skip to Main Content
35 procent van de Spanjaarden leest geen boeken

35 procent van de Spanjaarden leest geen boeken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

boeken1MADRID – Uit een recent onderzoek van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (CIS) blijkt dat 35% van de Spanjaarden geen boeken leest. Daar tegenover staat dat 29% van de Spanjaarden dagelijks een boek leest. Het merendeel van de niet lezers zegt dat ze geen interesse hebben in het lezen van een boek.

Het feit dat men geen boeken leest komt door gebrek aan interesse of geen tijd, aldus de ondervraagden bij dit onderzoek. De Spanjaarden die wel boeken lezen, lezen gemiddeld 8,6 boeken per jaar, dat is veel minder dan bijvoorbeeld in Finland waar dat aantal rond de 47 ligt.

23,6% van de boeklezers leest het liefst historische verhalen, 9% leest het liefst actie boeken en 8% leest het liefst criminaliteitsverhalen. 6% van de boeklezers leest graag romantische verhalen.

Ondanks het feit dat er schijnbaar steeds minder boeken worden gelezen leest de Spanjaard wel graag de krant. 40% van de ondervraagden zegt dagelijks de krant te lezen en doen dat het liefst in papierformaat, dus niet op internet. De meeste Spanjaarden hebben echter geen contract op een krant of kopen deze maar lezen de krant wanneer men een ontbijt nuttigt in een bar.

Terwijl het lezen van boeken steeds verder afneemt in Spanje stijgt het aantal uren dat men voor de televisie zit. Volgens de laatste cijfers uit 2013 kijken de Spanjaarden gemiddeld 4 uur per dag televisie. Ook het internetgebruik is flink toegenomen de laatste jaren waarbij opvalt dat veel mensen op het internet surfen via de mobiele telefoon of tablet – (Remco Stoffer)

 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken