skip to Main Content
Spanje heeft volgens Exceltur 82 miljoen buitenlanders op vakantie gehad in 2017

Spanje heeft volgens Exceltur 82 miljoen buitenlanders op vakantie gehad in 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De toerisme bedrijven lobby Exceltur heeft een verslag over het toerisme jaar 2017 uitgebracht waarin onder andere te lezen is dat Spanje 82 miljoen buitenlandse vakantiegangers op bezoek heeft gehad, een nieuw record. Met dat aantal staat Spanje achter Frankrijk op de tweede plaats wat betreft ontvangen vakantiegangers. Het toerisme is inmiddels goed voor 11,7% van het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje en er werden vorig jaar 77.501 nieuwe banen gecreëerd in het toerisme.

Ondanks tegenslagen in het toerisme zoals de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils, de stakingen op vliegvelden en de politieke crisis in Catalonië heeft Spanje in geheel een uitstekend toeristisch jaar gehad. De cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken over 2017 moeten nog bekend worden gemaakt maar volgens Exceltur zijn er 82 miljoen buitenlanders naar Spanje gekomen voor een vakantie.

De officiële cijfers wat betreft aantallen toeristen in landen moeten nog bekend worden gemaakt maar men weet nu al dat Frankrijk 82,6 miljoen buitenlandse toeristen op bezoek heeft gehad in 2017. In Spanje was dat volgens Exceltur dus 82 miljoen terwijl de Verenigde Staten er 75,6 miljoen mochten ontvangen.

BBP

In Spanje wordt het toerisme steeds belangrijker voor de staatskas aangezien het toerisme nu goed is voor 11,5% van het bruto binnenlands product (bbp), 0,3% meer dan in 2016 met een totale omzet van 134 miljard euro. Dat bedrag had hoger kunnen zijn als er geen politiek conflict was geweest in Catalonië. Door de afscheidingscrisis heeft deze regio 319 miljoen euro minder verdiend.

Catalonië

Catalonië is ook de regio waar na het illegale referendum van 1 oktober het aantal toeristen gedaald is volgens Exceltur. Zo daalden de inkomsten in de maand oktober met 11,2%, in november met 8,1% en in december met 15,2%. Het waren voornamelijk de Fransen (-19,7%), de Duitsers (-14%) en de Britten (-8%) die niet meer naar Catalonië reisden terwijl de Nederlanders zich niet gek hebben lieten maken en 21,1% meer naar Catalonië reisden, hoofdzakelijk de stad Barcelona. Over het aantal Belgen is niets te lezen in het verslag van Exceltur.

Vluchten

In het verslag is ook te lezen dat het aantal vluchten tussen Spanje en Nederland met 11,32% is gestegen in 2017 terwijl dat in het geval van België een stijging is van 3,2%. Ook het aantal vluchten tussen Spanje en Groot Brittannië steeg met 8,89%, met Italië met 5,95% en Duitsland met 4,27%.

Regio’s

Als gekeken wordt naar bestemmingen valt op dat de Comunidad Valenciana en Murcia de kustregio’s wat betreft zon en strand het meest stegen in 2017 met 6,2%. In het zogenaamde groene Spanje steeg het aantal buitenlandse vakantiegangers aanzienlijk in de regio’s Galicië met 7,5% en Cantabrië met 7,7%. In het binnenland stegen het meest de regio’s Navarra met 7,8%, Extremadura met 5,3% en Castilla y León met 5,2%. Over het algemeen is Madrid echter de grote stijger met 10,2%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken