menu: rubrieken, zoeken & meer

Guardia Civil agenten redden hond uit ijskoud meer in Jaca

Guardia Civil agenten redden hond uit ijskoud meer in Jaca
Beeld: @guardiacivil / twitter

Guardia Civil agenten redden hond uit ijskoud meer in Jaca

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Afgelopen woensdag rukte de Guardia Civil uit voor een bijzondere reddingsactie. Een hond was in een dichtgevroren meertje vlakbij een golfterrein in Jaca (Huesca) belandt. De eigenares van de hond lichtte de politie in. De reddingsactie heeft inmiddels ook de Nederlandse, Belgische en wereldpers weten te halen. Chapeau voor de agenten!

De twee agenten in kwestie, Jerome (28) en Abraham (41) kregen via de radio een oproep over de hond in nood. Een vrouw was op wandel in de buurt van het golfterrein, toen haar hond in de bevroren vijver viel. Het arme dier raakte niet meer op eigen krachten uit het water. De agenten twijfelden geen moment toen ze op de plek van het incident aankwamen. “We moesten het water in of de hond zou sterven”, vertelde het duo aan de krant Heraldo de Aragón. 

“We zagen hoe twee vrouwen probeerden de hond naar de oever te lokken”,  vertelt Jerome. “Maar de hond werd alleen nerveuzer, hij werd moe en huilde nog meer. De situatie werd er alleen erger op.” De twee agenten vroegen een aantal buurtbewoners om een touw te zoeken, maar gezien de ernst van de situatie, beslisten ze uiteindelijk zich in het water te wagen.

Agent Jerome ging als eerste het water in, met een kleine stok om het ijs te breken en tot bij de hond te raken. Abraham, de tweede agent, volgde later om via een menselijke ketting zijn collega en de hond Shiro te redden. Het ging om de kruising tussen een Golden Retriever en een herdershond.

“Op een bepaald moment beslisten we dat, gezien onze gezondheid en onze fysieke conditie, we het risico konden nemen het water in te gaan om de hond te redden.” De agenten toonden zich dankbaar voor de grote steun die ze van de bevolking kregen. Zo veel waardering voor hun werk is helaas geen dagelijkse gewoonte.