skip to Main Content
10 manieren om in spanje in de kerstsfeer te komen
Freepik

10 manieren om in spanje in de kerstsfeer te komen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – December is ook in Spanje de feestmaand met kerstmis, oud op nieuw en in het geval van de Spaanse kerstdagen ook Driekoningen op 6 januari. Voor velen is het een wens om kerstmis te vieren in Spanje, het weer is immers aangenamer en de zon schijnt waarbij het soms mogelijk is om overdag in je t-shirt op straat te lopen. Maar hoe kom je nu als bezoeker of als inwoner van Spanje toch in de kerststemming?

Kerstmis is in Spanje net zoals in andere landen erg belangrijk en dit feest wordt dan ook uitgebreid gevierd … maar dan wel net iets anders. Zo is in Spanje de belangrijkste kerstdag de kerstavond ofwel “noche buena” op 24 december. Dan vindt la “cena de navidad” plaats wat zeer uitgebreid is. Dat wordt op kerstdag 25 december nog eens overgedaan waarna het feest in principe op 26 december voorbij is (op enkele uitzonderingen na). Daarna volgt de “nochevieja” ofwel oud & nieuw wat ook in Spanje uitgebreid gevierd wordt. Uiteindelijk worden de kerstfestiviteiten afgesloten met “los reyes” ofwel driekoningen waarbij de kinderen hun kerstkado’s ontvangen.

Verlichting

Ten eerste hangt de kerst op veel plaatsen vanaf 1 december al vaak letterlijk en figuurlijk in de lucht als de kerstverlichting wordt aan gedaan. Straten zien er vanaf dat moment kleurrijk en “gezellig” of acogedor uit en het wandelen in een stad of dorp wordt net iets feestelijker. Overal staan kerstbomen, hangen de meest geweldige lichtcreaties en zijn winkels ook aangekleed in de kerstsfeer. Kortom, met de kerstverlichting aan is het leuk shoppen in Spanje, ook als het slechts winkelruit shoppen is, de sfeer is gewoon leuker en feestelijker.

Kerstmarkt

Elke grote stad of dorp heeft wel een (of meerdere) kerstmarkten waar je hoofdzakelijk terecht kunt voor kerstversiering, handgemaakte spulletjes en originele kado’s, kerstbomen en andere versieringen etc. Sommige kraampjes zijn niet spectaculair en bieden dezelfde spullen aan als op een normale markt maar dat hangt ook van de kerstmarkt zelf af en waar deze plaatsvindt. Vergeet zeker niet op de Feria de Navidad chocolate con churros te eten 🙂

Kerststal

Bezoek eens een kerststal in Spanje, er zijn er genoeg te vinden in alle maten, manieren zoals statisch met beelden of met echte mensen. In Spanje heten deze kerstvoorstellingen van de kerststal “belén” en die zijn zeer klein mogelijk maar ook heel groot. Op sommige plaatsen in bepaalde steden hebben ze rond de kerstperiode speciale kerststallen routes uitgezet zoals bijvoorbeeld in Málaga. Op andere plaatsen beperkt men zich tot de voorstelling van de geboorte van Jezus wat uitgebeeld kan worden door poppen en beelden of door echte mensen waarbij die tweede keuze altijd net iets leuker is.

Warenhuis of winkelcentrum

De warenhuizen en winkelcentra in Spanje maken er rond de kerstdagen een extra feestje van door de gebouwen, winkels, restaurants en bars compleet te versieren met kerstballen, verlichting kerstbomen, elfen, de kerstman en daarnaast veel extra activiteiten te organiseren om zoveel mogelijk winkelend publiek te lokken. Als je een van deze winkelcentra gaat bezoeken doe dit dan in de ochtenduren wanneer het nog niet zo heel erg druk is. Ga ja na 17 uur dan kun je er van uit gaan dat het ongelooflijk druk zal zijn.

10 manieren om in spanje in de kerstsfeer te komen

Pixabay

Schaatsbaan

Veel steden bieden tijdens de kerstperiode een schaatsbaan aan die vaak druk bezocht wordt. Aangezien het schaatsen op natuurijs nagenoeg ondenkbaar is op de meeste plaatsen in Spanje plaatst men op veel pleinen speciale schaatsbanen waarbij opvalt dat er ontzettend veel Spanjaarden zijn die het schaatsen leuk vinden en dat nog goed kunnen ook. Rondom de schaatsbanen is het meestal gezellig druk met veel families met kinderen, eetkraampjes zoals churros en gefrituurde lekkernijen en terrassen die vaak propvol zijn.

Skiën

Spanje mag dan wel bekend staan om de duizenden kilometers aan stranden waar men heerlijk bruin kan bakken in de zomer maar Spanje is een een van Europa’s grootste skilanden met maar liefst 34 skistations. Deze worden gedurende de kerstperiode en de maanden daarna druk bezocht door hoofdzakelijk de Spanjaarden zelf maar ook buitenlanders zoals Portugezen, Fransen en Britten. Er zijn honderden kilometers aan skipistes te vinden in Spanje waarbij ook de après ski of après tapa van belang is.

Koop en eet turron

Turrón is in Spanje de kerstlekkernij bij uitstek. Weliswaar zijn er nog veel meer lekkernijen rond de feestdagen maar de typische Spaanse turron is de nummer een. Zoals met bijna alles zijn er vele soorten, smaken en maten te vinden van de Spaanse versie van nougat maar voor de handgemaakte oorspronkelijke turron zijn de Spanjaarden bereid om meer geld neer te leggen dan voor de fabrieks turrones. Naast de turron worden ook met deze speciale dagen veel marsepein (marzipan) en diverse andere zoetigheden zoals polvorones, mantecados en peladillas gegeten.

Kerstloterij

Op 22 december (twee dagen voor de kerst dus) vindt elk jaar de El Gordo loterij plaats die georganiseerd wordt door de Lotería Nacional van Spanje. De El Gordo (vette) loterij wordt zo genoemd omdat deze de grootste prijzenpot heeft van alle loterijen in het land. De officiële naam van El Gordo is Sorteo Extraordinario de Navidad waarbij opvalt dat de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid al zingend de winnende nummers oplezen. Het zijn de laatste jaren niet meer alleen de Spanjaarden die bakken met geld uitgeven aan loten maar ook steeds meer buitenlanders die meestal via internet een lot kopen.

De El Gordo loterij wordt op 6 januari nog eens dunnetjes overgedaan met de El Niño ofwel de Driekoningen loterij. Deze trekking wordt De Kleine genoemd, omdat het prijzengeld vergeleken met El Gordo veel kleiner is en er ook veel minder mensen aan mee doen.

Onschuldig

Tussen kerstmis en oud & nieuw vindt in Spanje de Día de los Santos Inocentes (Onschuldige Kinderen) plaats, een Spaanse vorm van 1 april zeg maar. Deze dag wordt elk jaar op 28 december gevierd waarbij je dus moet oppassen dat je niet in de maling wordt genomen door je collega’s, vrienden of familie.

10 manieren om in spanje in de kerstsfeer te komen

Freepik

Oud & nieuw

Nochevieja is ook in Spanje een groot feest waarbij veel mensen dit thuis vieren of in een restaurant en jongeren in een nachtclub of speciaal feest. Wil je echt gek doen dan moet je naar de Puerta del Sol in Madrid gaan waar tienduizenden mensen deelnemen aan hét oud & nieuw feest. Hier wordt gekeken hoe de klok boven het gemeentehuis twaalf uur aangeeft waarbij traditiegetrouw de twaalf druiven (voor elke klokslag een druif) gegeten worden om zo het nieuwe jaar met veel geluk en voorspoed te beginnen.

Driekoningen

Uiteindelijk wordt de kerstperiode afgesloten op 5 en 6 januari met Driekoningen ofwel Los Reyes Magos waarbij Melchior, Caspar en Balthasar in optochten en processies over straat lopen of worden gereden om daarna bij alle kinderen de kado’s achter te laten. Driekoningen is wat in Nederland en België Sinterklaas is (of was), de dag dat de kinderen – als ze niet stout zijn geweest – kado’s krijgen.

Nieuwjaars kortingen

Traditiegetrouw begint de dag na Driekoningen de nieuwjaars kortingen periode waarbij het een gekkenhuis is bij alle winkels waar voor miljoenen wordt omgezet gedurende de bijna drie maanden die volgen. Weliswaar heeft deze kortingsperiode een beetje haar prestige verloren nu dat er vele andere kortingsdagen zijn en winkeliers in principe het hele jaar door kortingen mogen aanbieden maar warenhuizen zoals El Corte Inglés zijn trouw aan de traditie.

Ben jij met de kerstdagen in Spanje? Hoe vier jij dit feest dan? Doe je op dat zijn Spaans of op zijn Nederlands/Belgisch?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Wij gaan al jaren met Chinees vrienden en hun twee zoons uit eten in Chinees restaurant heel goede vrienden die ons altijd bijstaan in moeilijke tijden. Ze aanzien ons als Grootouders.
    Tiental jaren gingen op café bij Spaanse mensen, die maakte nooit contact, zelf eens buiten het gebouw waar we wonen, zeggen geen goedendag meer ! Nu gaan we al 5 jaar bij het Chinese Café, altijd vriendelijk, lachen, beleefd met dank u – aub, (hetgeen de Spanjaarden niet kan zeggen) niet lui, direct besteld. Daar leren we Spaans iedereen spreekt daar tegen ons, zelfs ergens op straat, daar komen vele verschillende Nationaliteiten.

  2. van kerstavond t/m ongeveer 10 januari alleen maar eten, waarbij het buiten barbecueën en met vrienden een hapje en een stapje doen, super,
    maar thuis bij je familie meer als 2 weken eten,
    op eieren lopen, net iets teveel van het goede

  3. Allemaal goed en wel maar de aangekondigde stakingen in Catalonie zullen de boel daar wel een stuk bederven en zoals Leo zegt : zo snel mogelijk voorbij die ellende…bijna niemand gaat nog naar de Kerk, maar , och arme, het stalletje en “Stille Nacht Heilige Nacht” mogen zeker niet ontbreken; opgeklopt sentiment en goed voor zij die geld hebben en kunnen aanschuiven aan de feesttafels met culinaire excessen…..Platte commercie.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by