skip to Main Content
Politie moet optreden tegen actievoerende Catalaanse separatisten bij het museum van Lleida

Politie moet optreden tegen actievoerende Catalaanse separatisten bij het museum van Lleida

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

LLEIDA – Agenten van de Mossos d’Esquadra en Guardia Civil hebben maandagmorgen hardhandig moeten optreden om zo’n 200 actievoerende separatisten te ontruimen en het mogelijk te maken dat kunstwerken uit het Museo de Lleida weggehaald konden worden. In opdracht van een rechter moeten 44 religieuze kunstwerken overgebracht worden van het museum in de Catalaanse stad Lleida naar het klooster Sijena in de provincie Huesca.

Agenten van de Catalaanse politie en van de Guardia Civil waren al rond 3 uur ‘s-nachts bij het museum in Lleida om op tijd samen met de specialisten die de regioregering van Aragón heeft ingeschakeld om de kunstwerken te catalogiseren, verpakken en verplaatsen de werkzaamheden uit te voeren. De Spaanse Guardia Civil is aanwezig om de vrachtwagens met kunst naar Huesca te begeleiden terwijl de Catalaanse Mossos d’Esquadra voor rust en orde op straat moeten zorgen. Dit is uiteindelijk ook wel nodig gebleken.

De jeugdorganisatie van de politieke partij CUP genaamd Aran (bekend van de acties tegen toeristen in Catalonië) had al een actie aangekondigd die zij betitelden als het “nemen van een bakje koffie” voor het museum. Aan die oproep werd door zo’n 200 personen gehoor gegeven waaronder ook diverse politici zoals de parlementariër Joan Tarda (ERC) die dan ook geen goed woord over had voor deze nieuwe uitvoering van in zijn ogen artikel 155 gemilitariseerde Catalaanse politie.

Optreden

In principe verliep alles zonder al te veel problemen en had de politie veel maatregelen getroffen zoals het plaatsen van hekken rondom het museum en het afsluiten van diverse straten bij het Museo de Lleida. In de morgen waren er slechts tientallen actievoerders van de CUP/Aran aanwezig maar dat werden er in de loop van de ochtend al snel meer waarop de politie besloot om de actievoerders verder weg van het museum te sturen waarna het mis ging. De Catalaanse politie moest hard optreden tegen de betogers die weigerden weg te gaan en daarnaast een van de belangrijkste wegen naar het museum afsloten. Volgens de krant 20 Minutos is tenminste een persoon door ambulancepersoneel geholpen nadat hij geraakt was door een knuppel en hartproblemen kreeg.

Politiek

Uiteraard wordt het weghalen van de ooit door Catalonië illegaal aangeschafte kunstwerken aangegrepen om dat middenin de verkiezingscampagne in de deelstaat te veroordelen. De separatistische politieke partijen zoals de CUP, die min of meer de problemen (doelbewust of niet) heeft veroorzaakt, het ERC en de partij van de gevluchte en in België actievoerende afgezette regiopremier Carles Puigdemont Junts per Catalunya hebben al van schande gesproken en geven aan dat opnieuw de Spaanse staat de democratie in Catalonië aanvalt. Daarnaast wordt de Catalanen gevraagd of ze wel bereid zijn om in de toekomst op deze manier te leven, iets wat zeker gebeurd als je op de PP, PSC en C’s zal stemmen, aldus Puigdemont op Twitter.

Wat en waarom

Gedurende de burgeroorlog in Spanje werden 97 religieuze kunstwerken uit het verwoeste klooster in de gemeente Sijena in de provincie Huesca in Aragon naar Catalonië gestuurd om daar bescherming te vinden tegen vernieling en diefstal. Gedurende tientallen jaren bleven deze kunstwerken in Catalonië waar ze tentoon werden gesteld in twee musea in Barcelona en het museum in Lleida. Het Museu Nacional d’Art de Catalunya heeft al eerder 53 kunstwerken naar het klooster in Huesca gestuurd maar de 44 andere kunstwerken in Lleida bleven daar en men weigert deze terug te sturen waarna er meerdere rechtszaken volgden. In 1983 probeerde Catalonië de kunstwerken te kopen maar dat werd afgewezen.

Nadat de Spaanse regering artikel 155 van de Spaanse grondwet heeft ingevoerd vanwege een vorm van rebellie door de Catalaanse regioregering en het regionale parlement, kwam deze justitiële kwestie bij de Spaanse minister van cultuur op tafel die meteen opnieuw de rechter vroeg om naar de zaak te kijken. Deze besloot uiteindelijk dat de kunstwerken voor deze maandag naar Huesca teruggestuurd moeten worden. In Lleida is men afgelopen week ook naar de rechter gestapt maar daar wilde men niet op wachten.

En zo hebben diverse religieuze kunstwerken de spanningen tussen Catalonië en de Spaanse staat opnieuw laten toenemen. In dit geval moest de politie weer optreden, dit keer de Catalaanse politie, om betogers op harde hand weg te halen en ongetwijfeld zullen de videobeelden gebruikt gaan worden tijdens de verkiezingscampagne.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
  1. Zo waren op 7-D geen 45K Catalanen in Brussel.

   ” We betogen mee op donderdag 7D
   De betoging start onder de bogen van het Jubelpark. Er wordt verzameld tussen 10.30 en 11.30 uur en vervolgens volgt een betoging van 2,2 km tot op het Jean Rayplein”
   Bron: http://www.vvb.org/page?orl=1&ssn=&lng=1&pge=192&nws=448

   Je boodschap met betrekking tot de verduisterde kunstwerken door de Catalaanse ministerie van Cultuur is niet helder.

 1. Juan74, er zijn op deze site nu eenmaal mensen die alles aangrijpen om het zogenaamde onrecht Aan te kaarten. Want de separatisten zelf maken uiteraard geen fouten. Nee, alleen Brussel maakt fouten…….tuurlijk.

 2. Bevestiging: Catalanen kunnen vredelievend betogen…tot er enkele separatisten pur sang tussenlopen die de boel opjutten zoals op 1/10 om dan daarna te liggen janken als kleine kinderen omdat ze van de gummiknuppel van oom agent gekregen hebben

 3. Zo zien we maar weer eens, hoe onbetrouwbaar de nationalisten in Catalonië zijn.
  Nogmaals ziet de hele wereld dat deze – oh zo vredelievende – tuig lak hebben aan wettelijke regels.
  Als tegen reactie heeft Josep Borrell medegedeeld – het is duidelijk een bedreiging – dat de overdracht van de kunstwerken van Sijena schadelijk is voor de Aragonezen die in La Franja wonen. Vooral degenen die gezondheidszorg ontvangen in de hoofdstad van Segrià.

  Afgelopen zomer ook al een poging tot fraude door de Picasso erfenis op te eisen.

 4. Dat is het probleem. Europa ziet nog niet in wat er allemaal werkelijk gebeurt daar in Catalonië, waar andersdenkenden niet op een democratische manier kunnen leven en je door de politieke partijen aldaar aangevallen wordt. Men heeft de mond vol van democratie maar heeft totaal geen benul wat in feite democatie is. De zogenaamde nationalisten aldaar willen zich niet aan de wet houden en dat levert dan uiteraard moeilijkheden op met de justitie. Dus even de mensen met rust laten in Catalonië die op een Spaanse manier leven willen en niets met het nationalisme te maken willen hebben. Dus ook geen lijsten aanmaken wie voor het nationalisme is wie daar tegen is. Verder ook de ramen van diverse bedrijven niet bekladden met opschriften van de niet nationalism en ook de mensen geen boetens geven als ze hun teksten in het Spaans schrijven willen en niet het Catalaans gebruiken willen. Spaans is de tweede wereld taal met 700 miljoen mensen en het Catalaans een taal die slechts 7 miljoen mensen weet. Het is erg jammer dat juist die kleine groep mensen elke dag het minder op hebben met het zo belangrijke land “Spanje”. ¡¡ Please Europe investigate thoughfully Catalonia on the spot and speak with all the people there !!

  1. Waar doel je op JoJo?
   Jij vind dus denk ik ook dat kunstschatten die de Duitsers in WO2 hebben geroofd van de Joden, dat ze die mogen houden? Want ook die beweerden dat ze deze tijdelijk gingen verplaatsen omdat de Russen kwamen, of de Amerikanen en onze bondgenoten in WO2.

