Voor 10 januari moeten de eerste corona-vaccins in Spanje aankomen

Voor 10 januari moeten de eerste corona-vaccins in Spanje zijn

Voor 10 januari moeten de eerste corona-vaccins in Spanje aankomen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de minister van Volksgezondheid Salvador Illa ligt dan zal Spanje binnen een maand de eerste corona-vaccins ontvangen. Deze mededeling deed hij op donderdag 10 december wat dus zou betekenen dat de eerste vaccins voor 10 januari 2021 in Spanje te vinden zijn wat niet betekent dat men ook meteen zal beginnen met vaccineren.

Zoals we eerder schreven heeft Spanje al een nationaal Covid-vaccinatieplan klaar en is de bevolking in 15 groepen verdeeld. Vanaf januari en de maanden daarna heeft Spanje de beschikking over circa 140 miljoen covid-vaccins van verschillende fabrikanten waaronder Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/University of Oxford, Sanofi/GSK, Curevac, Janssen/Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, MSD/Thermis en MSD/IAVI.

Het vaccineren wordt niet verplicht in Spanje en het toedienen daarvan gebeurt dus op vrijwillige basis. Daarnaast werd al bekend dat het vaccineren gratis is en zal gebeuren via de 13.000 medische centra verspreid door het land.

LEESTIP: 15 bevolkingsgroepen tijdens covid-vaccinatie in Spanje 

Wanneer precies de Covid-vaccins naar Spanje komen is nog niet bekend maar de Volksgezondheidsminister weet zeker dat dit voor 10 januari zal gebeuren wanneer het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) haar toestemming geeft. 

Volgens de minister zal het EMA op 29 december de beslissing rond het BioNTech/Pfizer vaccin bekend maken en op 12 januari over het Moderna vaccin. 24 uur na de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau is het theoretisch al mogelijk om de eerste Covid-vaccins te geven aan de personen uit de eerste groep volgens het nationale Covid-vaccinatieplan.

Bereidheid

Uit de laatste gegevens van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek blijkt dat 55,2% van de Spanjaarden liever wacht met de corona-vaccinatie om te weten wat de eventuele bijwerkingen zullen zijn. 32,5% zegt dat ze bereid zijn om meteen de vaccinatie te laten plaatsen terwijl 8,4% van de Spanjaarden zegt absoluut geen corona-vaccinatie te willen hebben.

Het aantal Spanjaarden dat bereid is om meteen een corona-vaccinatie te laten plaatsen is ten opzichte van de eerste vraagstelling half november gedaald van 44,4% naar 55,2% dat aangeeft geen corona-vaccin te willen hebben. 32,5% zegt dat ze bereid is om meteen de vaccinatie te laten plaatsen terwijl 8,4% van de Spanjaarden zegt absoluut geen corona-vaccinatie te willen hebben.

LEESTIP: Meer dan de helft van de Spanjaarden wacht liever met corona-vaccinatie

Volgens veel mensen gaat de ontwikkeling van dit nieuwe corona-vaccin veel te snel, is er te weinig informatie bekend over de mogelijke bijwerkingen en lijkt het meer op een strijd tussen de farmaceutische bedrijven die elke keer dat ze nieuws bekend maken miljoenen dollars rijker worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.