skip to Main Content
Steeds minder Spanjaarden gaan naar het stierenvechten
Pixabay

Steeds minder Spanjaarden gaan naar het stierenvechten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens het ministerie van Cultuur gaan er steeds minder Spanjaarden naar het stierenvechten toe. De tribunes in de “plaza de toros” worden steeds leger waarbij er de afgelopen vier jaar 860.000 minder mensen naar het stierenvechten zijn gaan kijken. Dat is bijna een vijfde van het aantal mensen dat wel naar het stierenvechten gaat.

Het aantal toeschouwers bij de “espectáculos taurinos” is de afgelopen vier jaar met 16% gedaald. Ook het aantal festiviteiten waar stieren bij betrokken waren in 2017 is met 16,4% gedaald van 1.858 evenementen naar 1.553 feesten.

Daling

Het aantal stierenvechten, de “corridas de toro” in de stierenvechtersarena, zijn gedaald van 428 in 2013 naar 387 in 2017, een daling van 9%. Het aantal andere feesten met stieren zoals “rejones, novilladas” en festivals is ook gedaald van 1.214 in 2013 naar 1.014 in 2017, een daling van 16,4%. Festiviteiten waarbij jonge stieren gedood worden, de zogenaamde “becerradas”, zijn ook met 28% gedaald van 373 in 2013 naar 269 in 2017.

De festiviteiten (als men dit al zo mag noemen) waarbij stieren betrokken zijn beleven dus niet de beste jaren. Terwijl dierenrechtenactivisten er steeds meer in slagen om de publieke opinie te wijzigen en er steeds minder mensen naar het stierenvechten of andere festiviteiten met stieren gaan, is ook de politiek bezig met het stierenvechten.

Politiek

De PP en de nieuwe VOX partijen zijn voorstanders van het stierenvechten en willen deze “cultuur” of “kunst” beschermen. Andere politieke partijen zoals de PSOE en Ciudadanos geven niet duidelijk aan wat hun standpunt is terwijl Unidos-Podemos een landelijk referendum wil hebben over het lot van het stierenvechten.

Publiek

In 2014 en 2015 werden er toch nog steeds 3,6 miljoen toeschouwers geregistreerd bij het stierenvechten, 860.000 minder dan de jaren daarvoor. Op de televisie wordt het stierenvechten ook nog steeds veel bekeken en zaten er in 2014 en 2015 toch nog 6,7 miljoen mensen voor de buis en 500.000 voor het computerscherm om het stierenvechten via internet te bekijken.

Professionals

Terwijl er minder mensen naar het stierenvechten gaan is er toch een toename wat betreft het aantal professionals die in de stieren business zitten. Zo steeg het aantal stierenvechters scholen van 43 naar 58 tussen 2013 en 2017 en zijn er anno 2017 10.959 mensen werkzaam als “profesionales del toreo” terwijl dat in 2013 nog 9.784 professionals waren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ja dadelijk stoppen daarmee en als het moet onder Europese dwang
  Maar ja die kijken toe en doen niets enkel geld geven aan het Spaanse ministerie van landbouw dat op zijn buurt de fokkers vergoed voor het kweken van deze stieren en wel mat 150 000 Euro per jaar

  1. Als alle buitenlanders reeds een petitie voor onmiddelijke stopzetting van deze barbaarse toestanden zouden kunnen tekenen en door vele spanjaarden ondersteund worden is er misschien een mogelijkheid op korte termijn…

   1. Best,
    dit brengt geen zoden aan de dijk want onze Europese politiekers zijn daarvoor veel te laks. Kijk maar eens naar Jemen waar kinderen dagelijks om de 10 minuten sterven van de honger en dorst! En wat doet Europa: niets want moesten ze optreden tegen Saoudi-Arabië dan verliezen ze hun gezicht en de dollars daaraan verbonden… Geld is het enige dat telt en de rest kan stikken, ook de kinderen die dagdagelijks sterven. Iedereen spreekt van schande maar niemand reageert omdat het een ver-van-mijn-bed-show is en niemand bereid is om er iets aan te doen. 21 eeuwen beschaving en iedereen kijkt de andere richting uit. Met de stierengevechten is het juist hetzelfde want er is geld mee te verdienen en het gaat nog jaren duren voor men gaat beseffen dat zoiets ten opzichte van dieren niet kan. Gaia heeft zo te zien nog veel werk… Hopelijk bestaat er in Spanje ook een dergelijke organisatie dewelke zich ontfermt over dierenleed, zo niet kan Gaia daar misschien een afdeling oprichten…

 2. Walgelijk dat er mensen zijn die er plezier aan beleven om te zien hoe een dier enorme pijnen lijdt ! En de stier is altijd de verliezer: zelfs als hij de matador de grond inboort en dus feitelijk de overwinnaar is, wordt hij gruwelijk afgemaakt!
  Iedereen die dit kunst vindt, mogen ze van mij in een arena zetten met een hongerige leeuw : ook een vorm van vermaak !

 3. Maak een afspraak met de vele duizenden walgelijke toeschouwers.Na het gevecht wordt er via loting 1 toeschouwer getrokken en deze wordt dan opgejaagd door de stieren.Indien ze dit niet willen worden ze ook niet toegelaten in de arena

  1. Goed plan. Mensen voor de leeuwen werpen was ten tijde van de Romeinen ook “cultuur” en “vermaak”, daar kunnen liefhebbers van stierenvechten dus onmogelijk tegen zijn.

  1. Aktiviteiten waar stieren eerst gefolterd en dan gedood worden horen niet thuis in onze maatschappij en moeten gewoon verboden worden! Dit geldt ook uiteraard voor ander dierenleed…

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken