menu: rubrieken, zoeken & meer

De Sóller-tram op Mallorca is tot februari buiten dienst vanwege werkzaamheden

De Sóller-tram op Mallorca is tot februari buiten dienst vanwege werkzaamheden
Beeld: Pixabay

De Sóller-tram op Mallorca is tot februari buiten dienst vanwege werkzaamheden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De emblematische Sóller-tram zal tweeënhalve maand buiten werking zijn omdat 1,5 kilometer spoor wordt gerenoveerd. Verder wordt een ijzeren brug versterkt bij de uitgang van het station in Sóller en moeten er diverse grote bomen weg worden gehaald om problemen te voorkomen. Ook worden er in de tussentijd onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de bijna 100-jarige tram zelf.

Het is niet ongewoon dat de Sóller-tram niet rijdt in de wintermaanden maar dit keer is de periode iets langer dan normaal. Het 2021-seizoen is beter verlopen wat betreft bezetting dan in de zomermaanden van 2020 maar verder dan 60% bezetting in de zomermaanden en 20% in het voor- en naseizoen is men niet gekomen. Er moet extra geld bij want de vaste lasten zijn veel hoger dan de opbrengsten. 

Onderhoud aan het spoor is lastig maar het onderhouden en repareren van de elektromotoren van een tram die al sinds 1912 in bedrijf is, is extra lastig. Er zijn praktisch geen reserveonderdelen te vinden voor dit soort tram en dus moeten de onderhoudsmonteurs erg creatief zijn. De Sóller-tram werd in 1912, het jaar dat de Titanic zonk, in gebruik genomen.

De tram rijdt het bijna 5 kilometer lange traject tussen de plaats Sóller in het binnenland en Port de Sóller aan de kust. De tramlijn is samen met de in 1912 geopende en 27 kilometer lange sppoorlijnverbinding tussen de hoofdstad van Mallorca Palma en Sóller eigendom van Ferrocarril de Sóller.

De Tramvia de Sóller heeft een lengte van 4.868 meter. De route loopt vanaf het Station van Sóller door de binnenstad en verder door citrusboomgaarden tot direct aan de jachthaven van Port de Sóller. De lijn is enkelsporig met diverse wisselplaatsen. De trambaan laat slechts een beperkte snelheid toe van maximaal 30 km/uur, meestal ligt de snelheid echter lager. De haltes zijn niet speciaal aangegeven, afgezien van de perronranden beschikken zij over geen bijzondere voorzieningen.