mainstream” media of “door de overheid gecontroleerde kranten” omschrijven, maar laat je niet gek maken.
Het officiële account van @InfoDanaGob is uitgegroeid tot een platform voor het verifiëren van informatie in deze tijden waarin valse berichten zich razendsnel verspreiden en veel onrust veroorzaken. Via dit X-account (Twitter) kun je actuele informatie vinden over de situatie die veroorzaakt wordt door de DANA.
⚠️IMPORTANTE | Algunos usuarios informáis de que habéis recibido SMS supuestamente procedentes de Aemet, acompañados de un enlace. Es falso.
— AEMET (@AEMET_Esp) November 11, 2024
Aemet NUNCA ENVÍA SMS. Si recibes un mensaje similar, NO ABRAS EL ENLACE. Nuestra APP solo se puede descargar en las stores oficiales. pic.twitter.com/OfetrTphlU