   Het feit dat men al eerder een deel van deze kunstschatten heeft terug gegeven, dat feit ziet u kennelijk ook maar even over het hoofd, want ja, feiten, daar houden mensen niet van als ze onrust willen zaaien. U bent vast en zeker een enorme fan van Puigdemond ook, die had gelijk al weer zijn misselijkmakende leugens op zijn Twitter account gezet. Daarbij, net als u, even voorbijgaand aan de feiten die toch zeer simpel en helder zijn.

   Wat er is gebeurd heeft geen ene moer te maken met de gewenste onafhankelijkheid. Waar het om gaat is dat dit een dossier is, wat al lange tijd de aandacht verdiende van de ex-regering van de regio Catalunia. Deze heeft dat echter verzuimd om door te zetten naar de rechterlijke macht.
   Nu krijgt de minister dit dossier onder ogen en vraagt een rechter naar een oordeel, deze rechter heeft een oordeel gegeven. Onafhankelijk van welke politieke voorkeur dan ook.

   Wat u ook trouwens nog even vergeet is dat de regio Aragon zelf ook al een zaak bij de rechter heeft lopen hierover, denkt u nu werkelijk dat deze regio dit nu doet vanwege wat er politiek speelt? Nee, ze roken hun kans dit nu onder de aandacht te krijgen, omdat het tot voor kort door de Catalaanse regering telkens niet gedaan werd!

   Dat is heel normaal en heel gewoon, dus wat de rest van Europa daar mee te maken heeft? Of vind je ook dat Europa zich moet uitspreken over de Zwarte Pieten discussie in Nederland? Of dat Europa zich moet bemoeien met welke friet nu wel of geen Vlaamse friet is?
   Hou AUB op met de stemmingmakerij, want iets anders is het niet!

   1. Snel een paar reacties:
    Ik ben benieuwd of ze de rest van de stukken die in Valencia, Madrid en New York zijn, ook op gaan eisen? Er is immers jurisprudentie over de zaak.

    Het is jammer dat deze stukken, die eigendom waren van de Catalaanse, dus Spaanse staat – nu in privé handen is gekomen, namelijk Federatie Malta (met als president de broer van de Spaanse minister??

    En ik weet niet of de redactie ook beelden heeft gezien of alleen krant overneemt, want dit was niet professioneel verhuizen..

  2. Europa kijkt liever de andere kant op…de hele wereld ziet het en toch kunnen ze in Spanje gewoon hun gang gaan gewoon diep triest

   1. U ziet dus liever dat men alles maar overlaat aan de separatisten, die zich steeds meer gedragen als anarchisten!? Dat zal dan een mooie toekomst worden voor deze deelstaat. Bij complete wetteloosheid gaat de kracht van de sterkste gelden en daar gaat al gauw een hele bevolking dan onder lijden. Fijn dat u het zo goed voor heeft met een overwegend aardig volk!

  3. Wanneer rot Rajoy en zijn PP eens op, zonder de PP was dit allemaal helemaal niet gaande in Catalonie. Men wijst met de vinger allemaal in de verkeerde richting.

   1. Rajoy en de PP zijn in Catalonya een kleine politieke factor. Het zijn de schertsfiguur Poezemond en zijn trawanten die de boel daar verpest hebben. En waar zit de lafbek? In Brussel! Gelukkig gaat Ciudadanos de verkiezingen van 21D winnen. Maar de helft van de Catalanen (zo’n twee miljoen) blijft een gevaar voor de stabiliteit van heel Spanje (ruim 40 miljoen).

    1. Wij kijken niet weg, wij staan er met beide benen in de échte wereld.
     Laatste nieuws: één of andere (Indeps) hoogleraar – Jordi Hernández Borrell vindt zich een Übermensch – heeft zijn ware (fascistische ) aard getoond, door Iceta aan te vallen op zijn seksuele geaardheid.

     1. En zo zijn er natuurlijk nog wel veel meer te noemen … en ook andersom Catalanen die vinden dat de politiek in Catalonië niet deugd dus, over en weer zoals altijd.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken