Steeds minder Spanjaarden gaan naar het stierenvechten

Steeds minder Spanjaarden gaan naar het stierenvechten
Beeld: Pixabay

Steeds minder Spanjaarden gaan naar het stierenvechten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het ministerie van Cultuur gaan er steeds minder Spanjaarden naar het stierenvechten toe. De tribunes in de “plaza de toros” worden steeds leger waarbij er de afgelopen vier jaar 860.000 minder mensen naar het stierenvechten zijn gaan kijken. Dat is bijna een vijfde van het aantal mensen dat wel naar het stierenvechten gaat.

Het aantal toeschouwers bij de “espectáculos taurinos” is de afgelopen vier jaar met 16% gedaald. Ook het aantal festiviteiten waar stieren bij betrokken waren in 2017 is met 16,4% gedaald van 1.858 evenementen naar 1.553 feesten.

Daling

Het aantal stierenvechten, de “corridas de toro” in de stierenvechtersarena, zijn gedaald van 428 in 2013 naar 387 in 2017, een daling van 9%. Het aantal andere feesten met stieren zoals “rejones, novilladas” en festivals is ook gedaald van 1.214 in 2013 naar 1.014 in 2017, een daling van 16,4%. Festiviteiten waarbij jonge stieren gedood worden, de zogenaamde “becerradas”, zijn ook met 28% gedaald van 373 in 2013 naar 269 in 2017.

De festiviteiten (als men dit al zo mag noemen) waarbij stieren betrokken zijn beleven dus niet de beste jaren. Terwijl dierenrechtenactivisten er steeds meer in slagen om de publieke opinie te wijzigen en er steeds minder mensen naar het stierenvechten of andere festiviteiten met stieren gaan, is ook de politiek bezig met het stierenvechten.

Politiek

De PP en de nieuwe VOX partijen zijn voorstanders van het stierenvechten en willen deze “cultuur” of “kunst” beschermen. Andere politieke partijen zoals de PSOE en Ciudadanos geven niet duidelijk aan wat hun standpunt is terwijl Unidos-Podemos een landelijk referendum wil hebben over het lot van het stierenvechten.

Publiek

In 2014 en 2015 werden er toch nog steeds 3,6 miljoen toeschouwers geregistreerd bij het stierenvechten, 860.000 minder dan de jaren daarvoor. Op de televisie wordt het stierenvechten ook nog steeds veel bekeken en zaten er in 2014 en 2015 toch nog 6,7 miljoen mensen voor de buis en 500.000 voor het computerscherm om het stierenvechten via internet te bekijken.

Professionals

Terwijl er minder mensen naar het stierenvechten gaan is er toch een toename wat betreft het aantal professionals die in de stieren business zitten. Zo steeg het aantal stierenvechters scholen van 43 naar 58 tussen 2013 en 2017 en zijn er anno 2017 10.959 mensen werkzaam als “profesionales del toreo” terwijl dat in 2013 nog 9.784 professionals waren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.