skip to Main Content

ETA overtuigt bijna niemand met recente staakt-het-vuren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De meeste politieke partijen in Spanje eisen dat de ETA zijn wapens inlevert en definitief het geweld afzweert. Ze reageren daarmee op het communiqué dat de Baskische terreurgroep maandag verspreidde. De ETA kondigt daarin een permanent staakt-het-vuren aan.

In zijn verklaring, die in de Baskische digitale krant Gara gepubliceerd is, stelt de ETA voor het Baskische “conflict” op te lossen via een democratisch proces. “Met de wil van het Baskische volk als belangrijkste referentie en de dialoog en onderhandeling als instrumenten.”

Fernando de Salas, ererector van de Sociedad de Estudios Internacionales, een Spaans privé-instituut dat rond internationale conflicten werkt, noemt het communiqué interessant maar onvoldoende. “Het eerste wat de ETA moet doen, is de wapens inleveren en aanvaarden dat gecontroleerd wordt dat ze nooit meer geweld gebruikt.”

De minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba, mogelijk opvolger van premier José Luis Rodríguez Zapatero, zei op een persconferentie dat de verklaring van de ETA “niet het einde is waarop de samenleving hoopt.” Volgens Rubalcaba eist de samenleving dat er “onomkeerbaar en definitief” een eind komt aan het ETA-geweld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend